1 вересня 2014 23:30

Артем КРАВЕЦ: "Нужно быть готовым использовать предоставленный шанс"

У понеділок в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулася зустріч студентів та викладачів навчального закладу з нападаючим ФК «Динамо» Артемом Кравцем.

У заході, який символічно пройшов у День знань - 1 вересня - взяли участь близько трьохсот осіб, які впродовж години задавали питання Кравцю, який у нинішньому сезоні стабільно виступає в основному складі «Динамо» і за підсумками перших п'яти турів є одним з кращих бомбардирів Прем'єр-ліги.

Студентська футбольна команда університету імені Грінченка (до слова, вона в повному складі на чолі з тренером прийшла на зустріч з Кравцем) вважається однією з найкращих в Києві. В Студентській лізі ФК «Динамо» Київ 2013/14 - яка є спільним проектом Фан-клубу ФК «Динамо» Київ та Студентської профспілкової асоціації міста Києва - команда університету посіла друге місце, лише у фінальному матчі, що відбувся на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського , поступившись супернику з Національного університету харчових технологій.

Фан-клуб «Динамо» та студентський актив університету імені Грінченка - давні колеги та друзі. Саме їх спільними зусиллями і відбулася зустріч з Артемом Кравцем, що стала прекрасним подарунком до початку чергового навчального року. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші фрагменти спілкування Артема Кравця зі студентами та викладачами ВНЗ.

- Ви тривалий час не виступали в стартовому складі «Динамо». Чи складно було після такої перерви знову адаптуватися до гри на високому рівні?

- Будь-який спортсмен-професіонал завжди знає, що себе потрібно тримати у формі і чекати свого шансу. Щодня потрібно доводити свої претензії, а коли тренер надає шанс - бути готовим його використовувати.

- Ваші враження від жеребкування Ліги Європи?

- Усі суперники хороші. Особисто я ще перед жеребкуванням бажав нам найсильніші команди. Можливо суперники «Динамо» і не є найкращими в Європі, але всі вони добротні. Будемо намагатися виграти у всіх матчах і пройти далі.

- Заняття професійним спортом сприяє здоров'ю спортсмена, чи ні?

- Якщо правильно все організовано, спорт йде на користь здоров'ю. Кожен день тренуючись, людина підтримує свою фізичну форму, виробляється імунітет. Головне не переборщувати. Уже минув той час, коли людей заганяли, попросту «вбивали» на тренуваннях. Важливо правильно стежити за собою і прислухатися до порад лікарів.

- Що відчуває футболіст, який забиває гол?

- Для мене - почуття виконаного обов'язку. А ще - радість, переповнення емоцій. Ти до цього прагнеш, і добиваєшся бажаного.

- Відчувається різниця між роботою шановних нами Олега Блохіна та Сергія Реброва?

- Ребров молодий спеціаліст, який постійно працює над собою. Нещодавно, під час відпустки, він їздив на стажування в «Боруссію» з Дортмунда. Свого часу я ще застав Реброва в якості гравця команди. Він добре розуміє футболістів, між ним і нами немає великої дистанції. У команді немає напруги. Все це згуртувало її, як наслідок почали з'являтися результат та малюнок гри. Будемо і надалі вдосконалюватися в цьому напрямку.

- Яким чином ви справляєтеся з хвилюванням перед грою і що в цьому плані можете порадити студентам-футболістам нашого університету?

- Хвилювання повинно бути завжди. Якщо його немає, значить гравцеві наплювати на все. Особисто я перед грою хвилювання намагаюся перетворити на настрій, щоб гра більш вдало складалася для мене. Можу навіть сказати, що в якійсь мірі стартове хвилювання мені допомагає краще підійти до матчу.

- Найголовніший матч у вашій кар'єрі?

- Як всі напевно зрозуміли - це гра в Лізі Європи з «Валенсією». Сподіваюся, в кар'єрі у мене буде ще не один такий матч. Можу сказати, що зараз в плані фізичної форми я відчуваю себе краще, ніж тоді.

- Згадуючи команди «Динамо» минулих років, багато хто говорить, що попередні покоління футболістів «грало не за гроші, а за емблему». На ваш погляд, наскільки гроші впливають на гравців команди?

- Відтоді дійсно багато що змінилося. Я це говорю судячи по спілкуванню з багатьма ветеранами команди. Футбол став швидше бізнесом, таким собі шоу. А те, що ми - нинішнє покоління гравців - не віддаємося на футбольному полі, такого сказати не можу. Гравці «Динамо» не можуть собі дозволити виходити на поле і просто відбувати номер.

- Теодорчик для вас серйозний конкурент?

- Як каже наш капітан Саша Шовковський - конкуренція це завжди добре. Навіть якщо при якихось обставинах ти опинився поза складом. Вона дозволяє всім нам зростати як футболістам, дає додатковий стимул. Теодорчик хороший футболіст, інакше київське «Динамо» не звернуло б на нього увагу.

- Чи були у вас в ранньому дитинстві якийсь страх, або фобії?

- Чесно кажучи, згадати складно. Якихось страхів не пригадаю. Хіба що за батьків переживав, щоб з ними нічого не трапилося.

- На якому етапі заняття футболом ви вирішили стати нападаючим?

- З самого початку, ще з дитячої школи. Бували випадки, коли виходив і в центрі захисту, але це так, в дитячому футболі. Все моя футбольна життя пов'язане з нападом.