15 вересня 2013 16:28

Как работают стадионы в Польше: рассказ украинца, руководившего стадионом на ЕВРО-2012 в Познани.

Міський стадіон в Познані своєю історією сягає 1968 року, коли почалася його будова. Перший матч було зіграно в 1980 року (Лех Познань – Мотор Люблін 0:1). В 2002 почалася його ґрунтовна перебудова. Спочатку малими темпами: планувалося поступово будувати трибуну за трибуною, але початковий план і проект перебудови в 2008 році був змінений на новий в зв’язку з признанням Польщі та Україні проведення Чемпіонату УЕФА ЕВРО 2012. Відкриття вже ново перебудованого стадіону, котрий міг помістити майже 43 000 глядачів відбулося у вересні 2010 року – саме тоді відбувся концерт Стінга разом з Королівським філармонічним оркестром. Стадіон був одним із чотирьох польських арен, на котрому відбулися 3 групові матчі Чемпіонату Європи з футболу. Видання 11na11.com поставило питання українцю Костянтинові Мазуру, котрий під час Евро-2012 працював у Познані директором відреконструйованої футбольної арени.
 
- На чиєму балансі стадіон, хто його фінансує, в яких частках?
 
Стадіон належить Місту Познань, котре вклало в його реконструкцію 747 млн злотих (біля 173 млн. евро). Після відкриття з 2010 до 2012 року грали на ньому познанські команди Лех і Варта, в 2011 терміном на 20 років орендувала його команда Лех Познань і він став їх домашньою ареною. До Чемпіонату Європи в 2012 році цілковите фінансування відбувалося з міста, навіть після офіційного підписання умови про оренду 26 вересня 2011, але одразу після ЄВРО 2012 повністю стоїть на балансі Леха Познань.
 
- Скільки коштує аренда для клубу Лех?
 
Кошт самої оренди початково ділився на 2 частини; стала і змінна, котра залежала від доходів з дня матчу і продажу прав до назви стадіону.
 
Початково Лех мав сплачувати оренду за наступною схемою:
 
Оренда стала: біля 775 000 ЕВРО на рік;
 
Орендна плата від дня матчу – 7,5 % від доходу;
 
Орендна плата від продажу назви стадіону – 30%, але не менше 250 000 ЕВРО на рік;
 
Умова підписана строком на 20 років
 
Майже через рік, протягом котрого нічого крім матчів на стадіоні не відбувалося, клуб оголосив в медіях, що не в змозі заплатити таку орендну плату для міста. Тлумачилися скрутним фінансовим становищем. Мер міста після довгих обрад та багатьох «проти» пішов на поступки і умови договору про орендну плату змінили, тепер вона виноситиме лише 150 000 ЕВРО на рік не залежно від прибутків клубу. Проти звичайно одразу виступила Ізабелла Лукомська-Пижальська — екс-модель Playboy, котра стала директором футбольного клубу Варта Познань, мотивуючи свій гнів не бажанням міста дофінансувати Варту (просила 100 000 ЕВРО).
 
Однак її слова не переконали Мера і не змінили рішення, то ж вона «привітала» Лех Познань і додатковими 500 000 ЕВРО на рік, котрі виникали з різниці суми оренди в початковій і кінцевій умові. Одразу після підписання нової умови почали діятися «дивні» речі: клуб продав свого найшвидшого гравця – Олександра Тонева за майже 3 000 000 фунтів, організував концерт Алі́шії Кіз, котрий відвідало майже 20 000 глядачів, і продав права до назви стадіону терміном на 5 років за, в середньому, 5 000 000 ЕВРО (подробиці в відповіді на наступне питання).
 
- Як заробляє арена, які джерела, скільки приблизно бюджет?
 
За часів, коли стадіон належав місту, збиралась орендна плата за матчі від Варти та Леха. Також відбулося кілька комерційних подій:
 
4 серпня 2007 – концерт клубної музики Stadium of Sound, заграли між іншим Tiësto, Paul van Dyk, Eric Prydz.
 
20 вересня 2010 – концерт Стінга та Королівського Філармонічного Оркестру;
 
6 серпня 2011 – найбільші змагання FMX-Freestyle Motocross — Red Bull X-Fighters;
 
Червень 2012 – 3 групові матчі УЕФА ЕВРО 2012
 
Зараз, коли стадіон орендує Лех Познань, один з головних прибутків стадіону – це дні матчу: продаж квитків та VIP лож. Від початку оренди відбувся також один концерт — Алі́ша Кіз зібрала на стадіоні майже 20 000 глядачів. Продано також назву стадіону – зараз він називається INEA Stadion (умова терміном на 5 років, щороку Інеа має сплачувати клубові біля 813 000 ЕВРО, щороку виплата має збільшуватись на 50 000 ЕВРО, як команда стане чемпіоном ліги – ще +250 000 ЕВРО, стільки ж за вхід до групи ліги Європи, ще + 500 000 ЕВРО за вхід до групи Ліги Чемпіонів).
 
До цього доходять орендні плати за ви наймання офісів: обласне представництво Федерації Футболу в Польщі, Обласний Центр Реабілітації Інвалідів, а також дрібні доходи в разі, якщо хтось замовить організацію конференції, дня народження чи будь-якого святкування на стадіоні.
 
- Яка середня вартість квитка на матчі першості і на еврокубки?
 
Квитків мають 3 цінові категорії залежно від місця на трибуні. Також різняться вони «статусом» матчу: з аутсайдером ліги – дешевші, з найбільшим суперником дорожчі. Середні ціни коливаються в межах 18-20 ЕВРО на матчі першості. Ціни на еврокубки будуть подані в цьому році, так, як 2 роки команда в них не виступала. В 2010 році вони складали від 20 до 45 ЕВРО.
 
- Який штат обслуговує стадіон?
 
З фізичних працівників 4 особи займаються травою, 2 – електрикою, 2 гідравлікою. Додатково часто приїздять в’язні, котрі прибирають після матчу, носять крісла, столи, зварюють чи фарбують.
 
Всі інші сидять в офісах за комп’ютерами, але їх точна лічба мені не відома (якщо потрібно – можу дізнатися).
 
- Які зміни відбулися після Евро-2012?
 
Збудували додаткове тренувальне поле зі штучною травою та підігрівом (до цього поряд зі стадіоном було лише 2 поля з натуральною травою. Місце на третє УЕФА бажала використовувати як додатковий пор кінг.)
 
Також для комерційних цілей збудували додаткове поле з натуральною травою для охочих зробити там «інтеграційну вечірку» (початково задум дала Компанія Пивоварна, котра і оплатила все для своєї ж вечірки, а поле залишилось у власності клубу) і два піщаних поля для волейболу.
 
Микола Васильков