24 січня 2015 17:00

Почему украинский футбол возглавит Павелко



Перемогу на виборах президента ФФУ, не дивлячись на велику кількість кандидатів, здобуде народний депутат, голова бюджетного комітету Верховної Ради та чинний віце-президент федерації Андрій Павелко.

Позачерговий конгрес ФФУ, на якому мають обрати нового голову, відбудеться 6 березня. Наразі триває підготовка, якою займається робоча група, очолювана Павелком.

Після чергового Конгресу, який відбувся 18 грудня, і рішення чинного президента Анатолія Конькова обрати нового голову навесні, балотуватися на посаду вирішили різні кандидати. Але у кулуарах ще восени говорили про Павелка, як найбільш вірогідного переможця.

НЕПРОХІДНІ КАНДИДАТИ


Після останніх виборів президента Федерації, які відбулися у 2012 році, де наче за найкращими традиціями комунізму був лише один претендент Коньков, вибори-2015 стануть найбільш демократичними. Про плани очолити вітчизняний футбол заявили президент Асоціації пляжного футболу України Сергій Харченко, радник голови СБУ Маркіян Лубківський (за даними ЗМІ, а Лубківський особисто відмовився коментувати дану інформацію), екс-голова профсоюзу футболістів, відомий своїм кримінальним минулим, Олег Печорний, чинний голова ФФУ Анатолій Коньков, президент Федерації футболу Львівської області Ярослав Грисьо та екс-футболіст київського «Динамо» Владислав Ващук.

Попри рекордну кількість пошукачів, яка може і далі збільшуватися, на справді питання «Хто буде наступним президентом?» в системі ФФУ вже давно вирішене. Доказом цього є понад 30 колективних членів з 47-ми, які висунули Павелка кандидатом у президенти. Сам Павелко також підтвердив свою участь у майбутніх виборах.

ЩО ПОВ'ЯЗУЄ ПАВЕЛКА З ФУТБОЛОМ

Андрій Павелко виховувався у спортивній родині і в дитинстві займався футболом у Дніпропетровську. У 25-річному віці став секретарем Дніпропетровської обласної федерації футболу, яку згодом і очолив. З приходом до влади Анатолія Конькова голова федерації футболу Дніпропетровської області став віце-президентом ФФУ. Також Павелко є кумом легендарного футболіста Андрія Шевченка.

На останніх виборах Павелко пройшов у парламент за списком Блоку Петра Порошенка. Також йому довірили очолити бюджетний комітет Верховної Ради.

ВІДНОСИНИ ПАВЕЛКА З КОЛОМОЙСЬКИМ


Стосунки президента дніпропетровської федерації Павелка та губернатора Коломойського відбувалися за синусоїдою. Були як хороші моменти, так і погані. Деякі ЗМІ писали, що у них була ворожнеча, але ця інформація зовсім не відповідає дійсності.

За інформацією Еспресо.TV, Ігор Коломойський ніколи не ставить на одного кандидата. Він відноситься до кола тих людей, яким байдуже, хто переможе. Він будує свої стосунки вже з офіційним переможцем. І майбутні вибори президента ФФУ не є виключенням.

ЧОМУ ПРЕЗИДЕНТ ФФУ ЗАВЖДИ В УКРАЇНІ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВЛАДИ

З часів створення ФФУ (1991 рік) всі президенти були так чи інакше пов'язані з владою в країні. Перший президент Віктор Банніков (очолював ФФУ з 1991 по 1996) був у добрих стосунках з Леонідом Кравчуком. Валерій Пустовойтенко (очолював з 1996 по 2000) був прем'єр-міністром України з 1997 по 1999 рік, Григорій Суркіс (очолював з 2000 по 2012) був членом СДПУ (о), відомий діловими стосунками з Віктором Медведчуком, який був главою Адміністрації президента Кучми. Чинний президент ФФУ Анатолій Коньков є добрим другом Віктора Януковича, тому і очолив Федерацію під час його президентства.

У Статуті УЄФА сказано, що влада не має права впливати на національну футбольну федерацію. В Україні офіційно цього і не відбувається. Можна сказати, що українська владна верхівка має добрі стосунки з верхівкою футбольною.

Футбол завжди є ласим шматком через великі спонсорські контракти, гроші та сфери впливу. Тому в Україні людина з вулиці навряд чи зможе заручитися підтримкою колективних членів Федерації, які так само пов'язані з владою на місцях. Футбол і політика в Україні нероздільні.

СИСТЕМА ФФУ ПІСЛЯ ЗМІНИ ВЛАДИ


Зараз у кулуарах Федерації говорять, що до влади йдуть люди Коломойського, так звані «дніпропетровські». За нашою інформацією, крім так званих людей Коломойського керувати процесом у ФФУ будуть і менеджери Суркіса. Говорять про повернення колишнього першого віце-президента ФФУ Олександра Бандурка. Представники команди Ахметова втратять вплив, але збережуть певні позиції. Про те, кому довірять комітет з атестації футбольних клубів, який негласно вважається місцем, де люди можуть «вирішити питання», поки що невідомо. За кулуарною інформацією Ігор Гатауллін, якого називають людиною Конькова, втратить посаду.

ПОРАДА НОВОМУ ПРЕЗИДЕНТОВІ

Андрію Павелку хочеться дати одну пораду. Анатолія Конькова не любили українські фани та співробітники не тільки через асоціацію з Януковичем, нерішучі кроки та інші недоведені гріхи, а й через його ставлення до професіоналів. Коньков зруйнував систему, яку досить довго будував Григорій Суркіс. Він звільнив багатьох професіоналів зі старої команди, замінивши їх непрофесійними родичами та іншими кадрами.

Розумний президент повинен розуміти, що роботу системи може забезпечити навіть мала кількість професіоналів. Головне не заважати їм робити свою справу, бо завдяки цьому система може годувати інших «паразитів», яких, мабуть, не вдасться позбутися.

Тому майбутньому президенту ФФУ не потрібно влаштовувати полювання на досвідчених кадрів заради потрібних людей.

У ФФУ залишилося досить багато тренерів та менеджерів, які працюють у системі більше 10 років. Лише завдяки ним робота виконується професійно. А негативний імідж новій владі не потрібен.

Андрей КОВАЛЕНКО