26 листопада 2015 18:55
2

"Передавайте привет Украине": закулисье матча "Порту" - "Динамо"

"Вітаємо" - "Драгау" гостинно зустрічає таким написом. Але перш ніж потрапити у лігво до драконів потрібно пройти контроль. Жінка-стюард сканує акредитацію і заглядає в сумку. Її вміст не викликав підозр. Значить можна йти.


До матчу залишається менше години. Португальські журналісти вже вивчають стартові склади команд. Таки Жуніор Мораес, а не Артем Кравець, як прогнозували авторитетні "A Bola" та "O Jogo".


Щоб потрапити на трибуну потрібно ліфтом піднятися на третій поверх. З мінус третього. А перед тим пройти біля входу у роздягальні команд. Перед ним припаркований клубний автобус "Порту". Він величезний, на два поверхи, і дуже красивий. Розмальований драконом, який дихає полум'ям і трофеями, які клуб вигравав у своїй історії.



Кабіна ліфта теж нагадує, що у "Порту" давня та успішна історія.


Перший погляд на поле зачаровує. Тут немає бігових доріжок, тому навіть з другого ярусу видно обличчя Жозе Моуріньо, Андре Вілаш-Боаша та інших легенд, нанесені на лавку запасних "Порту".


"У нас не можна фотографувати", - відразу попереджає працівник прес-служби "Порту". Потім довго шукає прізвище у списку і мало не за руку веде до столика у ложі-преси.


"Будь ласка, заховайте свій фотоапарат у сумку", - португалець ще раз нагадує про тутешні правила.


От курити на "Драгау" можна скільки влізе. На столі навіть стоїть маленька синя попільничка, вмонтована просто у стіл.


Ще половину першого тайму фанати сходилися і таки заповнили трибуни на 70 %. Не аншлаг, але атмосферу створював фан-сектор "Порту". "Super Dragons 1986" весь матч співали. За протилежними воротами щось своє і не так активно співала ще одна фан-група "Порту".

Фанати "Динамо" зайняли весь гостьовий сектор. На початку матчу вони заявили про себе кількома зарядами. На старті другої 45-хвилинки нагадали про себе вигуками "Динамо"!


"Драгау" - красивий стадіон. Трибуни за воротами не суцільні. Є лише опори, які тримають масивний дах. Завдяки цьому видно вогні нічного Порту. Але разом з тим тут страшні протяги.



35 хвилина. Ярмоленко бере м'яч, цілує його і підходить до точки під шалений свист трибун. Арбітр Карбальо просить земляка Касільяса не виходити так далеко з воріт. Українець забиває і "Драгау" на кілька секунд замовкає. Ікер поправляє гетри. Так "Динамо" відкрило рахунок у матчі.


Арбітру на його свисток про завершення першого тайму весь "Драгау" відповів оглушливим свистом. Пригадали йому призначений пенальті.

У другому таймі Касільяс і Шовковський обмінялися класними сейвами. А потім Ікер пропустив від Дерліса Гонсалеса. Причому м'яч парашутом залетів у ворота саме від руки іспанця. "Подарунку" раділа вся лавка запасних "Динамо". А на трибунах застрибали групки вболівальників із синьо-жовтими прапорами. Це українська діаспора Порту. Поргульці нервово закурили і звично засвистали.


Після 70-ї хвилини ультрас "Порту" вже не співали так активно. Звучав лише барабаний ритм. Фанатів "Динамо" не налякали вітри з Атлантичного океану і дрібний дощ — хлопці стали по торсу. І на весь "Драгау" прозвучало "Слава Україні — Героям Слава". І "Смерть ворогам".


За десять хвилин до кінця матчу вболівальники "Порту" почали масово залишати трибуни. І дарма. Вони не почули, як українці на весь "Драгау" заспівали "Ще не вмерла України ні слава, ні воля".


На 90-й хвилині "Драгау" вже був наполовину порожній. Розчаровані фанати кричали щось у бік своєї каманди. Очевидно, щось не дуже приємне. Перед самим фінальним свистком поперечка зіграла за "Динамо". Ніякої магії, хоч Порту - одне з міст, яке надихнуло Джоан Роулінг на написання "Гаррі Поттера". Просто везіння і дисципліна.


Після фінального свистка кілька футболістів "Порту" аплодували своїм фанатам за підтримку. Ті у відповідь їх засвистали. А кияни раділи перемозі разом із своїми фанатами.



"Вітаю! "Динамо" заслуженого перемогло", - посміхається Тьяго, працівник прес-служби "Порту". Саме він дублював пости "драконів" на офіційній сторінці клубу у Facebook українською мовою.

"Кияни сьогодні зіграли дуже добре. А "Порту" провели свій найгірший поєдинок у сезоні. Навіть не знаю чим це пояснити. Справді не знаю, що з ними сталося", - ділився враженнями від матчу португальський колега.

На післяматчеву прес-конференцію Лопетегі прийшов разом зі своїми помічниками. Вони разом зі журналістами сиділи у залі і слухали наставника. А той відбувся загальними фразами. Мовляв, зіграли, як зіграли. А чого зіграв той чи інший футболіст, то це наше рішення.

Сергій Ребров був відвертішим. І навіть підколов журналістів. "Ніби траур. Незадоволені, що пройшли?"

Кияни і справді вже однією ногою і рукою у плей-оф Ліги чемпіонів. Щоб вийти туди остаточно потрібно обіграти вдома "Маккабі". Правда, це доведеться робити припорожніх трибунах.

А поки виконуємо побажання української діаспори Порту і передаємо "привіт" із Португалії Києву та Україні. Хлопці та дівчата дуже просили.


Ирина Козюпа

Давайте обыграем израильтян и потом уже будем выходить.
куда прошли?Ребров уже прошол?)