6 березня 2015 18:50

Итоги внеочередного XVII Конгресса ФФУ


У п’ятницю, 6 березня, у Будинку футболу відбувся XVII позачерговий Конгрес Федерації футболу України.

На початку засідання Конгресу пролунав офіційний гімн ФФУ, після чого учасники заходу вшанували пам'ять шахтарів, що загинули в результаті аварії на донецькій шахті ім. Засядька 4 березня 2015 року, хвилиною мовчання.

У зв’язку зі звільненням Анатолія Конькова із займаної посади президента ФФУ, а також відсутністю першого віце-президента ФФУ Анатолія Попова та віце-президента ФФУ Віталія Данілова, засідання XVII позачергового Конгресу ФФУ відкрив віце-президент ФФУ Володимир Мариновський, який засвідчив про присутність на заході 137 делегатів.

У засіданні Конгресу ФФУ також взяли участь понад 40 запрошених гостей, зокрема, віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко, голова Комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний, почесний президент ФФУ та віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, член Виконкому УЄФА Франтішек Лаурінец, старший менеджер програм ФІФА із розвитку в Європі Єва Паск’є, голова Національного параолімпійського комітету України Валерій Сушкевич, екс-президент Федерації футболу України Валерій Пустовойтенко, а також куратор системи арбітражу в професіональному футболі України П’єрлуїджі Колліна.

На початку засідання делегати Конгресу ФФУ обрали робочу Президію ФФУ, а також затвердили склад мандатної, лічильної комісій та секретаріату. Вітальні слова взяли В'ячеслав Кириленко, Артур Палатний та Франтішек Лаурінец, який, зокрема, відзначив високу повагу ФІФА та УЄФА до сьогоднішнього курсу нашої держави у розвитку футболу. «Три роки тому Україна разом з Польщею успішно провели фінальну частину чемпіонату Європи з футболу. Тоді було багато сподівань на майбутнє, а турнір став справжнім святом континентального футболу. Наразі Україна переживає не найкращі часи. Футбол не може вирішити політичні проблеми, але може допомогти. Україна цілком може покладатися на допомогу з боку ФІФА та УЄФА, які, у свою чергу, завжди будуть демонструвати свою солідарність із розвитком українського футболу».

Конгрес ФФУ розпочався із затвердження змін та доповнень до Статуту та Процедурного регламенту ФФУ. Після цього делегати Конгресу ФФУ заслухали аудиторський висновок щодо достовірності фінансової звітності ФФУ за період з IV кварталу 2013 року по IV квартал 2014 року, а також результати незалежної аудиторської перевірки фінансової діяльності ФФУ згідно з рішенням Виконкому ФФУ від 9 вересня 2014 року.

Надалі, згідно з рішенням делегатів Конгресу ФФУ, функції голови засідання перейшли до почесного президента ФФУ та віце-президента УЄФА Григорія Суркіса, який провів процедуру обрання президента ФФУ. З трибуни перед широкою футбольною аудиторією пролунали виступи кандидатів у керманичі ФФУ Ярослава Грисьо, Андрія Павелка та Ігоря Коломойського, після чого більшістю голосів було прийнято рішення про проведення процедури таємного голосування.

За результатами таємного голосування, делегати Конгресу ФФУ віддали 122 голоси за Андрія Павелка, 8 голосів за Ігоря Коломойського та 7 голосів за Ярослава Грисьо.

Першими віце-президентами ФФУ було обрано Вадима Костюченка та Олександра Бандурка, а віце-президентами ФФУ стали Сергій Куніцин, Василь Орлецький, Олег Шкреба, Віктор Межейко, Михайло Ланьо, Ігор Кочетов та Володимир Лашкул.

Згідно з останніми пунктами порядку денного Конгресу ФФУ, було обрано Виконавчий комітет ФФУ у складі 41 особи, до якого увійшли представники регіональних федерацій, футбольних клубів, громадських організацій та ЗМІ, а також було затверджено склад органів здійснення футбольного правосуддя ФФУ (Контрольно-дисциплінарний комітет та Апеляційний комітет).

Після закінчення Конгресу ФФУ у Будинку футболу також відбулося перше засідання новообраного Виконкому ФФУ, за результатами якого пройшов брифінг із представниками мас-медіа.

«Сьогодні розпочинається нова сторінка в українському футболі. Враховуючи те, як проходив позачерговий XVII Конгрес ФФУ, можна стверджувати, що нарешті український футбол живе за принципами демократії. Надалі робота ФФУ буде максимально прозорою для кожного вітчизняного вболівальника, для кожного мешканця нашої країни. Сьогодні український футбол потребує здійснення реформ. Але необхідним фактором для цього має стати довіра людей до футбольної влади. Ми повинні підтвердити, що сказане нами сьогодні не розходиться з ділом. У важкий для країни час кожен має об'єднати знання і можливості для того, щоб наш футбол по-справжньому прогресував», - зазначив під час брифінгу новообраний президент ФФУ Андрій Павелко.