23 грудня 2015 22:23

Олег САЛЕНКО: "Лучшими в Украине являются Ярмоленко, Ротань и Хачериди"

Відповідно до рейтингу британського видання «The Guardian», Євген Коноплянка, який виступає за іспанську «Севілью», зайняв 73-є місце, а Андрій Ярмоленко з київського «Динамо» – 98-е. До рейтингу також потрапили півзахисник «Шахтаря» Алекс Тейшейра, який зайняв 89-у позицію, та екс-гравець «гірників» Генріх Мхітарян (77-е місце).


В інтерв’ю «Вголосу» власну версію топ-трійки українських футболістів та наставників назвав найкращий бомбардир чемпіонату світу 1994 року Олег Саленко.


Олеже, назвіть власну топ-трійку футболістів українського чемпіонату?


Андрія Ярмоленко на першому місці, на другому – Руслан Ротань, який дуже великий об’єм роботи виконує у «Дніпрі», є незамінним гравцем середньої ланки. А ось кого поставити на третє місце, так відразу і не скажу. Хотілося би когось із нападників, але яскравих форвардів не згадаю… Непогано грає Євген Селезньов, але він не стабільний. Думаю, на третє місце у моєму рейтингу заслуговує Євген Хачеріді, він хоч і не фантастичний футбол показував, але свою роботу виконував достатньо кваліфіковано.


Хачеріді хороший гравець, але дуже емоційний…


Це точно, його емоції не раз підводили команду. Останнім часом Хачеріді став спокійнішим. Взагалі, захисник він дуже хороший. Успіхи «Динамо» в Лізі чемпіонів не в останню чергу пов’язані із надійною грою в захисті Хачеріді. По матчах в чемпіонаті України оцінювати гравця важко, оскільки у нас дуже багато прохідних ігор.


У нас завжди було багато прохідних ігор.


Зараз таких особливо багато. Чимало клубів не думають про результати, лише про те, як би вийти на поле. Зараз, справді ведуть боротьбу тільки три команди.


Маєте на увазі «Динамо», «Шахтар» та «Зорю»?


(Сміється). Ну третьою силою в чемпіонаті я вважаю все-таки «Дніпро». «Зоря», справді, зараз на третьому місці в турнірній таблиці, не погано тримається. Юрій Вернидуб зумів поставити хорошу гру. Але по підбору виконавців у «Дніпра» кращі справи. Якщо уточнити, то в українському чемпіонаті борються за результат чотири клуби.


Чому у вашому рейтингу кращих футболістів чемпіонату не має легіонерів?


З-поміж легіонерів на похвалу заслуговує Тейшейра із «Шахтаря». Але я його не включив до топ-трійки через бажання виділити своїх, українців. Їх потрібно розкручувати. Взагалі, у футболі буває так, що насправді сильні та корисні гравці обділені увагою преси, уболівальників. Той же Ротань, він дуже великий об’єм роботи виконує, і пас може віддати, і у відборі зіграти. Попри високу кваліфікацію, Руслан не на виду.


Якщо говорити не лише про наш чемпіонат, а загалом, про українських футболістів, Євген Коноплянка на якому місці був би у вашому рейтингу?


Важко сказати, йому бракує наразі стабільності. Щоби стати справді лідером «Севільї», потрібно показувати стабільність. А Конопянці цього явно бракує.


Чого ще бракує Коноплянці?


Ще бракує впевненості у власних силах. Він вийшов на новий рівень і ще не зовсім адаптувався. А найголовніше – це стабільність.


Тепер питання по тренерах. Назвіть трійку найкращих українських наставників 2015 року?


На першому місці Сергій Ребров, який врешті вивів «Динамо» у плей-офф Ліги чемпіонів. Потім Юрій Вернидуб, який зліпив команду у «Зорі». І на третьому місці Мирон Маркевич.


Мирон Маркевич потрапив до вашого рейтингу попри провальні результати «Дніпра» в осінній частині сезону?


Останнім часом, справді, «Дніпро» розчаровував. Але фінал Ліги Європи – це досягнення українського футболу й ми ж говоримо про увесь рік, а не останні результати.


Чого очікуєте від «Дніпра» у 2016-му?


Надто часто у них усе змінюється. То усе добре, то уже знову проблеми. Все буде залежати від того, як «Дніпро» проведе трансферну кампанію, а зараз щось прогнозувати – справа не вдячна.


Олег Петренко спеціально для «Вголосу»