10 березня 2015 11:37
1

Что нужно понять после выборов президента ФФУ?

Роман Бебех — про вибори нового президента федерації, команду Андрія Павелка та очікування від «перезавантаження» футбольної влади.

Хотілося привітати нового президента ФФУ Андрія Павелка. Побажати йому успіху у втіленні власних планів. Він говорить правильні слова, зокрема, про відкритість роботи федерації, створення внутрішнього органу розслідування та ставку на розвиток масового футболу. Тепер будемо активно стежити за роботою ФФУ. Вона у нас тепер відкрита та ближча до громадськості. Однак, висновки з виборів не такі вже й оптимістичні.

1. «Кулуари » вирішили результати виборів. 99 % відсотків представників колективних членів йшли до Будинку футболу з розумінням, кого вони будуть підтримувати. Це була не боротьба програм і дискусія, як рятувати наш футбол, а звичайний розрахунок: хто кому і що запропонує. Один кандидат активно спілкувався з колективними членами, інший — робив це у міру сил, останній — вирішив взяти харизмою. Не взяв! Чи хотів? Це вже інше запитання. Але для людей, які нині обирають президента ФФУ, такий стан справ — нормальне явище. Так було з 1990-х, так продовжується і зараз. Для них такі домовленості звичні, здавалося, так і має бути. Адже нам ще й оновлення автопарку пообіцяли! Вони обирали між домовленістю опинитись у Виконкомі, чи хоча б отримати там своїх представників, та просто дискусією навколо теми, як нам рятувати український футбол. Не важко було спрогнозувати їх рішення.

2. Король пішов? Зустрічаймо нового короля? Час правління Анатолія Конькова — це час, коли «Шахтар » себе почував лідером українського футболу не лише на полі, але й у кабінетах федерації. Можна скільки завгодно сперечатися, наскільки ця допомога впливала на результат. Але те, що вона була, взагалі не викликає сумнівів. До епохи «Шахтаря » в українському футболі була ера іншого клубу. Час, коли можна і здавалося б треба було приймати рішення для однієї команди. І дуже б не хотілося, щоб ми знову отримали привілейований клуб. «Шахтар » вже розпочав критикувати цей Конгрес. Але чому представники клубу мовчали декілька років тому? Все влаштовувало?

3. Очищення нашого футболу не буде. Коли дивишся на перших помічників нового президента, стає страшно. Придивіться уважніше: депутат, котрий голосував за диктаторські закони, через які почалися масштабні кровопролиття. Плюс функціонер, який конфліктував з фанатами. Йому ж приписують активну роботу по залученню тітушек для бійок з представниками Майдану. Додайте сюди й віце-президента, який не виходив з кабінету попереднього очільника ФФУ. Прізвищ особливо називати не потрібно. Про все це знає навіть Google. Мій колега — Семен Олександрович Случевський — мені закинув: мовляв, назви прізвища нових менеджерів. Та хіба їх хтось шукав? Звідки вони могли з’явитися, якщо система побудована таким чином, що для того, аби стати президентом організації потрібно домовитися з нинішніми колективними членами федерації? Приємно бачити у Виконкомі колегу Артема Франкова. Сподіваюся, він буде об’єктивним і послідовним. А ось представників фанатів у Виконкомі поки помічено не було. Хоча обіцяли.

Роман Бебех
 

Роман, а как бы вы формировали свою команду? Неужели бы, отбросили предложения своих друзей и знакомых и начали поиски новых талантливых менеджеров? Причем, осознавая то, что эти новые таланты могут быть сильнее тебя и вскоре выкинут тебя из твоего кресла. Да украинскому футболу будет хорошо, а тебе, искателю приключений на свою ж....у, будет уже не до экспериментов. Нужна новая система отбора в руководство ФФУ, которая предусматривала бы обязательный публичный конкурс специалистов и менеджеров по футболу. Ограничить возраст и срок пребывания на должности (не более двух сроков на выборной должности), организовать общественные обсуждения кандидатур и т.д.