21 листопада 2015 22:50

Семен СЛУЧЕВСКИЙ: "Тактика Фоменко вовсе не трусливая, а реалистическая"

Відомий український спортивний журналіст Семен Случевський про вихід збірної України на Євро-2016.


"Потрапляння збірної України на Євро - це велике свято. До того ж, не варто забувати, що "прокляття" плей-оф подолано. Нехай і з 6-ї спроби. За кількістю участі у стикових матчах Україна, напевно, рекордсмен.


Головні козирі збірної: бойовий дух футболістів і тренерів. Це особливо проявилося у матчі у Маріборі. Команда не просто не програла досить сильній збірній, в якій більшість футболістів грає у чемпіонатах Італії, Іспанії, Німеччини, але й не піддалися на свідомі провокації та брутальність суперників.

Це - "людський фактор" наших гравців, а суто футбольні козирі - гра на контратаках і стандарти. Цю філософію придумав зовсім не Фоменко. Так грають українські футболісти вже 40 років. Як доказ - трофеї, які вони завоювали в 1975, 1986, в 1988 рр.


Недоліки - занадто коротка лава. У нас взагалі реальних "бійців", які відповідають викликам Євро - не більше 15. До чемпіонату ще більше півроку - тренерський штаб повинен добре перевірити в контрольних матчах молодь з "Зорі" - Малиновського, Бутківського, Караваєва, Шевченка та ін., молодих Коваленка із "Шахтаря", Зінченка із "Уфи". Бутко зараз набрав форму в "Амкарі". Чекаємо реального відновлення Євгена Макаренка.


Фоменко - дуже досвідчений тренер, учень Лобановського. У нього тактика зовсім не "боягузлива", а реалістична, виходячи з потенціалу наших футболістів. Ну, не вийде у нас грати в позиційні атаки з триманням м'яча. У нас була така перевага зі словаками, а в минулому відборі з англійцями. Ну, і яку користь це дало?

Гарячі голови пропонують замінити Фоменка на Маркевича, Вернидуба чи Шевченка. При всій повазі до них, не маючи тієї обойми футболістів, яка їм потрібна ні Маркевич в "Дніпрі", ні Вернидуб в "Зорі" в євротурнірах не змогли досягти тих результатів, які від них очікували.


Шева - великий футболіст, але як тренер він не працював жодного дня. Ніхто не хоче помічати, що у Фоменка чудовий мікроклімат у збірній. Він нікого з футболістів публічно не критикує", - каже Случевський.



Додамо, що жеребкування Євро-2016 відбудеться 12 грудня. Збірна України потрапила у другий кошик.


Ирина Козюпа