4 листопада 2014 17:59
3

Ноябрьский выбор Фоменко

На заключні матчі 2014 року головний тренер збірної України Михайло Фоменко викликав 23 футболіста. З нових імен привертають увагу два гравці атаки – Денис Олійник з голландського «Вітесса» та Артем Кравець з українського «Динамо» , котрі вже понад три роки не виходили на поле у складі головної команди. Є й один абсолютний дебютант – воротар луганської «Зорі» Микита Шевченко.

Клубний «залік»

Клубну першість за числом викликів утримує донецький «Шахтар», шестеро представників якого залишаються стабільними гравцями «синьо-жовтих». Як і попередні рази, друге-третє умовні місця ділять «Динамо» та «Дніпро» - по 5 гравців. Уже до 3 виконавців збільшилось представництво луганської «Зорі». З іншого боку, до одного футболіста зменшилась репрезентативність «Зорі», і зовсім немає гравців одеського «Чорноморця», який ще зовсім недавно, у вересневій формації збірної, мав два «місця». Варто звернути увагу й на те, що після тривалої паузи у нашій збірній представлено одразу два іноземних клуби: крім російського «Зеніта», на сьогодні це ще й голландський «Вітесс».

Дебютант Шевченко

Цілковитий новачок національної команди - 21-річний голкіпер Микита Шевченко, цього року провів 4 матчі у складі молодіжної збірної України, а у більш ранні роки виступав за юнацькі збірні U-16 та U-18 (загалом 11 ігор). Впевнена гра молодого воротаря у матчах єврокубків та чемпіонату України дала підстави тренерському штабу «синьо-жовтих» запросити Микиту для ближчого знайомства та випробування у колективі найкращих на даний момент гравців країни.

Повернення Кравця й Олійника

Для Артема Кравця та Дениса Олійника нинішній виклик до лав національної команди аж ніяк не перший. Кар’єру обох гравців у збірній об’єднує той факт, що востаннє вони захищали кольори України 2011 року, але запрошення отримували у різний час.

Якщо Кравця Фоменко викликав вперше, то Олійник був у складі національної команди, яку нинішній керманич зібрав на свій перший на цій посаді матч – товариський проти збірної Норвегії, у лютому 2013 року, в якому Денис, зрештою, участі не взяв. Олійник також отримав виклик на червневий збір того ж року, але ані у товариській грі проти Камеруну, ані у кваліфікаційній зустрічі до чемпіонату світу -2014 проти Чорногорії, на поле не виходив. Відтак востаннє Олійник зіграв за збірну 1 червня 2011 року – у товариському матчі проти Узбекистану.

Для Артема Кравця цей виклик до табору національної команди – п’ятий. Досі Артем взяв участь у двох товариських матчах «синьо-жовтих»: у лютому 2011 року нападник виходив на поле під час міжнародного турніру на Кіпрі. Того ж 2011-го Кравець востаннє отримував виклик до збірної – на товариський матч проти Італії (29.03.2011), в якому проте не зіграв.

Початок збору

Національна команда України збереться 10 листопада у своїй традиційній резиденції – готелі «Платинум» у селищі Козин під Києвом. Цього ж дня на НТБ «Динамо» у Кончі-Заспі відбудеться День відкритих дверей.

О 17.00 у конференц-залі бази розпочнеться прес-конференція головного тренера Михайла Фоменка, а о 18.00 – тренування головної команди, перші 20 хвилин якого будуть відкритими для мас-медіа.

Кравець далеко не вперше отримав виклик до збірної. Вперше це сталось ще 2009-го: "У вівторок, 17 березня, головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко оприлюднив список 28-ми кандидатів для підготовки до відбірного матчу чемпіонату світу-2010 з Англією, що відбудеться 1 квітня на лондонському стадіоні «Уемблі». ... У списку кандидатів привертає до себе увагу присутність двох потенційних новобранців − голкіпера «Металіста» Олександра Горяїнова та нападника «Динамо» Артема Кравця." http://www.dynamomania.com/news/81996-kravets-i-goryainov-%E2%80%93-potentsialnyie-debyutantyi-sbornoy "26 марта 2009 10:14 Форвард киевского Динамо Артем Кравец, получивший вчера на утренней тренировке сборной Украины повреждение передней мышцы бедра, 1 апреля не сможет принять участие в отборочном матче ЧМ-2010 против Англии." http://www.dynamomania.com/news/82469-vmesto-travmirovavshegosya-kravtsa-v-sbornuyu-vyizvan-seleznev
Сховати
В тексте указано, что Кравец вызван не впервые: "Для Артема Кравця та Дениса Олійника нинішній виклик до лав національної команди аж ніяк не перший" и что Кравец впервые вызван Фоменко: "Якщо Кравця Фоменко викликав вперше...", поэтому смысл твоего поста не ясен.
Сховати
смисл в тому, що Кравець викликався ще 5 років тому, але тоді, в найкращій своїй формі, на підьомі, не зміг зіграти через травму. А так, на товарняки, взимку, для просто перевірки, і в запас, як ото нині, наприклад, Морозюк чи Хомченовський - "не враховується".