7 листопада 2014 18:54

Глава КДК ФФУ: "Лишение "Карпат" очков это не сведение счетов, а мировая практика"

Голова КДК ФФУ Роман Морозов на прохання прес-служби дав коментар стосовно рішеня КДК про зняття шести очок з "Карпат".

- Романе Сергійовичу, давайте спершу поговоримо про конфлікт між ФФУ та львівськими «Карпатами». У пресі з’явилась чергова заява «Карпат», яку ми не можемо обійти увагою. Зупинимось на позбавленні турнірних очок. КДК звинувачують у формалізмі і у тому, що під час прийняття таких рішень не враховується економічна ситуація в Україні та, власне, у самому клубі.

- Розумієте, якщо б КДК керувався суто формальними підставами, санкції до «Карпат» були б застосовані ще кілька місяців тому. Підхід Контрольно-дисциплінарного комітету до цього питання, безумовно, враховує складну ситуацію у країні та клубах. Але при цьому КДК, у межах своїх повноважень, повинен враховувати інтереси обох сторін конфлікту.

- Але ж ЗМІ вважають, що ФФУ не шукає компромісу з «Карпатами», а йде найлегшим шляхом – застосовує санкції

- Компроміс повинні шукати саме «Карпати»! І не з ФФУ чи з КДК, а зі своїми колишніми футболістами, відносно яких були порушені контрактні зобов’язання. Ми завжди сприяємо сторонам в укладенні мирових угод, але для цього повинна існувати така передумова, як готовність боржника виконувати свої зобов’язання.

- Добре, але ж є і інші клуби-боржники, але до них КДК не застосовує таких санкцій

- Інші клуби якраз шукають компроміс зі своїми футболістами. І, до речі, футболісти, як правило, ідуть назустріч клубам, погоджуються на реструктуризацію заборгованості або взагалі відмовляються від своїх фінансових претензій. Згадаємо «справу Герасимюка», у рамках якої «Волинь» було позбавлено трьох турнірних очок у минулому сезоні. Це спонукало клуб до переговорного процесу з футболістом. У результаті, було укладено мирову угоду, і Герасимюк поступово отримує свої гроші. Як кажуть, було б бажання.

Щодо «Карпат», то у нашому футболі просто немає аналогів ані по сумам заборгованості, ані по формі «спілкування» з футболістами.

- То який же вихід?

- Знову ж таки, шукати компроміси із футболістами…

- А інакше…?

- А інакше – подальше позбавлення турнірних очок у відповідності до Дисциплінарних правил ФФУ. І це не якесь «зведення рахунків», як вважає генеральний директор «Карпат», а світова практика. Тут КДК виконує суто технічну функцію. Згідно ст. 86 Дисциплінарних правил ФФУ, вердикт Палати з вирішення спорів, не виконаний у зазначений строк, приводиться у виконання шляхом застосування до винної сторони дисциплінарних санкцій. Є рішення Палати та CAS, які набули чинності, проте не виконуються. КДК, згідно визначеної Дисциплінарними правилами процедури, застосовує послідовні фінансові санкції, а потім, якщо рішення продовжують ігноруватись, переходить до інших спортивних санкцій, у тому числі - позбавлення турнірних очок.