7 листопада 2014 18:46
1

Глава КДК ФФУ: "Резонанс вокруг ситуации со Степаненко создан искусственно"

Голова КДК ФФУ Роман Морозов на прохання прес-служби дав коментар стосовно рішеня КДК про дискваліфікацію Тараса Степаненко. 

- Навіщо була така конкретизація матчів?

- Перш за все, хотілося б сказати, що цей резонанс є, без перебільшення, штучно створеним. Рішення приймалось безпосередньо у день проведення матчу «Шахтар» - «Волинь», і вже за кілька годин до його початку рішення було направлено у клуб і ПЛ. Для того, щоб було чітко зрозуміло, що відлік відсторонення Степаненка розпочинається саме з матчу «Шахтар» - «Волинь», КДК конкретизував цей перелік.

- А чому після того, як Дирекцією ПЛ було прийнято рішення щодо перенесення туру, КДК не переглянув його для того, щоб футболіст відбував відсторонення не у матчі з Говерлою, а з донецьким «Металургом»?

- Рішення було прийнято у повній відповідності до Дисциплінарних правил ФФУ, і не існує жодних правових підстав для його перегляду. Повторюсь, у рішенні був конкретизований перелік матчів, а не просто зазначено кількість матчів, які Степаненко повинен був відбути у рамках відсторонення.

- КДК закидають, що перелік матчів був застосований лише у випадку зі Степаненком. Наприклад, чому у випадку з відстороненням Хачеріді у рішенні КДК конкретизації матчів не було?

- Різниця полягає в тому, що при обліку матчів, у яких футболіст підлягає відстороненню, у випадку з Хачеріді питань не виникало, тому що враховувалися лише матчі Чемпіонату України («Динамо» на той час вже вибуло з Кубку України).

А у випадку зі Степаненком, повинен враховуватися, у тому числі, й матч Кубку України. Тому, щоб уникнути різних трактувань відносно того, які саме матчі повинен пропустити цей футболіст, КДК вказав конкретний перелік. 

- І все ж, чому раніше в аналогічних рішеннях КДК був відсутній конкретний перелік матчів?

- Ті, хто так вважає, помиляються. Це є звичайною практикою. КДК вже приймав не одне рішення із конкретизацією матчів, на які відсторонено футболіста. Наведу декілька прикладів:

Рішення по О. Алієву

Рішення по Р. Рацу

Рішення по Д. Гармашу

Рішення по Д. Воробею

Рішення по О. Касьяну

Рішення по Ж. Мораєсу

Рішення по Г. Флореску

- Наскільки такий підхід відповідає світовій практиці?

- Відповідає у повній мірі. Наведу приклад, до речі, з тим же Степаненком. Нагадаю, 26 березня 2013 року його було вилучено з поля у кваліфікаційному матчі Кубку Світу-2014 між Україною і Молдовою. Рішенням Дисциплінарного комітету ФІФА від 7 травня 2013 року Степаненка було відсторонено на два матчі. Так от, у рішенні чітко та конкретно прописано:

«Дія дискваліфікації розповсюджується на наступні матчі: - Чорногорія – Україна 7 червня 2013 року; та Україна – Сан-Марино 6 вересня 2013 року.»

Таким чином, конкретизація матчів у рішенні не є якоюсь інновацією КДК ФФУ.

нехай би навели приклади рішень з Баранником і Відою в матчі Динамо-Ворскла, згідно яких обидва пропускали матчі 1/16-ї нацкубка. Чи там також розписували конеретні матчі?