30 березня 2013 00:22

Лившиц: "Доля финансирования "Кривбасса" Коломойским - 50 процентов"

Президент «Кривбасу» Олександр Лівшиць визнає, що без групи «Приват» його клубу було би скрутно.

— Знаєте, навколо «Кривбасу» постійно плетуться якісь інтриги, я це вже давно помітив. І звик. Хоча, щиро кажучи, ситуацій, коли вітчизняні клуби мають фінансові труднощі, вистачає. І затримки зарплати виникають, хоча й незначні (наша команда якимось шиком ніколи не вирізнялася). Інша річ, що частенько навіть недостовірною інформацією починають маніпулювати навкруги…

Версій, чому так відбувається, може бути сотні. Треба трохи зачекати, й найближчим часом усе проясниться. Я, звичайно, президент клубу, але, зізнаюся щиро, дуже ретельно у клубні справи не вникаю. На тому рівні, що знаю, труднощів у клубі немає. Хоча, звичайно, тепер розбиратимуся, що спонукало до появи такої інформації.

— У програмі «Великий футбол» ви заявили, що спонсором клубу є Ігор Коломойський…

— Наголошую, що спонсором, а не власником. Нині його доля фінансування складає майже 50 відсотків. До того ж, наскільки мені відомо, логотип його групи «Приват» є, наприклад, на футболках «Динамо». Отже, виходить, він є спонсором столичного клубу? Точно таким же спонсором його група є й для «Кривбасу». Ніде правди діти: без цього спонсорства ми своїми силами клуб не потягнемо.

— Озвучуючи те, що Коломойський є спонсором «Кривбасу», ви не боялися, що цю інформацію можуть трактувати хибно? Адже, за нормами ФІФА, одна людина не може фінансувати кілька клубів…

— Так, цю інформацію вже почали неправильно трактувати й перекручувати. А з іншого боку, чому в нас не може бути спонсора?

— Мовиться лише про те, що одній людині не можна утримувати два або кілька клубів…

— Ще раз повторюю: забороняється бути господарем кількох клубів! Ігор Коломойський не є власником «Кривбасу».

— Тобто в клубні справи він не втручається?

— Звичайно! Навіть собі уявити такого не можу, щоб Ігор Коломойський якось уплутувався в клубне господарство «Кривбасу».

Зараз усі, без винятку, футбольні клуби України не прибуткові, тобто, витрати не окуповуються, тож на них потрібно витрачати кошти, як кажуть, «із кишені». До того ж, рівень чемпіонату зростає, а з ним і клубні витрати. Наприклад, раніше нам на рік потрібно було витрачати майже шість мільйонів доларів, нині — вже 12.

Тому без спонсорів сьогодні не обійтися. Не можна також давати гарантії, як складеться завтрашній день. Що ж до співпраці з «Дніпром», то, вважаю, це нормально. Ми ж граємо в чесний футбол. Остання зустріч із дніпрянами це наочно довела.