26 квітня 2015 11:48

Игорь ПЕТРОВ: "До Реброва "Динамо" постоянно проигрывало "Шахтеру", потому что слишком прижималось к воротам"

Своєю думкою з читачами UA-Футболу напередодні Класичного дербі поділився багаторічний капітан «гірників» Ігор Петров, який з п’ятьма голами понині залишається одним з найкращих бомбардирів «Шахтаря» у протистояннях з «Динамо».

- Шанси команд на перемогу вважаю рівними, - бере слово Ігор Григорович. – Донеччанам буде трохи важче морально, адже на матч вони виходять з розумінням, що очів втрачати не можна. З іншого боку, треба враховувати, що кияни в четвер зіграли важкий поєдинок проти «Фіорентини». «Шахтар» мав більше часу на підготовку і цей фактор нехай і не набагато, але шанси «гірників» збільшує.

- Гадаєте, через три дні після вильоту з єврокубків «Динамо» зможе відновитися емоційно?

- «Динамо» так само як «Шахтар» звикли грати по дві гри на тиждень. Не завди ж вони бувають переможними, а максимальні завдання перед цими командами стоять завжди. Тому все вирішиться на футбольному полі «Арени Львів».

- «Динамо» влаштовує нічия. Припускаєте, що кияни можуть «сушити» гру?


- Такий варіант у голові підопічні Реброва тримати будуть. Динамівці на нічию, звісно, не гратимуть, але ризикуватимуть при цьому менше. «Гірники», мабуть, атакуватимуть більше. Усе залежатиме від того, наскільки вони зможуть використати свої можливості і чи пропустять контрвипадів.

- У тих матчах, коли «Шахтар» грав проти «Динамо» Реброва, моментів донеччани створювали не так багато, як у попередніх поєдинках, у яких Мірчі Луческу протистояли інші тренери…


- Причина в тому, що за попередників Реброва «Динамо» більше притискалося до власних воріт. Сергій намагається вести гру на половині «Шахтаря» і тим самим відсуває тиск на свої володіння. Саме після того, як кияни почали грати проти «гірників» зухвало, у них з’явилися перемоги.

- Останнім часом перемоги у внутрішньому чемпіонаті даються «Динамо» важко, а проти «Фіорентини» у лізі Європи шансів кияни взагалі не мали. Можна говорити, що у команди спостерігається спад?

- Спаду немає і бути не повинно. Перемоги даються важко, бо проти лідерів суперники завжди налаштовуються по-особливому, діючи з великою кількістю гравців, які обороняються. «Динамо» мало значну перевагу як у зустрічі проти «Зорі», так і проти «Волині». Просто луганці зуміли використати контратаки.

- Лідер команди Ярмоленко був непомітним в обох матчах проти «Фіорентини»…


- Не став би за підсумком двох поєдинків говорити про кризу в грі Андрія. Атакувальним гравцям завжди важко себе проявити, коли у команди немає м’яча. Коли команда контролює м’яч, у футболістів групи атаки частіше з’являються вільні зони.

- «Шахтар», гадаєте, повністю отямився після 0:7 у Мюнхені?

- Проблема у «Шахтаря» одна – він не може жити і тренуватися в Донецьку, грати на своєму стадіоні. В ігровому плані команда продовжує притримуватися власної лінії, свого стилю. Іншими словами, «гірники» завжди, не дивлячись на силу суперника, грають в атакувальний футбол. На мою думку, перемог у кількох матчах єврокубків «Шахтар» саме тому й не здобув, що намагався діяти закритіше. Діючи у своїй звичній манері, донеччани завжди мають моменти. Щоправда, існує ризик пропустити контратаку. Треба визнати, що під тиском оборонці «Шахтаря» помиляються часто.

- Чи не найліпше в останні роки матчі проти «Динамо» давалися Алексові Тейшейрі. Причому без різниці – з перших хвилин він грав чи виходив на заміну…


- Тейшейра – один з тих футболістів, хто своєю індивідуальною майстерністю здатний вирішити долю поєдинку. Бразильські футболісти «Шахтаря» креативного плану добре контролюють м’яч, підлаштовуються находу і створюють моменти. Вони тримають оборону суперників у напрузі і змушують їх помилятися. Динамівцям проти бразильців буде традиційно непросто.

Іван Вербицький, UA-Футбол