1 грудня 2015 22:15

Гендир Всеукраинского союза развития букмекеров: "Очередной провал с легализацией игорного бизнеса в Украине не поймут"

Міністерство фінансів України підготувало власний законопроект про легалізацію в країні грального бізнесу. Довгоочікувана активізація уряду і, відповідно, швидке повернення бізнесу в легальне правове поле – головна тема обговорення в букмекерському середовищі. «Рейтинг Букмекерів» попросив прокоментувати «найгарячіші» положення законопроекту Ірину Сергієнко, генерального директора Всеукраїнського союзу розвитку букмекерства.

– Ірино, ви вже ознайомилися з новим законопроектом, народженим у надрах Мінфіну. Чи є якісь кардинальні відмінності (в першу чергу в тій частині, що стосується діяльності букмекерських компаній) з законопроектом депутата Романюка, що був відомий до недавнього часу більше за інших?

– Найближчими днями ми проведемо скрупульозний аналіз тексту. Але вже зараз букмекерська спільнота України має підстави позитивно оцінювати роботу Мінфіну. Ми бачимо, що законопроект відображає ключові рішення, які були вироблені в процесі діалогу Уряду з представниками букмекерських компаній, готових вийти на український легальний ринок. Тобто в цілому закон життєздатний, і бізнес буде готовий працювати за умовами, запропонованими державою в законопроекті. Принципово важливим фактором буде система оподаткування букмекерського бізнесу і виграшів гравців, яку найближчим часом обіцяє представити Уряд. Ми сподіваємося, що держава встановить розумну і адекватну систему, мотивуючу великий бізнес інвестувати в Україну. Свої побажання і варіанти ми неодноразово доносили до Мінфіну під час діалогу. Бачимо, що законопроект відображає напрацювання не тільки самого міністерства, а й ключових депутатських законопроектів (зокрема, згаданого вами народного депутата Віктора Романюка). Це означає, що Мінфін налаштований на конструктивну співпрацю з парламентом. І це хороша новина.


– Чи правда, що згідно з положенням нового законопроекту в країні не буде незалежного регулятора грального бізнесу? Орган дійсно передбачається в структурі Уряду?


– Законопроект передбачає три регулятора в системі Уряду, між якими будуть розподілені повноваження з контролю за ринком гральних послуг.
Крім Міністерства фінансів (загальне формування державної політики у сфері азартних ігор) і Державної фіскальної служби (контролюючий орган), які традиційно фігурували у всіх попередніх законопроектах, передбачається, що Кабінет Міністрів України створить Національну службу, яка повинна забезпечити реалізацію державної політики у сфері азартних ігор . Служба матиме статус центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Урядом через Міністра фінансів. Тому можна говорити про певну автономність нового регулятора. Який, однак, не буде захищений від політичного впливу. Крім системи регуляторів принципово важливо, щоб їхні повноваження з ключових питань – насамперед, умов і процедур ліцензування, контролю, санкцій за порушення ліцензійних умов – були прозорими та адекватними. На даний час можна говорити, що законопроект загалом містить достатньо здорові положення з цих питань.


– Який ваш актуальний прогноз щодо прийняття закону про легалізацію гемблінгу в Україні до кінця року?


– Я високо оцінюю шанси даного законопроекту бути ухваленим у Верховній Раді і підписаним Президентом до кінця року. По-перше, уряд аж надто затягнув виконання своєї давньої обіцянки легалізувати ринок в Україні. По-друге, зараз Україна залишається єдиною країною Європи (і навіть пострадянського простору), в якій немає легального ринку гральних послуг. Подальше затягування буде свідчити про відсутність волі чинного Кабінету Міністрів на проведення проєвропейських реформ. Адже нерегульований гральний ринок є джерелом системної корупції у правоохоронній сфері та суперечить зобов’язанням України щодо Угоди про асоціацію з Євросоюзом у частині боротьби з відмиванням грошей. По-третє, підвищує шанси згадана вище налаштованість Мінфіну на конструктивну співпрацю з парламентом. Зокрема, в законопроекті враховані питання захисту різних соціальних інтересів – насамперед, інтересів вразливих категорій гравців, що принципово важливо для народних депутатів. І, нарешті, важка ситуація з балансуванням держбюджету, жорстко контрольованим МВФ, а також проведенням податкової реформи підштовхує уряд рахувати кожну гривню. А в даному випадку мова йде про мільярди гривень, які Кабінет Міністрів вже запланував (у проекті держбюджету) отримати від легалізації азартних ігор. Загалом, черговий провал з легалізацією не буде зрозумілим ні потенційними інвесторами, ні міжнародними партнерами України, ні в цілому українському суспільству.