7 червня 2014 19:53

Вячеслав ГРОЗНЫЙ: "Ребров хочет дать шанс Люльке и Буяльскому"

Головний тренер Говерли В'ячеслав Грозний - про Сергія Люльку і Віталія Буяльського. 

- Про кого з підопічних у цьому сезоні ви можете сказати, що саме цей виконавець (або їх кілька) досягли найбільшого прогресу за останній рік? Відразу ж напрошується прізвище Буяльського.

- Віталій – молодий і перспективний хлопець. Упевнений, що в нього є можливості для росту. Ми розмовляли з Сергієм Ребровим, і він сказав, що хоче в тому числі і його з Люлькою перевірити на зборах Динамо, дати їм шанс. Але щодо прогресу, то для мене є важливими загальнокомандні показники, ніж особисті. Вважаю, що команда стала соліднішою, а гравці почали слухати і чути. Ми багато займалися, скажімо, не чистою теорією у класичному розумінні цього слова, а аналізом своєї гри та гри суперників, сучасного футболу, багато переглядали матчів, і свою думку висловлювали не лише тренери, а й самі футболісти. Мені важливо, щоби вони робили прогрес у командній грі. Наразі я бачу, за рахунок чого вперед можуть рухатися і окремо футболісти, і колектив у цілому.

- До речі, як оціните шанси Буяльського і Люльки закріпитися в Динамо?

- Буяльському, звичайно, буде набагато складніше, ніж Люльці, через значно серйознішу конкуренцію на своїй позиції. Якщо ж Віталію не вдасться зарекомендувати себе й залишитися в Динамо, то ми із задоволенням запропонуємо подальшу співпрацю і Динамо, і самому гравцеві.

- Повернімося до обговорення гри Віталія Буяльського: він зробив шість результативних передач, попри те, що певний період часу був травмований, не завжди потрапляв до стартового складу і часто грав не всі 90 хвилин. Якщо Віталій залишить Говерлу й залишиться після зборів у Динамо – ви тут-таки шукатимете когось на ринку вільних агентів, чи є внутрішні резерви, аби замінити настільки ефективного виконавця (+ три гола у Буяльського)?

- Я все-таки сподіваюся, скажімо так, що в разі, якщо всі основні гравці Динамо залишаться і якщо на перших ролях будуть усе ж вони, то це може не влаштувати ні Динамо, ні самого Віталія, якщо говорити про його подальшу кар’єру. Тому я сподіваюся, що він нам допоможе щонайменше ще до зими. Якщо ні, то нам залишається лише побажати, щоб він грав в основному складі Динамо, адже сидіти на лаві немає жодного сенсу. Власне, мені хотілося б, аби Буяльський повторив шлях Макаренка, який нині закріпився у складі киян і запрошується до лав збірної України – саме на це і розраховані оренди футболістів. Але в Говерлу приходили й інші футболісти в оренду – які ображалися, що їх віддали свої клуби в Ужгород, або які ображалися на мене, бо я не ставлю їх в основний склад – бачте, вони думали, що якщо вони прийшли з інших команд, то я обов’язково маю забезпечити їх ігровим часом. Прізвищ я не називатиму, адже це вже немає значення, але такі були.

- А можете детальніше розповісти про ігрові властивості саме Буяльського, якому пророкують світле футбольне майбутнє?

- Він постійно прогресує. Може зіграти не на одній позиції, будучи універсальним, як і решта гравців групи атаки Говерли. Під час атак наші футболісти мають можливість змінюватися місцями, виходячи з тактичних тонкощів нашої гри. Я творчо ставлюся до атакувальних гравців, тому по епізоду вони мають право перебувати в будь-якій позиції, зважаючи на їхнє бачення моменту в інтересах командної гри. До речі, щодо травми Буяльського: після того, як він відновився, я не міг використовувати його повноцінно, тому що медичний штаб не дозволяв цього робити й просив, аби Буяльський грав не більше шістдесяти хвилин. Але цікаво те, чому він отримав травму, і не одну – тому що він не береже себе. Він – дуже характерний хлопець, іде в кожному епізоді в стик. Він хоч і молода, але мужня людина, яка не забере ногу в боротьбі за м’яч. У нього є всі задатки для того, аби стати хорошим футболістом: швидкість, хороша робота з м’ячем обома ногами, агресивність, бачення поля, завдяки чому він може віддати гостру передачу, забити, у нього є дриблінг.

Анатолій Волков