30 березня 2014 14:11

Матч памяти Небесной сотни. "Карпаты" (ветераны) – "Динамо" (ветераны) – 2:6 (ОБНОВЛЕНО)

Другий матч весняного турне ветеранів київського «Динамо» по Україні, присвяченого єдності країни і на знак пам'яті про загиблу під час акцій протесту Небесну сотні, відбувся у Львові. На «Арені-Львів», яка приймала матчі чемпіонату Європи-2012, прославлені гравці двох клубів показали прекрасну гру, переможцями в якій з рахунком 6:2 вийшли кияни!

Львів і Київ пам'ятають героїв


Приблизно за годину до матчу на красені стадіону на околиці Львову почали збиратися глядачі. Близько чотирьох тисяч городян прийшли подивитися на гру своїх колишніх кумирів, серед яких нестримні бомбардири Степан Юрчишин та Андрій Покладок, непрохідні захисники Володимир Вільчинський та Олександр Чижевський, сама надійність воротар Богдан Стронцицький. У прямому ефірі поєдинок транслювався на телеканалі Zik, ще близько десяти знімальних груп висвітлювали гру для інших телеканалів, в тому числі і загальноукраїнських.

Підняла статус матчу і присутність на ньому перших осіб міста та області. Голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, міський голова Львова Андрій Садовий сказали найтепліші слова на адресу героїв Небесної сотні, подякували футболістам, які виступили з ініціативою зіграти дружній матч заради єдності України. Після виконання національного гімну присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Символічно, що матч пройшов у день, коли в країні відзначають сороковини трагічних подій у центрі Києва.

«Арена-Львів» відкриває двері

Матчем ветеранів розпочався футбольний сезон для одного з найкращих стадіонів країни, «Арена-Львів». Ідеальне зелене поле викликало захват у ветеранів, де-хто з них у свою ігрову молодість лише мріяв зіграти на газоні такої якості. Співорганізатором матчу виступив ДК «Спортивні арени України», який під керівництвом Сергія Сімака підняв його значимість на найвищий рівень.

«З точки зору організації зустрічі я залишився всім задоволений. Служби стадіону працювали у звичайному режимі. «Арена-Львів» може прийняти матч будь-якого рівня, в тому числі і світового. Ми раді бачити на нашому стадіоні команди ветеранів і сподіваємося, що незабаром проведемо матчі і найкращих професійних команд. Двері «Арени-Львів» завжди відкриті!», - зазначив Сергій Сімак.

Шість м'ячів для перемоги


Справжньою віддушиною стала сама гра. Нехай ветеранам і не так просто було тримати високі швидкості всі 90 хвилин матчу, в старанні їм не відмовиш. Атмосферу справжнього футбольного свята підтримував фан-сектор «Карпат», хлопці та дівчата в якому виспівували пісні та скандували імена своїх кумирів.

«Динамо» привезло до Львову зірковий склад, з відомими усьому футбольними світу виконавцями. Володимир Безсонов, Сергій Кузнєцов, Віктор Хлус, Володимир Лозинський, Іван Яремчук, Олег Саленко, Юрій Мороз, Святослав Сирота, Олександр Венглинський, Андрій Оксимець. Були покликані допомогти команді екс-гравці національної збірної України Едуард Цихмейструк і Сергій Нагорняк, нині відомі телеексперти.

Львів'яни почали активно і вже на 8-й хвилині Володимир Вільчинський після передачі Романа Гнатіва відкрив рахунок. Потім провели ще кілька хороших атак, свою майстерність довелося показати Святославу Сироті. Ближче до середини тайму динамівці налагодили ігрові схеми, біля воріт карпатівців почалися «пожежі». Ще до свистка на перерву відзначилися Цихмейструк і Саленко, віддаючи один одному результативні передачі.

У перерві матчу майстер-клас для учнів однієї з футбольних шкіл Львова влаштував Святослав Сирота. Дітлахи пробивали воротареві-гренадеру пенальті, щиро радіючи кожному забитому м'ячу. «Ветерани «Динамо» не тільки грають у футбол, а й виконують важливу соціальну місію. Відвідуємо дитячі будинки, інтернати, даємо уроки футболу. Повірте, від цього отримуєш не менше задоволення, ніж безпосередньо від гри», - розповів Святослав. У подарунок юні львівські гравці отримали футбольний м'яч з автографами динамівців.

Ще більш переконливою перевага киян стала в другому таймі. Нагорняк і Цихмейструк довели рахунок до 4:1, потім настрій трохи засмученій публіці підняв Леонід Маковський. І все ж, кінцівка зустрічі залишилася за динамівцями. Президент компанії «Агробізнес» Олег Собуцький на правах організатора зустрічі вийшов на кілька хвилин на поле у біло-синій футболці, і їх йому вистачило, щоб замкнути флангову передачу від Нагорняка і записати на табло стадіону своє ім'я. А фінальну крапку поставив Іван Яремчук, вийшовши один на один з голкіпером і встановивши остаточний рахунок - 6:2.

«Улюблена» команда Олега Саленка

Цікаво, що за останні вісім років ветерани «Динамо» і « Карпат» грали тричі, в 2006, 2012 і тепер в 2014 роках, і в усіх проведених матчах Олег Саленко відзначався забитими м'ячами. «Глядачі люблять голи, інтригу, і ми в очікуваннях намагаємося їх не підвести. Тим більше на «Арену-Львів» прийшло багато людей, було все красиво, по-футбольному. Склад ветеранів «Динамо» постійно змінюється, але ігрові зв'язки не пропадають. У молодості була швидкість, на ривку йшов від захисника. Зараз доводиться брати іншими якостями - вибір позиції, техніка. Для нападника важлива робота в районі штрафного майданчика, вміння використати момент. Якщо вони присутні, забиті м'ячі нікуди не підуть». Сам Олег Анатолійович після матчу потрапив в щільне кільце юних любителів футболу. Ще б пак, не кожен день випадає можливість взяти автограф у володаря «Золотої бутси»!

Завершився матч дружніми рукостисканнями і обіцянкою незабаром знову зустрітися на футбольному полі. Львів'яни були трохи збентежені поразкою в рідних стінах, відразу заговоривши про матч-реванш. А турне ветеранів «Динамо» на підтримку єдності та соборності України триває. Про це розповів його організатор Олег Собуцький: «У Львові відбулась прекрасна гра, прийшло багато вболівальників. Мені дуже приємно, що динамівці запропонували вийти наприкінці матчу на поле в їх складі. Це незабутньо, зіграти в одній команді з такими майстрами! Раніше успішно пройшов матч у Хмельницькому, тепер у Львові. Будемо продовжувати турне по інших містах країни, попереду Закарпаття, Одеса. Ветерани «Динамо» на своєму прикладі показують - Україна єдина і неподільна».