28 березня 2016 11:05

Александр Караваев про Шевченко, украинцев в России и долги "Зари"

Михайло Фоменко за час своєї роботи на чолі збірної України неодноразово перетасовував склад команди. Переглядались різні гравці і тактичні схеми. Наставник національної збірної не боїться довіряти молодим фуболістам . Необов’язково мати розвинуте логічне мислення, аби зрозуміти – шанс має кожен. Певною мірою на довіру тренера вже заслужив Олександр Караваєв. 24-річний гравець "Зорі" отримав запрошення до лав головної команди і сподівається найближчим часом закріпитись не лише в списку викликаних, а й у складі команди на матчі. Ну а поки Олександр наполегливо працює і чекає. До речі, Олександр Караваєв не тільки дуже перспективний футболіст, а й цікавий та приємний співрозмовник.


Про збірну


- Розкажи про атмосферу в команді після матчу зі збірною Кіпру?


- Усі в доброму гуморі, адже здобуто перемогу (1:0, -ред.). Звісно, самою грою не надто задоволені. Мали моменти, але зараз збірна ще не втих кондиціях, аби демонструвати свій справжній рівень. Це контрольний матч, а не офіційний. Зараз саме час виявляти помилки.


- Що Михайло Фоменко говорив після матчу?


- Одразу після гри привітав усіх з перемогою, а вже наступного дня розбирали поєдинок з Кіпром. Вказав на помилки і додав, що команді не вистачає зіграності, над цим слід працювати в першу чергу.


- В збірній зараз багато новачків, тепер солідне представництво в національній команді має "Зоря", з огляду на це як складаються компанії у збірній, за клубним принципом?


- У нас дуже дружній колектив, усі між собою спілкуються, практично увесь час проводимо разом. А якщо збираємось по 5-10 чоловік, то ніхто не зважає хто з якого клубу, адже зараз ми захищаємо кольори однієї команди.


- Як проводите час на базі?


- В основному спілкуємось між собою. Збираємось у когось в номері і граємо на приставці.


- З дисципліною у Фоменка жорстко?


- Звісно, існує режим, але нас ніхто не перевіряє і не контролює. Ми усі добре розуміємо, де ми знаходимось і яка на нас покладена відповідальність, тому усі дотримуються правил. О 22:30 – відбій. (Посміхається).


- Що можеш сказати про спаринг-партнерів, збірні Кіпру та Вельсу, наскільки вдалий вибір суперників?


- Як я зрозумів, в минулому році, коли обирали суперників, варіантів вже було не багато, тому обрали найбільш підходящих з тих, що лишилися. Збірна Кіпру мені загалом сподобалась. Команда організована, добре тримала м’яч і атакувала. Команда пристойного рівня. А збірна Вельсу пробилась на Євро-2016 і цим все сказано.


- Михайло Фоменко вже говорить про перспективи Євро-2016, потроху готує вас до майбутніх суперників?


- Ми розпочали цей збір вже з думками, що готуємось до чемпіонату Європи. І за допомогою цих товариських матчів повинні якомога краще підготуватись до вояжу у Францію. А Михайло Фоменко акцентує нашу увагу на тому, що попри матчі в чемпіонаті, кубку, а для декого і в єврокубках, ми маємо завжди пам’ятати який влітку на нас чекає важливий крок.


- Ти намагаєшся якось слідкувати за майбутніми суперниками?


- Звісно, найкраще знаємо збірну Німеччини. Футболісти Бундестім постійно на виду. Усі грають в провідних клубах, ми їх бачимо і в Лізі Чемпіонів і в Лізі Європи. Тобто ось так невимушено вдається за ними слідкувати. Щодо Польщі та Північної Ірландії, за цими збірними особливо не стежу.


- Як у збірній сприйняли нову форму та пісню гурту "Тінь Сонця" "Їхали козаки"?


- Пісня подобається. Я її і раніше чув, під неї здається і боксери виходили, можливо, навіть і зараз виходять. Чудова українська пісня. Слів поки не знаємо, але думаю скоро будемо підспівувати. Щодо форми, від неї також лише позитивні емоції. Вона зручна, комфортна і симпатично виглядає.


Про Шевченка


- Що змінилось в збірній з приходом Андрія Шевченка?


- Андрій Миколайович приймає участь в усіх тренуваннях, пояснює кожен епізод на футбольному полі. Спочатку пояснює нам нові вправи, потім сам їх показує. А якщо є помилки, вказує на них та розказує як ті чи інші вправи можуть допомогти під час гри.


- Ці вправи додав до тренувального процесу Андрій Шевченко?


- Мені здається увесь тренерський штаб вирішує над якими вправами ми повинні працювати. А потім, або Онищенко, або Шевченко нам вже їх пропонують під час тренувань. Загалом, тренувальний процес не змінився. Просто Андрій Миколайович більше задіяний в наших заняттях на полі. Він може зіграти в "квадрат", попрацювати з нами на утримання м'яча, чи то долучитись до інших ігрових вправ.


- Як воно грати в "квадрат" із володарем "Золотого м’яча"?


- Попри те, що він вже тренер і давно завершив кар’єру футболіста, в нього присутня і техніка і мислення, і помітно те, що він приймає рішення на полі раніше за всіх інших гравців.


- Індивідуальні бесіди з футболістами Шевченко проводить?


- Можливо, з кимось і спілкувався індивідуально, але я з Андрієм Миколайовичем поки особистої розмови не мав.


-Чи не заважає постійна увага з боку преси до персони Андрія Шевченка, не тисне це на команду?


- Усі добре розуміють, хто такий Андрій Миколайович, тому думаю така увага до нього нікого не дивує. В команді до цього нормально ставляться. Всі гравці достатньо високого рівня і розуміють, що таке популярність і увага з боку преси.


- В стані збірної є розмови стосовного того, що після Євро-2016 Шеченко може стати наступником Фоменка?


- На цю тему не було ніяких розмов.


- Твоє ставлення до того, що футболісти, які виступають на Росії не отримали виклик у збірну?


- Я не хочу втручатись. Це рішення тренерського штабу. Але я переконаний, що за ними пильно стежать і слідкують як вони прогресують.


- Твоє ставлення до того, що спорт нині дуже часто перетинається з політикою?


- Це дуже негативний момент, тому що відразу починаються зайві розмови. Коли читаєш статті про футбол, а потім негативні коментарі, які мають політичне підґрунтя, це дуже тисне в психологічному плані. Уявляю стан тих хлопців, які грають в Росії. Вони повністю за Україну. Ніхто ж не відмовляється від своєї країни, ніхто не збирається змінювати громадянство. Просто так склалась, що їхня футбольна стежка завела їх наразі туди. Це їхній вибір і не треба їх на це судити.


Про "Зорю"


- Як оцінюєш старт "Зорі" у весняній частині сезону?


- Звісно, завжди хочеться демонструвати якомога кращі результати і безперечно хотілось краще стартувати. Але маємо те, що маємо. Будемо в наступних матчах доводити свій потенціал та вирішувати ті завдання, які перед собою ставимо.


- Нічия в матчі Кубка України з "Волинню" та мирова зі "Сталлю" в Прем’єр Лізі стали для команди холодним душем?


- Безперечно. Мали на меті в кожній грі набирати максимум очок і в матчі-відповіді Кубка України мати комфортну перевагу. В тих матчах припустились багатьох помилок, але ми добре їх проаналізували. Виокремили і позитивні моменти своєї гри, які спробуємо перенести в наступні поєдинки.


- Втрата Андрія Пилявського виявилась для команди дуже відчутною?


- Андрій був гравцем основного складу, в усіх матчах грав практично без замін. Але ми маємо йому повноцінну заміну. Це Слава Чечер і новачок команди Рафаел Форстер. Він дуже добре влився в колектив і буквально з перших ігор ще на зборах зрозумів, чого від нас вимагає тренер та як грає команда. Тобто на нашій грі втрата Пилявського позначитись не повинна.


- "Зоря" в чемпіонаті дуже незручний суперник для "Динамо", дві нічиї в минулому сезоні і ще одна в першому колі, чому зараз не вдалось відібрати очки у чинного чемпіона?


- Швидше за все зіграв клас команди. "Динамо" - лідер нашого чемпіонату і можна сказати, вони зараз переграли нас на досвіді. Сама ж гра була абсолютно рівною, а в моменті, коли забивали гол, нападник зіграв в найкращих традиціях. Звісно, прикро, що програли, адже грали чудово. Гольових моментів було обмаль біля обох воріт, а це свідчить про те, що з обох боків була безкомпромісна боротьба. Тому пропустити м’яч наприкінці гри дуже неприємно.


- Багато чуток, що клуби фінансово стимулюють на матчі з грандами, як можеш це прокоментувати?


- Особисто мені ніяких пропозицій не надходило. І не чув, аби за цим звертались до когось з футболістів "Зорі". Жодних стимуляцій. Ми граємо за честь свого клубу, а заразом працюємо над власним футбольним іміджем. Кожен футболіст має на меті змусити звернути на себе увагу більш титулованих клубів.


- У ЗМІ була інформація, що Юрій Вернидуб має пропозиції від інших клубів, футболісти між собою це питання обговорювали?


- Юрій Миколайович перед початком зборів сказав нам, що багатьма футболістами нашої команди цікавляться інші клуби і що він також має пропозицію. Але в нього до літа контракт із "Зорею" і він ухвалив рішення допрацювати його до кінця. Адже чемпіонат ще не завершено і він має бажання довести справу до кінця. А які саме були пропозиції ніхто не знає.


- Як справи із зарплатами нині у "Зорі"?


- В цьому році почали потроху виплачувати. Погашають борги. Звісно, не дуже швидкими темпами, але зрушення є і це налаштовує на позитивний лад. Адже, якщо поглянути на справи в інших клубах, то там взагалі без змін.


-Яка затримка, за скільки місяців?


- На даний момент 4-5 місяців, але вона не збільшується і намагаються її потроху зменшувати. Раніше було і 6 і 7 місяців.


- Преміальні є, чи їх скасували?


- Ніхто не казав, що їх скасували, вони якби є. Але в такій ситуації, яка склалась в країні, навіть зарплати важко виплачувати, не кажучи вже про преміальні.

Тому ніхто нічого з цього приводу не каже, усі розуміють як зараз не просто.


- "Зоря" налаштована у цьому сезоні вибороти бронзові нагороди?


- Звичайно, всі цього бажають. Усі розуміють, що такий шанс взагалі може один раз випасти, тому налаштовані лише на позитив. Торік продемонстрували пристойний результат, посіли четверте місце. А цьогоріч маємо фінішувати не гірше, а в найкращому випадку навіть краще та вибороти бронзові нагороди.