16 квітня 2015 11:35

Пьетро ВЕРХОВОД: "Динамо" не достигает великих результатов, а у Монтеллы - одна из сильнейших итальянских команд"

Напередодні матчу «Динамо» — «Фіорентина» екс-гравець так колишній наставник флорентійського клубу в інтерв’ю MatchDay розповів, що в Італії говорять про команду Реброва, чи треба Ярмоленку їхати в Серію А та чи бував на батьківщині батька.

Роман Бебех

П’єтро Верховод — екс-гравець та наставник «Фіорентини», а також футболіст збірної Італії, в складі якої ставав чемпіоном світу, а також вигравав бронзові нагороди мундіалю. Володар Кубка володарів кубків та переможець Ліги чемпіонів. Але для українців він цікавий тим, що в його жилах тече українська кров. Батько П’єтра — Іван — після другої світової війни опинився у Італії та не став повертатися до Радянського союзу. Саме на Апенинах у нього й народився син Петро — на італійський манер П’єтро, який згодом став одним із найвідоміших представників італійського футболу. Напередодні матчу «Динамо» — «Фіорентина» П’єтро Верховод розповів MatchDay, що в Італії говорять про команду Реброва, чи треба Ярмоленку їхати в Серію А та чи бував на батьківщині батька.

— П’єтро, що вам відомо про нинішнє київське «Динамо»?

— Знаю цю команду вже багато років. Якщо порівнювати з минулими роками, «Динамо» нині не досягає таких значних результатів. За часів Радянського Союзу кияни були однією з найсильніших команд у світі. Зараз у «Динамо» — менш сильна, але все ж дуже відома команда, котра має великий престиж у світі футболу. Команда, яка на мій погляд, повинна повернутися до минулих досягнень.

— Чи знаєте ви гравця Андрія Ярмоленка? Що скажете про рівень цього футболіста?

— Небагато знаю про нього, але декілька разів бачив його у грі. Гарний футболіст, який потрібен «Динамо». Він може створити перевагу в матчі. Звичайно, український футбол має покращитися, повернутися до минулих часів, попередніх успіхів. А для цього потрібно інвестувати у своїх гравців.

— Преса вже відправляла Ярмоленка до Серії А. Гадаєте йому варто спробувати себе в Італії?

— Не зустрічав цю новину в італійських футбольних виданнях. Але хочу сказати, що для українському гравцеві практика в італійському клубі дасть можливість зростати, як футболісту, підвищити свій професіоналізм і спробувати себе у футболі іншого типу. Це можливість не тільки для українських футболістів ,але й для гравців з інших країн,які приїздять до Італії. Вони прогресують. Якщо Ярмоленко приїде грати в італійський клуб — це буде дуже добре для нього. Це не стосується технічної підготовки футболістів — у ваших гравців у цьому плані все гаразд. Але ми, італійці вміємо бути на полі і в тактичному плані кращими за інших.

— Чого ви очікуєте від матчу «Динамо» — «Фіорентина»? За кого будете вболівати?

— (Cміється) Я вболіваю за «Фіорентину», адже саме в цьому клубі відбувся старт моєї кар’єри. «Фіорентина» — команда, яка дуже виросла за останні роки. Сильна команда з великими гравцями. Зараз команда перебуває у хороших кондиціях, займає хорошу позицію в нашому чемпіонаті. Не боїться сильних суперників. Мені здається, це буде красивий матч. Киянам буде непросто. Адже у Вінченцо Монтелли одна з найкращих італійських команд.

— Стежите за подіями в Україні? Чи бували на батьківщині свого батька?

— Звичайно, через пресу і телебачення слідкую за тим, що відбувається в Україні. Дуже погано що продовжується війна на вашій батьківщині. Я ніколи не був в Україні, але хотів би побувати.

— Що батько розповідав вам про свою батьківщину?

— Мій батько залишив Україну, коли був маленьким. Після війни. Переказував про те,що бачив, коли ріс в Україні. Насправді нічого особливого, але цього вистачило, щоб розпалити в мені інтерес до України. У батька були і є родичі в Україні. Я хотів би колись побачити їх, зустрітися. Але зараз там — біля Луганська — війна, і це зробити неможливо. Але я сподіваюсь, що колись все ж таки потраплю туди. Свого часу читав історію України. Це була житниця СРСР. Планую поїхати побачити ті місця, де народився батько. Він помер кілька років тому, коли йому було 90. Але він завжди в моїй пам’яті. Батько — українець, а мама — італійка.

— Після завершення ігрової кар’єри ви почали працювати тренером. Після італійських клубів «Катаньї», «Фіорентини» та «Травестини» доля занесла вас до Угорщини...

— Кілька місяців тому я завершив роботу у будапештському клубі «Гонвед». До кінця жовтня я працював у цьому клубі, все було добре. Потім у мене було кілька непорозумінь з президентом, і ми дійшли висновку, що краще перервати нашу роботу. На сьогоднішній день знаходжусь у пошуках футбольної команди. Відкритий до пропозицій.