16 жовтня 2015 01:11

Андрей ВОРОБЕЙ: "Ярмоленко и Тейшейра? Один в поле не воин"

Екс-гравець «Шахтаря» та національної збірної України Андрій Воробей у бесіді з прес-службою ПЛ розмірковує над п’ятничним матчем грандів.


– Андрію, наскільки перед таким вагомим поєдинком була доречною пауза для команд-учасниць?
– Незручність полягає лише у тому, що для когось цей період був заповнений іграми, а хтось не мав ігрової практики. І перевага буде у тих футболістів, які не випадали з ігрового ритму. Більше я б дивився на момент перебудови з вимог наставників збірних на звичні клубні справи. Зі свого досвіду пам’ятаю, що часто гравці не надто добре виступають, повернувшись із національних команд. Причини бувають різні – моральний стан, втома від переїздів чи ще щось. Колись навіть Мірча Луческу казав, що на тих, хто повернувся зі збірних, всерйоз можна не розраховувати.


– Чи можна казати, хто краще збирається докупи?
– Про «Динамо» взагалі мені важко казати – я ж не грав у цьому клубі. Гадаю, що на сьогодні підходи до відновлення приблизно однакові у тренерів. Тим більше, що за кількістю збірників спостерігається приблизна рівновага.


– Які сильні сторони кожного з опонентів?
– Мабуть, найсильніша риса і у «Динамо», і у «Шахтаря» - це вміння багато та якісно атакувати. Багато виконавців можуть створювати небезпеку для чужих воріт. Щодо захисту, то тут більш очевидні проблеми у донеччан. Хоча, з іншого боку, про надійність тилів киян можна буде судити саме з цього матчу. Адже досі не так багато серйозних випробувань було у підопічних Сергія Реброва на внутрішній арені. А потенціал суперників можна назвати практично однаковим.


– Чи говорять зараз про щось 3 очки на користь «Динамо»?

– Про більшу стабільність столичного колективу протягом перших 10-ти турів. Він не припускався тих помилок, яких двічі не зумів уникнути «Шахтар». Проте це лише перші враження на тривалому шляху – до завершення Чемпіонату ще дуже багато, у тому числі, й дві особисті зустрічі.


– Коли такий матч передує випробуванням у Лізі Чемпіонів УЄФА, можуть бути пріоритети між різними турнірами?
– Не думаю. Навпаки, ці ігри дозволять краще підготуватись до «Челсі» та «Мальме» відповідно. І якби подібних зустрічей було більше, вони лише б допомагали. Інакше кажучи, завтрашній матч – драбина для успішного виступу в Європі. І зрозуміло, що за своїм рівнем його рівень також лігочемпіонівський.


– «Динамо» та «Шахтар» вже зустрічались влітку у матчі за Суперкубок України. Чи варто його згадувати зараз?
– Будь-яка зустріч цих суперників – це дербі. Завжди хочеться виграти, де і коли б ці поєдинки не відбувались. Але й переоцінювати форму команд та результат перед початком Чемпіонату не варто. То був своєрідний пролог, а зараз вже градус напруги значно зросте.


– У нинішньому «Шахтарі» саме зараз з’явився незаперечний лідер – Алекс Тейшейра. Для «Динамо» роль Андрія Ярмоленка давно відома. Чи можна говорити, що від їхніх зусиль багато у чому залежить результат?

– З одного боку, можна, але один у полі – не воїн. Це лідери, які можуть повести за собою, які здатні вирішити долю епізоду, однак сперечатимуться не окремі виконавці, а команди. Навіть без них матч відбувся б і викликав не менший інтерес.


– Чого очікувати глядачам на НСК «Олімпійський»?

– Перевага власного поля на боці «Динамо», а 12-й гравець значить дуже багато. Щодо самого матчу, то відчуваю більш видовищний поєдинок, ніж це було торік. Зараз існують для цього передумови навіть за враженням від ігор ЛЧ. Той же «Шахтар», нехай і поступався двічі з «великими» рахунками, але зберіг свій почерк, своє обличчя. Те ж саме стосується і киян. Сумувати вболівальникам не доведеться. Мабуть, вони побачать не менше 2-х м’ячів – такий міг прогноз.