11 лютого 2015 23:13

ТОП-8 жестких игроков украинской Премьер-лиги

Роман КЛИМЕНКО

При виборі найбрутальніших футболістів ми вирішили відійти від системи оцінювання, яку пропонує УПЛ. На їхньому офіційному сайті за кожну жовту картку гравцеві нараховується 1 штрафний бал, а за червону – 3 бали. Але часто виникає ситуація, коли футболіст з чотирма «гірчичниками» в пасиві обходить того, хто заробив червону за підкат двома ногами, навмисне завдання травми чи рукоприкладство на полі.

Тому ми рахували штрафні бали по-своєму: жовта – 1 очко, червона – 5. Так наочніше, здається. І більш справедливо. Почнемо!

Арменд ДАЛЛКУ («Ворскла», Албанія)

Вік: 31 рік

Кількість матчів: 13 (11 у чемпіонаті + 2 у Кубку)

Кількість попереджень: 5 (4 у чемпіонаті + 1 у Кубку)

Кількість вилучень: 1 (1 у чемпіонаті + 0 у Кубку)

Загальний штрафний бал: 10

Один з найневрівноваженіших гравців України – безсумнівно, Арменд Даллку. Зігравши у 13 матчах, він вже встиг заробити п’ять «гірчичників» і одну червону. Знаємо точно – це не межа.

…Добігав кінця поєдинок другого туру між «Ворсклою» і «Шахтарем», який проходив у Полтаві. Господарі сенсаційно вели 1:0 і подумки вже святкували здобуття трьох очок у протистоянні з вітчизняним грандом. Але за десять хвилин все перевернулося з ніг на голову: спочатку Гладкий зрівняв рахунок (80-та хвилина), а за декілька секунд «гірники» вже були попереду – постарався Степаненко, скориставшись скидкою від Луїса Адріано. Приголомшені гравці «Ворскли» не придумали нічого кращого, аніж як вимістити весь свій гнів і злобу на суперниках. Найбільше постаралися в цьому Турсунов і Даллку: перший підштовхнув Косту, який нібито занадто повільно йшов на виконання штрафного, а другий став одним із головних фігурантів подальшої сутички.

В результаті головний арбітр матчу Труханов щедро і справедливо роздав «нагороди» всім винуватцям інциденту: Коста, Срна і Турсунов отримали по жовтій, дістав попередження і захисник «Шахтаря» Кучер, яке для нього стало другим у грі, а нестриманий капітан Арменд Даллку отримав «тархету роху» – пряме вилучення. І три матчі дискваліфікації на додачу. Воно того вартувало?

Муртаз ДАУШВІЛІ («Карпати», Грузія)

Вік: 25 років

Кількість матчів: 14 (11 + 3)

Кількість попереджень: 5 (4 + 1)

Кількість вилучень: 1 (1 + 0)

Загальний штрафний бал: 10

Муртаз – знаний порушник! Почнемо з того, що у чемпіонаті України 2012/13 він став єдиним гравцем, який примудрився вилучитися з поля три (!) рази (таких випадків в історії УПЛ налічується лише два – окрім «карпатівця» подібним чином «відзначився» Володимир Польовий у сезоні 2009/10), додавши до цього неймовірного показника ще й сім «гірчичників». Воістину, нестриманість і недисциплінованість – його друге «Я».

У цьому сезоні Даушвілі знову взявся за старе, напрацювавши на одну червону і п’ять жовтих. Найвеселіше, що вилучення він відхопив…у першому ж турі! Справді, як рік почнеш… Тоді «Карпати» гостювали в Ужгороді: на 77-й хвилині за рахунку 2:1 на користь львів’ян Даушвілі поміняв Мартинюка, аби зацементувати опорну зону і допомогти зберегти переможний результат. Але сталося не так, як гадалося: його вигнали з поля на 88-й хвилині за фол останньої надії, коли грузин ціною картки зупинив вибігаючого один на один з воротарем «левів» Фещука. Хитку перевагу втримати не вдалося: «Говерла» трохи раніше зуміла зрівняти рахунок, а Даушвілі змушений був пропускати домашній поєдинок з донецьким «Металургом» (0:1).

Ахмед ЯНУЗІ («Ворскла», Албанія)

Вік: 26 років

Кількість матчів: 16 (13 + 3)

Кількість попереджень: 4 (4 + 0)

Кількість вилучень: 1 (1 + 0)

Загальний штрафний бал: 9

Ще один представник «Ворскли», ще один албанець, ще одна червона картка. Гаряча кров! Питання дисципліни на футбольному полі в команді Василя Сачко залишається відкритим.

Ахмед Янузі підвів полтавчан в останньому матчі минулого року. Тоді «Ворскла» приїхала в гості до «Олімпіка» і більшість ігрового часу була попереду завдяки голу Дедечка вже на старті поєдинку. Якби не Янузі… Спочатку він зрубав Дитятьєва, отримавши «гірчичник», а на 62-й хвилині взагалі забув про будь-яку обережність і стрибнув двома ногами вперед – червона, і до побачення. А його ж якраз планували замінити в ті секунди, але банально не встигли… Ще й перемогу не втримали, отримавши гол у меншості від Семенини!

Тепер Ахмед змушений буде пропустити старт весняної частини чемпіонату і в матчі з «Шахтарем» у Львові він «ворсклянам» не помічник.

Едуард СОБОЛЬ («Металург» Д, Україна)

Вік: 19 років

Кількість матчів: 9 (9 + 0)

Кількість попереджень: 4 (4 + 0)

Кількість вилучень: 1 (1 + 0)

Загальний штрафний бал: 9

Захисник «молодших донеччан» Едуард Соболь поплатився за свої руки – у матчі 5-го туру проти «Металіста» він на 92-й хвилині перехопив діагональну передачу на правий фланг своєю верхньою кінцівкою. Справедлива жовта картка стала для нього другою в грі – трохи раніше Соболь вирубав Вільягру в жорсткому підкаті.

Едуард, як і Янузі, пропускатиме стартовий тур 2015-го року – горезвісна дискваліфікація… Щоправда, за перебір «гірчичників» – їх у пасиві молодого оборонця накопичилося чотири, що означає автоматичний бан на один матч. Чи впораються «металурги» з «Карпатами» без свого основного гравця – питання, відповідь на яке ми дізнаємося вже 1 березня.

ДУГЛАС («Дніпро», Бразилія)

Вік: 24 роки

Кількість матчів: 15 (13 + 2)

Кількість попереджень: 4 (3 + 1)

Кількість вилучень: 1 (1 + 0)

Загальний штрафний бал: 9

Фактурний бразильський оборонець «Дніпра» здатен навести жах на будь-якого опонента. По-перше, габаритами (зріст 190 см, вага 84 кг – хоч у ворота ставай! Або в «Волинь» переходь на радість Кварцяному), по-друге – жорсткою і непоступливою грою на полі. Трохи втртиш пильність – і Дуглас тебе винесе за бровку вперед ногами.

Свою червону картку і залізне місце у нашому рейтингу він заробив у матчі проти «Іллічівця», коли вже на 23-й хвилині побачив перед собою червоне світло від арбітра Козика за фол останньої надії проти Кулача, який вривався у штрафну площу «Дніпра». Як показали подальші події – порушення себе виправдало: навіть у меншості «синьо-біло-блакитні» зуміли перебудуватися (замість Зозулі вийшов Чеберячко) і вирвати мінімальну перемогу, втримавши ворота на замку.

Наступне попередження стане для Дугласа четвертим, так що треба грати більш обережно, аби не підвести свою команду – в «Дніпрі» через травму Мазуха і так не все добре з центрбеками, Чигринський – не панацея... Тому – уважніше, пан Сілва Баселар Дуглас!

Нікола ІГНАТЬЄВІЧ («Зоря», Сербія)

Вік: 31 рік

Кількість матчів: 13 (11 + 2)

Кількість попереджень: 4 (3 + 1)

Кількість вилучень: 1 (1 + 0)

Загальний штрафний бал: 9

Якби Ігнатьєвіч був більш стриманим – саме «Зоря» посідала би зараз п’яту сходинку, яка дає право на Європу. Тепер же після присудження «Металісту» технічної перемоги над «Волинню» підопічні Вернидуба опустилися на шосту позицію, відстаючи від найближчого конкурента, «Олімпіка», на одне очко...

У чому вина Ніколи? Так це ж він у протистоянні з «олімпійцями» по суті подарував суперникам перемогу! На 88-й хвилині очної зустрічі за рахунку 0:0 сербський захисник не тільки привіз штрафний на ворота «Зорі», збивши Шеріфа, а й отримав червону картку. З того стандарту донеччани і вийшли вперед (відзначився Лисенко), здобувши три залікових пункти. Зіграй Ігнатьєвіч трохи акуратніше – і хто знає, як би зараз розташовувалися б команди!

Сергій СІМІНІН («Волинь», Україна)

Вік: 27 років

Кількість матчів: 14 (12 + 2)

Кількість попереджень: 4 (2 + 2)

Кількість вилучень: 1 (1 + 0)

Загальний штрафний бал: 9

Починаючи з 2011-го року Сергій Сімінін завів традицію – завжди отримувати бодай одну червону за чемпіонат. А то і дві, як це було у сезоні 2012/13.

Не стала виключенням і нинішня «темпорада» – наприкінці домашнього поєдинку проти «Карпат» Сімінін ціною ФПН зупинив Михайла Кополовця і поповнив свою колекцію червоних карток. Щоправда, навіщо було це робити – не розумію: підопічні Кварцяного в той момент вже безнадійно програвали з рахунком 0:2, а до кінця зустрічі залишалися лічені хвилини. Нерви? Що ж, йому видніше.

Тепер у Сімініна інші проблеми – з працевлаштуванням, адже контракт з «Волинню» він розірвав через незгоду з фінансовою політикою клубу. Куди перейде Сергій (і чи перейде взагалі – не виключаю варіанту підписання «мирової») – стане відомо вже згодом.

Сергій ЛЮЛЬКА («Говерла», Україна)

Вік: 24 роки

Кількість матчів: 12 (10 + 2)

Кількість попереджень: 4 (4 + 0)

Кількість вилучень: 1 (0 + 1)

Загальний штрафний бал: 9

Гравець «Говерли» Сергій Люлька теж має у своєму пасиві дев’ять штрафних балів. Награти на червону картку він примудрився за сім хвилин у першому матчі 1/8 Кубка України проти «Металіста». Спочатку захисник (діло було на 73-му оберті секундної стрілки) грубо пішов у підкат проти Сергія Пшеничних, а незадовго після цього хлопець наступив на ті ж самі граблі – цього разу він «виключив» Болбата. І передчасно поплентався відпочивати.

Вже у меншості «Говерла», яка з Люлькою на полі вигравала з рахунком 2:1, пропустила гол від Шавьєра, який в результаті вирішить долю цього протистояння – і харків’яни покрокують далі, залишивши «ведмедиків» за кубковим бортом. Нестриманість оборонця коштувала дорого...

Ось такі вони, агресивні і «брудні», нестримані і відчайдушні гравці української Прем’єр-ліги. Цікавить одне: чи зуміє хтось дотягнутися до досягнення Даушвілі, який у сезоні 2012/13 вилучався аж тричі? Якщо так – то хто це буде? І кого саме ви вважаєте найбрутальнішим гравцем УПЛ? Пишіть в коментарях!