20 листопада 2014 16:27

Владислав ВАЩУК: "Мы такие скептики, что всегда думаем, что может произойти что-то не так"

Відомий український футболіст, колишній гравець збірної України Владислав Ващук у розмові з журналістом «Вголосу» підбив підсумки року для головної команди країни.

Владиславе, яким для збірної України був 2014-ий рік?
 
Непоганим. Головне, що у нас є команда і люди, які б’ються за країну. Впевнений, що в команді Фоменка є згуртованість в колективі і це важливо. Приємно те, що хлопці проявляють патріотичність. Щодо результатів команди, то не може бути перемог без поразок. Звісно, маю на увазі першу гру відбору Євро-2016 проти Словаччини. Образливо, однак уже нічого не вдієш і треба дивитися лише вперед. Можна сказати, що такі поразки, як від Словаччини згуртовують команду. Як вболівальник, надіюся, що їх більше не буде.
 
За цей рік від збірної було більше позитиву чи негативу?
 
Команда виглядає позитивно. Є гра, є реалізація моментів. Звісно, є скептики, які говорять, що команда погано грає зі слабшими суперниками. Утім, команда виходить на поле, показує гру та результат.
 
Чимало фахівців кажуть, що збірна минулого року демонструвала кращий футбол, аніж цього.

Це їхня думка. Люди в команді фактично ті ж самі, щоправда гра дещо змінилася і я б не сказав, що в гіршу сторону. Можливо, у головного тренера команди Михайла Фоменка дещо змінився підхід до гравців. Незважаючи на це, не скажеш, що очі в гравців не горять і вони не хочуть добиватись перемог.
 
Після  поразки від словаків, чи були думки, що команда може не виграти в Білорусі і, по суті, поставити під великий сумнів вихід на чемпіонат Європи.
 
Не без того. Ми такі скептики, що завжди думаємо, що може статися щось не так. Наразі нема сенсу про це говорити. Після поразки від словаків збірна показала результат у трьох наступних матчах.
 
Яка, на Вашу думку, причина поразки у першому матчі відбору?
 
Важко щось сказати, оскільки треба бути всередині колективу. Недооцінка суперника, як на мене, виключена, оскільки це офіційна гра на рівні збірних. Навіть якщо і щось було, то до матчу, безпосередньо на полі однозначно ні. Вважаю, у цій грі фортуна була не нашій стороні. Незважаючи на це, зараз не потрібно дивитися в турнірну таблицю, насправді відбір тільки набирає обертів.
 
Назвіть гравців збірної, які найбільше сподобалися у цьому році.
 
Андрій Ярмоленко, Євген Коноплянка та Андрій Пятов. До цього списку також додам Артема Федецького. Мені подобається його активна гра в обороні та в атаці.
 
І на останок про майбутній тур в чемпіонаті Прем’єр-ліги і зокрема про матч «Карпати» - «Шахтар». Чи може у Львові відбутися сенсація?
 
Звичайно. Інтрига буде завжди. Якщо цей тур для когось нецікавий, то я з ним не погоджуся. В турнірній таблиці щільно і дуже багато чого залежить від одного зіграного матчу. Неважливо який це матч, але напруга присутня завжди. Будь-яка команда може обіграти сильніший колектив. Зараз у футбол навчилися грати усі.
 
Богдан Пастернак