5 лютого 2015 11:58

Тарас ПАВЛИВ: "У Конькова не выходило пробиться к Януковичу"

Блогер MatchDay Тарас Павлів - про ставлення ультрас до змін у керівництві українського футболу.

"З колишнім президентом ФФУ Анатолієм Коньковим представники ультрас зустрічалися часто, але це все не дійшло до логічного завершення, бо не було Конгресу Федерації. Коньков обіцяв, що ультрас матимуть слово на Конгресі, стануть колективними членами ФФУ. Але, коли стало відомо про Конгрес, почалися "рухи" в бік імпічменту Конькову. Питання ультрас втратило актуальність, бо сам Коньков розумів, що подасть у відставку.

Зараз, спілкувалися з одним із кандидатів на посаду президента ФФУ. Приховувати не буду - з Андрієм Павелком. Свого часу він був заступником Конькова і - присутнім при всіх наших розмовах. За словами Павелка, наша ідея йому подобалась, і він готовий її розвивати та буде використовувати у своїй передвиборчій програмі. Зі свого боку хочу ще раз підкреслити: ультрас готові допомагати у розвитку футболу. Наприклад, регіонального, дитячого, масового. Всі прекрасно розуміють, що Федерація майже не впливає на розвиток клубів, вони йдуть вперед самі по собі. А для країни та збірної, в першу чергу, потрібен масовий рух, розвиток футболу на місцях, ситуація, коли молодь буде приходити в цю гру та бачити можливості для самовдосконалення і зростання.

Коли ми спілкувались з Коньковим, то він старався словами не розкидався. Інакше кажучи, не просто говорив, а реально пояснював ситуацію. Наприклад, історія з базою для збірної. Всі кричали: "Коньков будує собі власне Межигір’я". А Анатолій Дмитрович нам пояснював, що все це робиться на ті кошти, які Україні надає ФІФА чи УЄФА. Говорив, що був готовий ділити ці гроші між областями, аби будувати майданчики для розвитку масового футболу. Та держава й міські владні структури не йшли на контакт. Не міг він домовитися за землі, на яких мало початися будівництво. Коньков довго намагався пробитися до Януковича, але у нього не виходило. От і виникла ситуація, що кошти були, але не було землі. Міськради не дали йому жодної ділянки. Для того, щоб ці гроші не пропали, було прийняте рішення будувати базу у Вишгороді. Адже кошти на тренування збірної в манежі Конча-Заспи витрачаються величезні. Принаймні, називалися нереальні суми. 20 чи 30 тисяч за годину тренувань! Не пам'ятаю, в якій валюті. 

Але Коньков зі свого боку усі спірні питання старався нам пояснити. Бувало, що ми у нього могли одне питання перепитувати по п’ять разів.  Наприклад, питання Криму "не відпустили" через тиск фанатів та громадськості. Так, зараз, можливо, можна говорити, що не повністю дотиснули питання санкцій до Російського футбольного союзу з боку УЄФА, але не визнання півострову російською територією - це вже невеличка перемога. Зважаючи, як довго все це тягнулося. 

Ми з самого початку говорили, що країна має мінятись повністю.  Футбол був чітким відображенням того що відбувається в країні. Все було підконтрольне одному клубу. Як цей клуб говорив, так усе й робилося. Зараз же ми сподіваємося, що до керівництва Федерацією прийдуть адекватні люди, які розумітимуть, що їх можуть усунути".