21 квітня 2015 22:06
5

Заместитель гендира "Динамо": "Шахтеровский мешочек с деньгами уже заблудился, путешествуя по Украине"

Заступник генерального директора київського Динамо Сергій Мохник розповів Football.uа про те, чому, на його думку, КДК ФФУ повинен відмінити резонансну жовту картку Андрія Ярмоленка, отриману футболістом у матчі з Волинню.

- Динамо подало апеляцію на рішення арбітра Швецова. Які аргументи на свою користь приводить клуб у зверненні до Контрольно-дисциплінарного комітету?

- Ігровий епізод був оцінений неправильно. Ярмоленко атакував і навіть теоретично не міг уникнути фізичного контакту з воротарем, тому що голкіпер суперника біг прямо на нього. Ми не будемо говорити про те, у м’яч спочатку зіграв голкіпер чи у футболіста, пенальті там чи не було порушення правил узагалі. Є інший факт – Ярмоленко не міг уникнути зіткнення. Як наслідок, Андрій упав, а в арбітра рука вже була в кишені. Таке враження, що він чекав цього моменту. У рапорті рефері картка Андрію трактується, як недисциплінована поведінка, тобто Швецов розцінив епізод конкретно, як симуляцію. Ми ж вважаємо, що з боку Ярмоленка симуляції не було. Інакше виходить, що нападникам тепер узагалі не можна падати в штрафному майданчику суперника.

- Ви пояснили бачення ігрового моменту. Проте регламент не дозволяє відмінювати картки, якщо арбітр бачив епізод і мав можливість оцінити його. Правильно?

- Так, ви правильно розумієте. Але ми знаємо, як наші арбітри трактують ці моменти. Чому тоді арбітр не дав жовту картку Шарпару в аналогічному епізоді в цьому ж матчі? Якщо ти – арбітр послідовний, то показуй жовтку картку за симуляцію і в цьому моменті, буде тоді справедливо.

- На думку керівництва Динамо, тобто сторони, яка подає апеляцію, чим випадок із Ярмоленком має бути особливим при розгляді цієї справи, зважаючи на те, що практично в кожному матчі чемпіонату є помилкові рішення арбітрів, в тому числі – щодо жовтих та червоних карток?

- Ви маєте розуміти, що два матчі між Динамо та Шахтарем – це центральні поєдинки всього чемпіонату. Це два матчі, в яких визначається чемпіон країни. І напередодні саме одного з цих матчів, так, знаєте, "випадково" жовті картки отримують саме Данило Сілва і Ярмоленко – футболісти, котрі ризикували пропустити матч із Шахтарем. Просто Швецов… Нехай Коліна подивиться в очі всій футбольній громадськості, якщо він після Севастополя повертає до суддівства таких діячів.

- Як ви оціните шанси на успішний для Динамо вирок по апеляції?


- Ви знаєте, зараз багато розмов на тему "ФФУ може, ФФУ не може…". Але у нас є дуже показовий приклад. Не так давно ми подавали аналогічну апеляцію щодо дискваліфікації того ж Ярмоленка, отриману ним за епізод у матчі проти Генгама. Нам теж говорили, що нічого не вийде. Але точно так само, як і нині у випадку з КДК ФФУ, ми тоді додали до письмової апеляції відео і пояснення, і нас в УЄФА почули, зменшивши дискваліфікацію. Рано чи пізно почути нас має і українська Федерація. Досить уже смішити всю країну. Ми ж не ідіоти. Ми теж все розуміємо.

- Раніше вже були прецеденти, коли КДК відмінював картки, що призводили до дискваліфікації гравців…

- … Були! Випадок із Сергієм Кравченком. Тоді я особисто від імені клубу Динамо напередодні матчі проти Дніпра клопотав про те, аби Сергієві відмінили помилкову картку і він зміг зіграти проти нашої команди, щоб усе було по-чесному. І нас тоді почули.

Примітка Football.ua. Йдеться про березень 2012 року, тоді Сергій отримав жовту картку в матчі проти Ворскли і мав пропускати поєдинок проти Динамо, але КДК ФФУ відмінив цю картку. Також 2008-го була відмінена червона картка Володимира Польового, отримана ним… Ваксом в матчі проти… Динамо. А наприкінці травня 2002-го було й таке: Генадій Зубов, півзахисник Шахтаря, отримав червону картку в фінальному матчі Кубка України проти Динамо і отримав відсторонення на кілька матчів. Перший, проти Поліграфтехніки, Зубов пропустив, як мав пропускати і матч проти Динамо 3 червня, котрий вирішував долю чемпіонату. Проте тоді президенти клубів Вищої ліги провели практично екстрене засідання, за підсумком якого Координаційна рада вирішила відмінити червону картку Зубова і рішення Бюро ПФЛ про відсторонення футболіста. Генадій зіграв у підсумку проти Динамо, Шахтар виграв 2:0 і здобув своє перше чемпіонство.

- Був ще випадок, коли жовту картку відмінювали Денисові Гармашу в сумнозвісному матчі проти Шахтаря, на якому працював Юрій Вакс.

- Я дуже добре пам’ятаю цей епізод. Не хочу когось звинувачувати чи виправдовувати в суддівській бригаді. Але мені сам Вакс сказав тоді, що його в оману ввів асистент арбітра, котрий сказав головному судді, що Гармаш вийшов на поле нібито не в тому місці, хоча ситуація розвивалася абсолютно не так.

- Якби на місці Ярмоленка був зараз умовний Срна, а Шахтар – на місці Динамо з аналогічною апеляцією, як би ви реагували?

- Та ми чесно граємо у футбол! Якщо рішення не упереджене, а справедливе, то ми завжди саме за справедливість – будь то Срна із Шахтаря, Селезньов із Дніпра чи будь-який інший футболіст.

- Мабуть, ви читали, що думає про динамівську апеляцію Сергій Палкін. Генеральний директор Шахтаря говорив про "скриню Пандори", яку ризикує відкрити ФФУ у випадкову, якщо задовільнить апеляцію Динамо, тому інші клуби теж візьмуть тоді приклад із Динамо.

- Дай Боже здоров’я Палкіну, але в нього щоразу є якісь скриньки Пандори, коли це стосується будь-кого іншого, але не самого Шахтаря. Коли тільки йдеться про Шахтар – у них завжди все нормально, коли іншого клубу – завжди в них виходить все не так. Не хочеться змішувати інші питання, з якими можна зараз вступити в перепалку. Але ось він згадує матчі Говерла – Динамо, порівнюючи його з матчем Шахтаря проти Зорі, говорить про те, чесно ми граємо чи ні. Так ось, Шахтар так чесно грає у футбол, що годі й говорити! Їхній мішечок із грошима вже заблудився, подорожуючи по Україні. Якщо Палкін вважає нормальним таке стимулювання команд, які грають проти конкурентів, то хотілося б у нього запитати, за якою статтею витрат проходять ці гроші в клубі Шахтар та клубах, які ці гроші отримують.

Він у своєму попередньому інтерв’ю порівнює ситуації щодо орендованих футболістів, говорить про те, чи можуть грати футболісти Говерли, орендовані в Динамо, проти нас, і чи можуть грати орендовані Зорею футболісти проти Шахтаря. Так не треба забувати, що відданим в оренду футболістам Говерли ми платимо зарплату, а орендованим футболістам Зорею – Зоря. Це так, не всякий випадок. Хоча клуби самі можуть регулювати відносини між собою в цьому питанні.

Анатолій Волков, Football.ua

 

четко!
Палкину не надо разговаривать о каких-то открытых ящиках Пандоры,а просто закрыть свой ящик.
Прямо в точку. Гниды есть гниды.
кожен раз так треба, на кожен кротячий кеш.
молодец. всё по делу