8 грудня 2015 12:56
1

Роман Бебех: "Теперь возле Эйфелевой башни гуляют люди с автоматами"

Перевірка на вході в магазини, люди з автоматами та зірваний трансфер Роналду — Роман Бебех розповідає про місто, побувавши в якому, кажуть, можна і вмирати.


Коли збирався на цей виїзд, безперечно, тримав у голові останні трагічні події, які сталися тут. Як кажуть люди, які живуть у Парижі, це наклало особливий вплив на місто. Хоча, як на мене, то в центрі дуже спокійно. Не напружує навіть поява озброєних до зубів поліцейських та військових на різдвяному ярмарку. Можливо, треба зважати, що українці звикли до людей у військовій формі. Цим нас не здивуєш. Хоча у нас поки в кожному магазині не перевіряють сумки та не просять розстебнути куртку, як це відбувається у столиці Франції.

На стадіоні змінили порядок акредитації для журналістів (попросили, щоб кожна «перепустка» була іменна та з фотокарткою, чого раніше не було) і навіть заборонили приїзд на гру вболівальників гостей. Це стосується не лише фанів «Шахтаря» — така процедура буде діяти й у наступних домашніх матчах «ПСЖ» (на останньому домашньому матчі фанати парижан активно виступали проти ІДІЛ: не буду цитувати, але щось приблизно як у нас про президента Росії. — Прим. авт). У тому числі й у важливому поєдинку з «Ліоном». Зрозуміло, що це зроблено у цілях безпеки.

Тепер біля Ейфелевої вежі гуляють люди з автоматами, а ввечері ліхтариками там світять не лише продавці сувенірів, але й військові.

Цікаво, як зміниться ситуація до чемпіонату Європи, який влітку прийматиме Франція? Поки країна не готова прийняти сотні уболівальників, а за кілька місяців їх будуть тисячі. До речі, про наступний великий турнір у Парижі мало що нагадує. Коли Україна приймала Євро- 2012, на кожному кроці були логотипи турніру. У Парижі все набагато спокійніше. За два дні лише два рази побачив емблему наступного Євро — проїжджаючи повз «Стад де Франс» та в магазині футбольної атрибутики. Париж — самодостатнє місто. Йому не потрібно розкручувати себе за рахунок таких подій. Тут саме місто та його історія — вже подія.

Сьогоднішній матч особливо не анонсується. Увагу до нього, а радше неувагу, можна було «помітити» по кількості журналістів на передматчевих заходах. З десяток на прес-конференції Лорана Блана та майже без французьких колег на тренуванні нашої команди.

Зі слів тренера «ПСЖ» стало зрозуміло, що слід очікувати появу у складі його команди футболістів, які не мають постійного місця «в старті». Такий собі шанс для Лукаса, Лавессі та інших. Ні в якому разі не можна сприймати це як відсутність мотивації з боку «ПСЖ». Це немов історія, коли Україна вдома грала з умовною не основною збірною Іспанії. Легше від цього команді Фоменка не стало. Так само і в ситуації з «ПСЖ». Для умовного Лукаса — це шанс проявити себе та зарекомендувати перед Бланом. І мотивації у нього буде набагато більше ніж у того ж таки Ді Марії, який витіснив його «зі старту». Тому вже зараз свідомо розуміємо: ротація все одно залишить «ПСЖ» небезпечною машиною, яка наближається до своєї мети — побудови європейського топ-клубу.

Сьогодні «ПСЖ» за крок до «Баварії», «Реала» та «Барселони». Фінанси дозволяють не рахувати кошти та з розумом збирати найкращих. Не так давно парижани розглядали варіант з придбанням Кріштіану Роналду. Але цей перехід потребував створення для нього фантастичного контракту. Що ще б змусило його залишити «Реал»? Та такий контракт португальця міг би порушити атмосферу у колективі. Про що дуже піклуються у команді Блана. Роблячи ставку на топ-граців, там уважно стежать за характером футболістів, з розрахунком на те, як це може вплинути на колектив. Як мені пояснили, Маріо Балотеллі ніколи б не опинився у «ПСЖ». Характер у нього не для Парижа. Філософія не дозволить. Останні три роки ця філософія та нинішня модель дає серйозний прогрес — команд стає все небезпечніше і небезпечніше.


Так уж и гуляют - или выполняют служебные обязанности?!