4 вересня 2015 18:43

Юрий Вернидуб: "Хомченовский у нас засиделся, но был достоин лучшего предложения"

Луганська "Зоря" стала основним постачальником новин в останні два тижні. Протистояння з "Легією", трансферні чутки щодо Руслана Малиновського, перехід Дмитра Хомченовського до іспанської "Понферрадіни" і виклик кількох луганців до молодіжної та першої збірних – привід для інтерв'ю з головним тренером команди Юрієм Вернидубом.


Юрію Миколайовичу, які враження від цьогорічної Ліги Європи. Кращі чи гірші від минулорічних?

- Мабуть, гірші. Минулого року все було вперше. Після жахливого програшу "Феєноорду" на останніх секундах ми розуміли, що це досвід. Нехай і негативний. Всі плани були спрямовані на цей сезон. І знову невдача. Звісно, у психологічному плані вона важча. Ми зіпсували другу спробу, але втішені якістю гри, яку демонстрували хлопці. Тепер із висоти прожитого, хтозна, може нам треба було обов'язково зіграти на нуль першу зустріч із "Легією" в Києві? Досі вважаю, що ми полякам нічим не поступалися. Особливо у матчі-відповіді за заповнених трибунах стадіону Війська Польського. Інтрига в матчі існувала до останньої хвилини. А це все – дорого коштує.


До речі, як вам бачаться перспективи "Легії" в Лізі Європи?

- Хлопчиками для биття поляки там точно не будуть. Мають висококласних гравців і дуже кваліфікованого наставника. Думаю, вийти із групи "Легія" має обов'язково.


Останнім часом багато говорять про вашого лідера Руслана Малиновського. То його кличуть у "Брюгге", то повертають у "Шахтар", то пропонують перейти до київського "Динамо". У хлопця не запаморочиться голова?

- Не думаю, що Руслан знизить вимоги до себе. Він – нормальний хлопець, дуже позитивний і талановитий. Один із небагатьох у нашому футболі, хто вміє слухати і вміє виконувати почуте. Раніше міг "грішити" нестабільністю, але не в цьому сезоні. У серпні "Зоря" зіграла вісім матчів, і в кожній грі Малиновський був лідером на полі. Контракт Руслана належить "Шахтарю", але до зимової перерви він нас точно не залишить. Що буде далі – побачимо.


Не здивуєтеся, якщо Руслан вийде в основному складі збірної на гру проти Білорусі?

- Анітрохи. Я ні в якому разі не нав'язую свою думку тренеру збірної, якому відповідати за результат, але вважаю, що у разі виходу на поле Малиновського, ніхто про це не пожалкує. Ні вболівальники, ні фахівці.


Вас не бентежить втрата Дмитра Хомченовського? І чи варто було Дмитрові йти в команду другого дивізіону? Нехай навіть мова йде про Іспанію.

- Загалом мені важко судити, чи виграв Діма від цього переходу чи втратив. Скажу так: він засидівся. Хлопець був лідером колективу впродовж п'яти років. Звісно, я вважаю, що за великим рахунком, гравець збірної гідний кращої пропозиції. Але не мені судити гравців і їхній вибір. Я обіцяв Хомченовському, що у разі надходження цікавої для нього пропозиції, поговорю із керівництвом. Як бачите, обіцянку свою виконав. І не вважаю, що він уже втрачений для збірної. До головної команди країни в нас викликаються гравці з чемпіонату Казахстану. І ніхто з цього приводу не панікує. Те саме було в історії із моїм сином. Коли Віталій поїхав у "Габалу", багато хто махнув рукою. Мовляв, слабкий чемпіонат. Але ж "Габала" вийшла до групового етапу Ліги Європи й зупинятися на цьому не збирається. Там працює дуже кваліфікований спеціаліст – Роман Григорчук. Тому вважаю, якщо гравці переходять до "Понферрадіни" чи "Габали" – це не означає, що вони втрачені для збірної. Того ж Хомченовського у разі успішного виступу у Сегунді можуть запросити і до більш іменитої іспанської команди. Хлопцю лише 25 років і в нього ще все попереду.


Спеціалісти відзначають прогрес Івана Петряка. Його вже викликали до молодіжної збірної.

- Івана й раніше туди викликали. Він значно додав у цьому чемпіонаті, розкрився. Позбувся травм і тривалого лікування. Дуже серйозний гравець. Такі гравці як Петряк обов'язково проб'ються до першої збірної.


Юрий Стригун