2 листопада 2015 12:27

10 культовых футбольных мест Лондона

"Футбол 24" склав гід по столиці Великобританії для футболістів і вболівальників "Динамо", які поїдуть на матч із "Челсі" в Лізі чемпіонів.


Київському "Динамо" навряд чи буде до екскурсій по Лондону, хіба що пару годин на прогулянку виділять. У вболівальників режим не настільки строгий, тому більшою мірою їм "Футбол 24" пропонує подивитися на Лондон не просто стандартним поглядом на Тауер, Вестмінстер та інші пам'ятки, а відправитися у футбольно-екскурсійний тур. Причому, як по місцях всесвітньої футбольної слави, так і туди, де залишили свій слід зірки українського футболу.


На шляху до "Уемблі"


Насамперед вирушайте на стадіон "Уемблі". Місце для футболу культове, "намолене". І нехай багато з "олдскульних" уболівальників бурчать, що на старій арені був якийсь міфічний дух, а нинішня сучасна споруда його начисто позбавлена, футболісти з ними не згодні. Зіграти на "Уемблі" - мрія будь-якого англійського гравця. І вона має властивість збуватися: на цій арені, нагадаємо, проходять фінали плей-офф всіх професійних і напівпрофесійних ліг, включаючи Конференцію.


Летючий голландець Бергкамп, колінопреклонений Анрі


Київському "Динамо" не вперше бувати в Лондоні. У Лізі чемпіонів кияни тричі зустрічалися з "Арсеналом". І, дивна річ, всі три матчі зіграли на трьох різних стадіонах - на ще старому "Уемблі", на вже неіснуючому "Хайбері", і, нарешті, на "Емірейтс". Справжній уболівальник просто зобов'язаний потрапити на останній (футболістам теж буде корисно) і зробити фото на тлі пам'ятників легендам клубу - Деннісу Бергкампу, Тьєррі Анрі, Тоні Адамсу, найкращому менеджеру в історії клубу Герберту Чепмену. І звичайно, біля древніх гармат, які "каноніри" перетягнули до нової арени при переїзді з "Хайбері".


Особливо вражає пам'ятник Бергкампу, який є точною копією моменту з 2003 року, коли в матчі проти "Ньюкасла" "Летючий голландець" майстерно приборкав м'яч у польоті.



Тут був Олег


Зовсім поряд з "Емірейтс" знаходиться Хайбері Сквер - елітний житловий комплекс, який побудований на місці, де раніше знаходився стадіон "Хайбері". Причому британці не стали повністю руйнувати легендарну арену, а за допомогою дизайнерських рішень інтегрували колишні трибуни в архітектурну структуру "житлового масиву". Те, що ви бачите на фото, тільки з вигляду здається Східною трибуною. Всередині це - звичайні квартири з видом на парк. Ну, не зовсім звичайні - дуже дорогі. Сам парк розбитий якраз на місці колишнього футбольного поля, яке кілька сезонів топтав українець Олег Лужний в роки своїх виступів за "Арсенал".


Ребров попав, Коноплянка не зміг


Також недалеко від "Емірейтс" розташований інший домашній стадіон ще одного клубу з Північного Лондона (і найлютіших ворогів "Арсеналу") - "Уайт Харт Лейн", на якому два сезони відіграв нинішній наставник "Динамо" Сергій Ребров і куди дуже прагнув потрапити Євген Коноплянка, який з часом віддав перевагу Іспанії та "Севільї".


Тренер "Динамо" навряд складе вам компанію в екскурсії. Два роки, проведених в "Тоттенхемі", Сергій Станіславович невдалими для себе не вважає (75 матчів, 15 забитих м'ячів у футболці "шпор"), але його самого тут не особливо шанують. Фанати "Тоттенхема" досі вважають перехід Реброва з "Динамо" в "Тоттенхем" в 2000-му за 11 мільйонів фунтів одним з найбільш провальних трансферів в історії клубу.


В гості до Шеви й Пітта з Джолі


... При цьому шанувальники "Шпор" заспокоюють себе тим, що у деяких були покупки й гірше. Так, і знову, на жаль, мова про нашого земляка. Андрій Шевченко був куплений "Челсі" у "Мілана" за 31 млн фунтів, а забив у чемпіонаті англійської Прем'єр-ліги всього 9 м'ячів. Допитливі англійці підрахували, що кожен точний удар форварда обійшовся власникові клубу Роману Абрамовичу в 3,4 мільйона фунтів.

І це не рахуючи зарплати. Яка дозволила Андрію мати, наприклад, особняк з дев'ятьма спальнями вартістю 10 мільйонів фунтів у найпрестижнішому районі Вірджинія Уотер (графство Сассекс). Але їхати на південний захід від Лондона цікавих не радимо (тільки якщо сам Андрій запросить в гості). Там у нього такі сусіди, які гостей не люблять. Вірджинія Уотер - це селище мільйонерів і мільярдерів, в якому мають свої будинки співак Елтон Джон, акторська родина Бред Пітт і Анджеліна Джолі, все той же Роман Абрамович. Люди, які можуть собі дозволити платити за те, щоб їх не турбували.


Куди не впустили "Шахтар"


А ось в інше улюблене місце багатіїв - дуже дорогий магазин "Херродс" - впустять. Якщо будете дотримуватися правил і не повторите помилок футболістів "Шахтаря". У 2010-му році вони перед матчем 1/16 Ліги Європи проти "Фулхема" вирішили зайти в універмаг, але їх не пропустила охорона. Немає жодних сумнівів, що будь-який з них цілком може (міг і тоді) дозволити собі зробити покупки у цьому супердорогому магазині, але стався казус - футболісти відправилися на шопінг у спортивних костюмах і не пройшли дрес-код. Пізніше адміністрація "Херродс" вибачилася перед "Шахтарем", пояснивши свої дії тим, що магазин на той момент був заповнений і гравців не пустили всередину для їхньої ж безпеки, тактовно промовчавши про дрес-код.


Селфі з Мессі та Роналду


Щоб зустріти двох найкращих гравців планети в одному місці, зовсім не обов'язково відвідати "Ель Класико". У музеї воскових фігур мадам Тюссо вони стоять по сусідству один з одним. А схожість настільки вражає, що запросто можете хвалитися автентичністю фото - обман можуть й не помітити. До речі, воскова копія наставника "Челсі" Моурінью в музеї теж є.


Місце, де засновано футбол


Поблизу станції метро "Ковент Гарден" розташований паб "Фрімасонс Армс" (Freemasons Arms), в якому і народився футбол. У 1863 році саме там була заснована англійська футбольна асоціація, прописані перші правила гри мільйонів. Документи про ті події зберігаються у самому закладі. І це зовсім не музей - паб цілком функціонуючий, так що келих пива можна випити. Не футболістам, звісно, а фанатам!


Лемпард пригощає


Якщо в "Фрімасонс Армз" столики будуть зайняті - вирушайте в інший заклад - паб "Батчерс Хук" у районі Фулхем - теж культове місце у футбольному Лондоні. Розташований цей заклад на першому поверсі будинку, який належить легенді "Челсі" Френку Лемпарду (кращий бомбардир клубу за всю історію - 211 м'ячів). Але знаменитий цей заклад не лише цим. В цьому пабі (правда, тоді він носив іншу назву - "Райзінг Сан") 14 березня 1905 був заснований "Челсі".


Останній сезон "Стемфорд Брідж"


Ну, а від "Батчерс Хук" саме час відправлятися (там зовсім поруч) до головного місця всіх головних подій - стадіону "Стемфорд Брідж", де "Динамо" постарається дати бій "Челсі". Домашня арена "Синіх" досить невелика (41800 глядачів) і, можливо, в теперішньому вигляді існує останній сезон. "Челсі" збирається в найближчі два роки реконструювати стадіон, розширивши його до 60 тисяч місць. І шукає місце, куди переїхати на цей час. Так що у "Динамо" - перший і останній шанс вдало виступити на ще старому "Стемфорд Брідж". І було б непогано ним скористатися!