15 серпня 2014 10:12

Петр СЛОБОДЯН: "Если братья Суркисы доверили команду Реброву, то нужно ждать и смотреть на его работу"

Львівські «Карпати» у трьох турах розіграшу Прем’єр-ліги набрали тільки одне очко. Особливо болючою була поразка у грі з дніпропетровським «Дніпром» — «зелено-білі» поступилися з рахунком 4:0. 

Натомість «Дніпро» та «Шахтар»» — єдині, хто наразі йде без збоїв, набравши у трьох матчах дев’ять пунктів. А ось київське «Динамо» в останньому турі зіграло внічию із донецьким «Олімпіком». Про початок футбольного сезону «Газета» розпитала у відомого в минулому футболіста, ветерана київського «Динамо» Петра Слободяна.

Петре Петровичу, які, на ваш погляд, причини осічки «Динамо» у грі з дебютантом еліти «Олімпіком», адже його більшість експертів зарахувало до аутсайдерів чемпіонату?

— Зрозуміло, що ця нічия — велика несподіванка. Хоча впродовж останніх років «Динамо» вже потроху привчає своїх уболівальників до таких ось несподіванок. Це не нова проблема киян.

— Але були сподівання на тренерський талант Сергія Реброва, зрештою, навесні команда показувала хороший футбол. Реброва переоцінили, чи проблема в чомусь іншому?

— Зараз ніхто не дасть вам однозначної відповіді. Мені імпонують деякі тренерські рішення Сергія Реброва. Приміром, подобається, що він довіряє молоді, своїм вихованцям. Для того, щоб вони заграли, потрібен час. І зараз спрогнозувати, як складеться тренерська кар’єра Реброва в «Динамо» — нереально. Це гадання на кавовій гущі. Почекаємо, тоді й побачимо. І не треба відразу ж ганьбити Реброва. Нічия з «Олімпіком» — прикра невдача, однак попереду ще буде багато ігор, в яких усе можна виправити. Тренеру потрібно дати час, щоб усе налагодити. Пригадайте, був період, коли всі закликали Ріната Ахметова звільнити Мірчу Луческу. Але той не зробив цього, дозволив румуну продовжити роботу — і Луческу віддячив йому Кубком УЄФА та багаторічним чемпіонством в Україні. Так і в «Динамо» — якщо брати Суркіси довірили команду Реброву, то потрібно чекати й дивитися на його роботу.

— Ще в минулому сезоні «Металіст» називали грандом. Зараз харків’ян можна назвати грандами чи радше середняками?

— Цього року «Металіст» уже не гранд. Мені свого часу довелося працювати наставником київської «Оболоні». Це невеликий клуб зі скромними фінансовими можливостями. Але фінансування було стабільним. У «Металіста» ж були шикарні умови, величезний бюджет. Але змінилася влада в країні, і для власника харківського клубу настали непрості часи. Зараз навіть невідомо, де взагалі подівся Курченко. Тому футболісти «Металіста» розбігаються. А про які результати можна говорити, якщо в клубу немає грошей?

— Тож маємо тільки трьох претендентів на «золото» чемпіонату?

— Однозначно…

— І в кого кращі шанси?

— Я відзначив би «Шахтар», а потім «Дніпро».

— «Дніпро» в Лізі чемпіонів провів два провальні матчі з «Копенгагеном». Команда ще не призвичаїлася до нового тренера?

— Так, беззаперечно. Це те саме, що і в ситуації з Ребровим. Хуанде Рамос довго працював із «Дніпром», підлаштував команду під свій стиль. У Маркевича інший погляд на футбол, тому триває перебудова команди. Звісно, це не може не позначитися на результатах. Та й із футболістами були проблеми. Ситуація з Ротанем лише зараз визначилася. Були проблеми зі Стрінічем. Але я впевнений, що Коломойський вірить у Маркевича і дасть йому можливість зробити команду під себе.

— У третьому турі «Дніпро» розгромив «Карпати». Це дніпропетровці такими сильними були в цій грі, чи львів’яни слабкими?

— (сміється)… У «Дніпра» є гравці світового класу. Той же Коноплянка чого вартий. Просто потрібен час, аби футболісти зрозуміли футбол Маркевича. А так потенціал у «Дніпра» величезний. «Карпати» ж останніми роками перебувають унизу турнірної таблиці, не показують результату. Тому не можна сказати, що підсумок гри «Дніпро» — «Карпати» є несподіваним.

— Наші клуби вже на старті єврокубків мають серйозні проблеми, не можуть пройти несильних суперників. Лише «Зоря» ледве впоралася з норвезьким «Мольде». У багатьох українських клубів є проблеми з фінансуванням. Зважаючи на це, чи можна сказати, що рівень українського футболу впав?

— Це все є наслідком подій на сході України. Неоголошена війна із Росією не могла не позначитися на економіці, нашому житті загалом і зокрема на футболі. Коли «Шахтар» тренується і живе в Донецьку — це одна справа. І зовсім інша, коли клуб змушений тікати зі свого рідного міста в Київ. Цей час потрібно перечекати. У цій ситуації про розвиток футболу годі говорити. Дай Бог, аби ситуація ще більше не погіршилася, щоб ніхто не збанкрутував, щоб клуби грали в єврокубках. Закінчиться війна, і справи потроху налагодяться.

Розмовляв Гліб Ваколюк