12 грудня 2015 17:58
3

Стало известно имя болельщика, впервые выбежавшего на поле с украинским флагом в Монреале в 1976 году

Цікавий епізод стався на матчі між збірними НДР та СРСР (2:1), який відбувся 27 липня 1976 року в Канаді. Під час півфінального матчу Олімпійських ігор 1976 року на поле вибіг уболівальник у вишиванці та з прапором України, станцював гопак і після був спокійно відведений з поля поліцією.


Трохи пізніше в українській діаспорській газеті в США, "Свобода" (ч. 142 від 10 серпня 1976), була надрукована замітка про цей інцидент. Про це пише сайт UA-Футбол.


"Козак" - 20-річний Данило Мигаль із Тандер-Бей, Онтаріо.


"Монреаль (УОПС). Поверх 50.000 глядачів в олімпійському стадіоні дивились 27 липня на півфінальне змагання копаного м'яча між Східньою Німеччиною та совєтською дружиною, яка складалася переважно з українців київського ,Динамо". Між глядачами були понад 150 молодих українців, які вивісили український прапор — на 30 стіп довгий — та які стояли знов у сорочинках, з виписаним на них поодинокими літерами гаслом: "СВОБОДА УКРАЇНІ". В другій половині змагу 20-літній Данило Мигаль, член СУМу із Тандер Бей, Онтаріо, вибіг на спортову площу із синьо-жовтим прапором. вигукуючи слова "Свобода Україні"! Серед здивованих грачів почав в середині площі танцювати гопака, а публіка спонтанно вибухла грімкими оплесками — і гру припинено. Вибігли три поліцаї й відпровадили Мигаля з площі.

Його затримали приблизно одну годину й потім звільнити без кари. Член Українського Олімпійського Комітету мав нагоду розмовляти з Мигалем зараз після звільнення. Мигаль сказав, що один поліцай, вбраний по-цивільному, пробував переконати його по-українському, що його протест українцям ні чого не допоможе та загрожував йому вивозом в Советський Союз...


Мигаль пояснив, що хотів своїм вчинком драматизувати долю українського народу і також хотів підтримати українських футболістів, подібно як це зробили своїм прапором молоді фіни після перемоги Лассе Вірєна в бігу на 10 000 метрів 26 липня. Мигаль заявив, що хоч знав декого з інших молодих українців на стадіоні — свій протест заплянував зовсім самостійно".



Тоді і про цей випадок, і про інші спроби діаспори пробудити національні почуття в українських спортсменах із Союзу писав тижневик The Ukrainian Weekly. Кажуть, що українці спалили радянський прапор, який зняли з флагштока.


Цікава реакція коментатора. На початку відео він закінчує якусь фразу про збірну НДР. І далі: "о, це цікаво, я припускаю, що це вболівальник НДР. Кольори його прапора схоже підтверджують це, але він танцює на радянський манер. Під час того, як публіка зустрічає його оваціями, поліція втручається, але ввічливо. Так, іноді футбол викликає, як і інші види спорту, ентузіазм, але все ж шкода, що доводиться переривати матч. Але в кожному разі, йому вдалося переграти уважність охорони стадіону..."


Чемпіонами Олімпіади тоді стали футболісти збірної НДР. Команда СРСР здобула "бронзу".


Радянська збірна тоді складалася переважно із гравців київського "Динамо":

Володимир Астаповський (в)
Олександр Прохоров (в)
Віктор Звягінцев
Віктор Матвієнко
Стефан Решко
Володимир Трошкін
Михайло Фоменко
Анатолій Коньков
Леонід Буряк
Володимир Веремєєв
Віктор Колотов
Олександр Мінаєв
Олег Блохін
Володимир Онищенко
Леонід Назаренко
Володимир Федоров
Давид Кіпіані

Трeнeр — Валерій Лобановський.




AlexFranz Может хватит здесь политики??
І шо, жодного речення від Умніків та Олегів??? Динамоманія такий матеріал подала, а вони труть про Безверхого та Лобановського, про те, що ЦСКА ніяк не причетне до вивішування прапорів ДНР-ЛНР на свої матчах. Динамівські уболівальники такі динамівські))) чекісти
Сховати
AlexFranz, дійсно, матеріал(+перша відео частина) дуже цікавий - можливо, один з найкращих у цьому році!