5 грудня 2014 11:31

Александр ЗАВАРОВ: "Поставили мы новых игроков на матч с Литвой. И что увидели? Ничего особенного"

Два роки тому Олександр Заваров увійшов до тренерського штабу збірної України. Тоді через хворобу не міг керувати командою Олег Блохін. Запросили Заварова, і він став допомагати Андрієві Балю. Казали, що Олександр Анатолійович мав далі прийняти ­команду — Баль уже був у "Динамо" разом із Блохіним. Але невдалі результати — виїзна нічия з Молдовою і домашня поразка від Чорногорії — змусили керівництво Федерації футболу не поспішати з призначенням Заварова. Зрештою команду очолив Михайло Фоменко. Колишній гравець італійського "Ювентуса" став його помічником.

Олександр Заваров, 53 роки, оцінює поточний виступ збірної України у відбірковому турнірі Євро-2016.

Останній офіційний матч команда зіграла в Люксембурзі. Скільки разів ви уже передивилися поєдинок?

— Разів чотири. І моя оцінка не змінилася. Усім нашим збірникам бракує відповідального ставлення до обов'язків. Потрібно стовідсотково налаштовуватися на матч. Не маємо права на початку гри ставити під сумнів результат. Усі бачили, скільки моментів не реалізував Люксембург. Думаю, 20 стартових хвилин цього матчу — найгірші в нинішньому відбірковому циклі.

Тимощук вийшов єдиним опорним півзахисником?

— Ні. Там немає помилки тренерського штабу. Анатолій не мав віддуватися за всіх в опорній зоні. Але деякі гравці не виконали настанову. "Обрізали", віддавали багато поперечних передач, недостатньо щільно грали з суперниками. Мало бити по воротах, хоча ми просили. Ударив, і навіть якщо м'яч вийшов за межі поля — встигаєш перебудуватися. Але полізли обігрувати суперників, втрачали м'ячі.

Наступний матч відбору на Євро — в Іспанії. Там не повинно бути проблем із мотивацією.

— Ну, ще цього не вистачало. Але самовіддачі має бути разів у п'ять більше, ніж у грі з Люксембургом.

Не можу уявити причину, через яку не програємо чемпіонам Європи на їхньому полі. Назвете бодай одну?

— Вас послухати, то нам треба туди летіти з дублюючим складом. Буде важко. Але треба напрацювати систему протидії. Мотивація — раз. Можливо, у нас вона буде вищою, ніж у господарів. Виконання тактичних настанов — два. І, звичайно, має пощастити. Я розраховую на контр­атаки. І що м'яч після них потрапить туди, куди треба.

Буде важко пресингувати іспанців?

— Так. Пресинг треба відпрацьовувати, награвати взаємодію впродовж певного часу. А тренери збірної в розпал кваліфікаційного турніру його не мають. "Динамо" грає в один футбол, "Шахтар" — в інший. Спробуй збалансувати. Але у формі збірної України на іспанський матч мають вийти люди, які поважають себе в футболі.

Якби ваша воля, кого з господарів "вивели" б зі складу на цей поєдинок?

— Андреса Іньєсту.

Чому Іспанія провалила цьогорічний Кубок світу?

— Втомилися від перемог і занадто мало змінилися після них. Маю на увазі стиль гри. До нього звикли. Зараз вони перебудовуються. Хотілося б, аби цей процес затягнувся. Частково на це можна розраховувати. Навряд чи Дель Боске (головний тренер іспанців. — "ГПУ") планує повністю "перезавантажити" команду у відбірковому турнірі. Вона має бути готовою до початку фінальної частини.

Експерт Олександр Севидов вважає, що найпроблемніша позиція збірної України — розігруючий півзахисник. Ви погодитеся?

— Нам не вистачає потужного ядра у центрі поля. Футболістів, здатних повести за собою ­команду у важкі моменти. У нас добрий колектив, до хлопців немає претензій у побуті. Але часом треба віддати 110 відсотків — зіграти так, щоб у всіх очі на лоба полізли. Приклад: дії німця Швайн­штайгера у фіналі Кубка світу.

Чому поступаємося трьома очками Словаччині?

— Самовіддача у них поки що краща. Крім того, вони мають один момент — і використовують його. А ми пенальті не можемо забити.

Перед поєдинком зі словаками у нас були кадрові проблеми: не могли грати Коноплянка, Хачеріді, Ротань, Гармаш. Але чому тренер команди, яка програвала, не використав третю заміну? На лаві запасних, наприклад, сидів Олександр Гладкий.

— Якби бачили, що хто-небудь із резервних футболістів у тій конкретній ситуації посилить гру команди в атаці, то випустили б його на поле.

Як спілкуєтеся з Михайлом Фоменком під час матчу? Обговорюєте можливі варіанти дій? Чи головний тренер приймає рішення сам?

— Є нормальна дискусія. Але вже не пригадаю — чи відбувалася у нас розмова щодо третьої заміни в матчі проти словаків.

Хто сильніший — Ярмоленко чи Коноплянка?

— Вони — різні. Андрій більше відпрацьовує на оборону, роздає передачі. Євген націлений на атаку.

Прихід Тайсона до збірної України, у випадку його натуралізації, допоміг би команді? Створив би конкуренцію для того ж Коноплянки?

— Я б не сказав, що Тайсон у "Шахтарі" грає сильніше, ніж перед цим у "Металісті". "Харківський" Тайсон мені подобався більше. Яскравіше діяв.

Які тактичні завдання стоять перед Романом Зозулею — форвардом, який майже не забиває?

— А яка різниця, хто заб'є? Головне, аби м'яч був у сітці воріт суперника. Я не кажу, що ми задоволені відсутністю голів на рахунку Зозулі. Звичайно, йому треба над цим працювати. Добре, що у футболістів зараз відпустка. Роману необхідно відпочити психологічно.

Чи реально розширити список кандидатів до збірної?

— От був у нас контрольний матч проти Литви. Журналісти вимагали — поставте нових гравців. Поставили. Що побачили? Нічого особливого. Потенційним кандидатам треба більше працювати. Це я ще дуже м'яко сказав.

Досвідчений Руслан Ротань не грав у Люксембургу через травму. А через кілька днів ви­йшов у товариському поєдинку з Литвою. Який сенс був у цьому?

— Руслан сам попросив про це. Сказав, що готовий грати. У нього була проблема з паховими кільцями. Також зважили на погану якість поля в Люксембурзі.

Задоволені діями Дениса Олійника проти Люксембурга?

— Загалом — так, але йому треба додавати. У фізичних кондиціях — насамперед. Думаю, оптимальна позиція для Дениса — на фланзі.

Кларенс Зеєдорф залишив посаду головного тренера "Мілана", бо не розумів: чому футболісти не можуть на полі робити те, на що здатен він. Така ж проблема була в Мішеля Платіні, коли тренував збірну Франції. У вас є подібні відчуття нині — працюєте з командою, в якій немає дуже технічних футболістів?

— Лобановський такі відчуття категорично забороняв. Став тренером — забудь про себе як гравця. І, крім того, от є Мессі в "Барселоні". То що — йому вимагати, щоб головним тренером команди був той, хто свого часу грав на його рівні?

У Луганську поховані батьки

Олександр Заваров народився у Ворошиловграді, теперішньому Луганську. Вихованець місцевої "Зорі".

— Дуже боляче через військові дії на Донбасі, — каже тренер. — У мене там батьки поховані. Час від часу я приїжджаю на їхню могилу. І хочу відчувати, що ми живемо в єдиній країні.

Роман ШАХРАЙ