17 квітня 2014 21:44
11

"Динамо" надо искать не тренера, а своего Палкина

Головною проблемою київського "Динамо" останніх років є не Валерій Газзаєв, Юрій Сьомін, чи Олег Блохін. Головна проблема - структура команди Ігоря Суркіса

Після смерті Валерія Лобановського у 2002 році, київське "Динамо" змінило вже 11 тренерів. У "Шахтарі" Мірча Луческу очолює команду з 2004 року.

Якщо прослідкувати тенденцію, то більшість наставників працювали в команді не довше двох років і були представниками "динамівської" школи (крім росіян Сьоміна та Газаєва). Після Лобановського кияни лише чотири рази ставали чемпіонами України. Уболівальники завжди шукають проблеми в тренерах, але ми будемо дивитися глибше. Головні невдачі "Динамо" - це результат відсутності якісних менеджерів та системи управління в клубі.

Олексій Михайличенко (2002 - 2004), Йожеф Сабо (2004 - 2005), Леонід Буряк (2005), Анатолій Дем'яненко (2005 - 2007), Йожеф Сабо (2007), Олег Лужний (2007), Юрій Сьомін (2008-2009), Валерій Газзаєв (2009-2010), Олег Лужний (2010), Юрій Сьомін (2010-2012), Олег Блохін (2012 - 2014).

Проблема "Динамо" не в тренерах, а в президенті клубу

Генеральним директором "Динамо" є досвідчений Резо Чехонелідзе, який прийшов у команду в 2007 році. До цього він працював селекціонером "Мілану". Людина відома тим, що особливо не спілкується з пресою, але коли і виходить з ним зв'язатися, то Чехонелідзе переважно знаходиться за кордоном.

У стуктурі клубу сьогодні відбуваються незрозумілі речі. Люди, які там працюють, називають це "бардаком". Більшість співробітників інколи не розуміють, які функції виконують ті або інші кадри. Про це на умовах анонімності розповідають люди, які працюють в "Динамо" вже багато років.

Зовсім інша історія відбувається в "Шахтарі". Гендиректор донецького клубу Сергій Палкін прийшов у структуру клубу в 2003 році. До цього він працював одним з керівників Криворізького цементно-гірничого комбінату, а також в аудиторській компанії PricewaterhouseCoopers - вона допомагала "гірникам" будувати клубну структуру. Після приходу Палкіна "Шахтар" перемагає "Динамо" не тільки на футбольному полі (7 чемпіонств, Кубок УЄФА) але і в плані перетворення клубу на бізнес-проект.

Невдачі "Динамо" свідчать про відсутність якісної системи управління. Для того, щоб її побудувати, в киян немає хороших менеджерів. Ігор Суркіс за всі ці роки довів, що він сам таким не є, але і виходу із цієї ситуації особливо не шукає. Президент киян більше полюбляє гучні заяви, ніж дію. Якщо подивитися на "Динамо" часів Григорія Суркіса, то ми побачимо зовсім іншу картину. Різниця між братами в тому, що Григорій вміє будувати та творити, а Ігор - ні.

Кадрова політика Ігоря Суркіса

Президент "Динамо" Ігор Суркіс у керівництво клубу вводить тільки перевірених людей. Переважно це його старі знайомі, а також "динамівці", які багато років грали за команду. За прикладами далеко ходити не варто. Спортивний директор Олексій Михайличенко, віце-президенти Олексій Семененко, Леонід Ашкеназі (є старим другом Суркіса). У структурі клубу на різних посадах працюють відомі в минулому гравці, такі як Володимир Мунтян, а також більш молоді учні Лобановського - Валентин Белькевич, Сергій Ребров, Олександр Хацкевич та інші.

Селекційна служба у кожному клубі відіграє дуже важливу роль. У "Динамо" за неї відповідає "динамівська" гвардія: Олександр Голоколосов, Андрій Баль, Володимир Веремеєв. Також їм допомагає балканський спеціаліст Берислав Станоєвич. Якщо рахувати кількість невдалих трансферів за останні десять років, то не вистачить пальців на руках і ногах, але минула трансферна кампанія "Динамо" була напрочуд вдалою - підвів тільки тренер. Гарна селекція - це не тільки вміння купувати, а й продавати. Останній вдалий продаж "Динамо" - трансфер Романа Єременка в "Рубін" у 2011 році за $13 млн. Цікаво також, що за п'ять останніх сезонів кияни втратили на трансферах 86 млн. євро, а "Шахтар" заробив 11,7 млн.

Юнацька академія, "Динамо-2", U-19 та "молодіжка"

На сьогоднішній день можна з упевненістю говорити, що юнацька академія, команди U-19 та "Динамо-2", а також "молодіжка" не виконують своїх головних фунцій - підготовка гравців для першої команди. І тут не потрібно дивитися на результати "Динамо-2" у Першій лізі чи невдачі юнацьких команд. Результат - не їх головна функція. Якщо дивитися на "Динамо" часів СРСР або навіть команду 90-их років, то багато гравців підсилювали першу команду саме з "дубля". Серед таких був навіть Валерій Лобановський.

Ось перелік найбільш відомих випускників: Олег Блохін, Вололимир Мунтян, Володимир Оніщенко, Анатолій Бишовець Андрій Шевченко, Владислав Ващук.... Останнім успіхом "динамівської" школи був проект "Академія Павла Яковенка". Вона дала українському футболу багатьох талантів, але в "Динамо" заграти змогли лише Мілевський та Алієв. Зараз в складі киян грає вихованець київської школи Євген Макаренко, а також Андрій Ярмоленко, який довгий час займався у Чернігові і спочатку не підійшов тренерам юнацької академії киян.

Нещодавно Ігор Суркіс вирішив реформувати роботу клубу і скоротити працівників-пенсіонерів. І звільнення таки відбулися. Під них потрапило багато тренерів юнацької академії. Серед них був і перший тренер Андрія Шевченка Олександр Шпаков. Ігор Суркіс робить ставку на молодих "динамівських" тренерів, які раніше не працювали з дітьми. Але справжнім професіоналам відомо, що з дітьми мають працювати досвідчені футболісти, які можуть розгледіти талант.

Маркетинг

В українських умовах заробляти на футболі дійсно важко, але "Шахтар", на відміну від "Динамо", навчився працювати з уболівальниками. За останній сезон клуб заробив 49 млн. гривень на фанах.

Ігор Суркіс та його команда зовсім не працювали з фанами. Вони зробили ставку лише на бренд клубу і вважали, що фани самі мають тягнутися на стадіон, купувати атрибутику і приносити дохід.

Топ- 5 тренерів для "Динамо"

Мирон Маркевич - безробітний.

Наразі екс-тренер "Металіста" Мирон Маркевич вже заявив, що він готовий вести переговори з Ігорем Суркісом щодо роботи в київському "Динамо". Ще на початку своєї тренерської діяльності в "Металісті" в одному з інтерв'ю цей фахівець відмітив, що хотів би працювати в "Динамо". Зараз для киян кандидатура Маркевича може бути номером один. Мирон Маркевич вміє працювати з іноземцями, а сьогодні в "Динамо" дійсно чудовий підбір виконавців. Також фахівець знаходить спільну мову і з українськими футболістами, вміє будувати мікроклімат в команді. Але змінити саму структуру клубу, яка буде заважати йому працювати, він не зможе.

Роман Григорчук - "Чорноморець".

Сьогодні в кулуарах "Динамо" вже ходить інформація, що Ігор Суркіс серйозно розглядає кандидатуру Романа Григорчука. Ще взимку цього тренера активно сватали в київський клуб. Наразі відомо, що в Григорчука контракт з "Чорноморцем" до 2015-го року. Останні результати фахівця в "Чорноморці" свідчать про те, що він вміє підтримувати чудовий мікроклімат в команді. Історія показує, що такі тренери досягають успіху. Чудовий приклад - Жозе Моурінью. В "Динамо" часів Блохіна з атмосферою були великі проблеми.

Павло Яковенко - безробітний.

Цей фахівець, в минулому відомий футболіст "Динамо", можливо останній з учнів Валерія Лобановського, не в образу Сергію Реброву та іншим, який може змінити ситуацію в команді. Павло Яковенко відомий своєю роботою в клубній академії, юнацькій та молодіжній збірній України. Більшість сучасних зірок нашої збірної відкрилися лише завдяки його тренерському баченню. Ця людина є не лише досвідченим тренером, але й селекціонером. За характером він досить жорсткий. За часів його роботи в збірній під час зборів за гравцями встановлювався тотальний контроль. Для нинішнього "Динамо" такий підхід може бути неприйнятним. Також головний мінус Павла Яковенка - відсутність досвідчених помічників. Так було за часів роботи тренера в збірних і російських клубах.

Хуанде Рамос - "Дніпро".

Контракт Рамоса з "Дніпром" вже влітку добігає кінця. Не виключено, що він підпише новий з "Дніпром" або поїде шукати щастя в Росії чи Європі. Але Ігор Суркіс, враховуючи його дружні відносини з Ігорем Коломойським, може зробити пропозицію іспанському фахівцю. Рамос не з тих тренерів, які дають швидкий результат, а Суркіс не з тих президентів, які можуть чекати 4 роки. Саме стільки знадобилося Рамосу у "Дніпрі", щоб зараз команда боролася за чемпіонство.

Сергій Ребров - Асистент Олега Блохіна

Зараз Сергій Ребров буде виконуючим обов'язки головного тренера киян. Для того, щоб стати головним тренером, Ребров повинен зробити неможливе - вибороти друге місце. Тільки в такому разі цей спеціаліст теоретично може очолити команду в наступному сезоні.

Чому не буде іноземців?

Як нам відомо з власних джерел, у київського "Динамо" виникли невеличкі фінансові труднощі. Селекційна служба команди не їздить переглядати гравців, економити будуть і на дорогих придбаннях, зарплатах персоналу та ін. Тренера з великим апетитом Ігор Суркіс сьогодні дозволити не зможе. Серед безробітних тренерів найбільше цікавила кандидатура Марсело Бьєлси. Сьогодні можна говороти, що "Динамо" не буде запрошувати таких тренерів. Навіть якби і запросило, в Україну сьогодні не поїде жоден іноземний тренер, який прагне досягти результату з командою. Через політичну ситуацію в країні немає жодної впевненості в майбутньому. Ніхто не дасть іноземцям гарантії стабільного фінансування клубу протягом декількох років. А для того, щоб повернути "Динамо" на чемпіонський шлях, потрібна стратегія на декілька років вперед. Сьогодні з іноземців в "Динамо" можуть приїхати люди лише заради великих грошей, але вони не ставитимуть собі за мету зробити з команди "цукерочку". Це можуть зробити лише наші українські фахівці та Хуанде Рамос, який вже чотири роки працює в Україні.

Андрій Коваленко

ДА ДА ДА Все правильно!!!!!!!!!!!! Распространить и вручить Суркисам!!!! Только ничего не изменится, ведь уже 13 лет ИМС и его окружение все устраивает. Система в Динамо построена под него - президента, он там очень крутой, как я понимаю. Все его любят и при встрече нежно цемают в попу, только вот ДК в жопе уже давно и выход оттуда нет при таких раскладах.
Я бы дал шанс Григорчуку!!!! И конечно нада искать толкового менеджера, и разогнать это шобло из старых динамовцев, которые ниче не делают а только доят клуб на бабки"!!!!
С Григорчуком кстати можно и не угадать. В футболе есть достаточно примеров, когда такие самобытные тренера, удачно проработавшие с клубами, скажем так крепких середняков, потом просто растворяются в больших клубах. Совсем ближайший пример- Дэвид Мойес и Виллаш Боаш! Динамо пора заканчивать с экспериментами, и начинать давать результат.
Абсолютно згоден з автором.За 12 років Суркіс добив Динамо до ручки.Трансфери (здебільшого невдалі) здійснював явно не за свої гроші( Фірташ під арештом),можливо щось осідало в його кишені (на казіно).Перш за все нам потрібен топ-менеджер,такий як Палкін,а потім тренер.
Все по делу...Григорчук оптимальный вариант.
Ну очевидный же выбор - Черноморец трясет, финансирование слабое, задачи невысокие. За недорого же можно выкупить контракт. Самое главное - не надо давать шанс старым и молодым. Эти маркевичи и ребровы порядком задолбали.
По поводу менеджмента - правильная мысль, но вот только Палкиных нам не надо, есть примеры и по чище!
В принципе все правильно за исключением того, что Маркевич "вміє будувати мікроклімат в команді". Вспоминаю как он публично оскорблял Горяинова, Папу, Воробья... Человек, который умеет выстраивать микроклимат в команде публично никогда так себя не ведет. И все таки Григорчук в этой ситуации оптимальный вариант. А всю пи...братию действительно нужно разогнать. Джуниору нужно наконец делегировать большую часть полномочий профессионалам.
Разгоните всех пожалуйста, ИМС! ОТ руководства ДО селекции....
Ну извините, за те бабки которые потратили "под Блохина" даже не совсем дешевый забугорный тренер мог бы работать лет 7-8 (имею в виду зарплату). Думаю дело в том, что западный тренер опять запросит эдак лимонов 50 на трансферы, а покупать то наверное уже не за что. А "наши" и с этим материалом будут работать. Они не гордые)