27 березня 2013 18:17

Как обстоят дела у киевских динамовцев, одолженных Европе?

Динамівська практика позичання непотрібних футболістів європейським клубам - непритаманна для вітчизняних широт. Умовного та яскраво вираженого «Іллічівця» в Ігоря Суркіса немає, зате є партнерські відносини з чеським «Слованом» та французьким «Евіаном». Станом на березень у цих клубах виступає трійко колишніх динамівців, котрі, як виявилося при «зібранні» усіх до купи, виступають по всій Європі. Про всяк випадок зазначимо, що орендовані розставлені за алфавітом.

Бетао («Евіан», Франція)

Оренда до: 30.06.2013.

Статистика: 8 матчів (усі — в основі), 1 гол.

Життя до оренди: Олег Блохін не прагнув позбутися Бетао якнайшвидше. Добротний бразильський універсал міг залишатися в Києві, але сам того не хотів. Бетао спочатку декларував у планах повернення до Бразилії, а в підсумку опинився в «Евіані»: мовляв, так буде краще родині. Дуже сумнівно, що Бетао ще гратиме за «Динамо».

Погляд із-за кордону: вболівальники з фан-сайту «Евіану» залишали досить схожі коментарі на ті, якими свого часу характеризували бразильця вітчизняні шанувальники: Бетао, пишуть фанати команди, старанний, однак, діючи на своєму лівому фланзі, часто втрачає позицію, водночас не завжди надійний.

Огнен Вукоєвич («Спартак» Москва, Росія)

Оренда до: 30.06.2013.

Статистика: 2 матчі (обидва — виходи на заміну).


Життя до оренди: виступи хорватського опорника в «Динамо» детально згадували у недавньому «прощальному» матеріалі, там же аналізували й причини, через які Огнен поступово втратив місце в основі. Повторюватися зайвий раз не будемо, а лише зазначимо, що Вуко нібито прагне повернутися, та час од часу з’являються чутки, що ним зацікавлені англійські та німецькі клуби.

Погляд із-за кордону: російські ЗМІ та експерти зустріли динамівського новачка оптимістично, але деякі все ж трошки насторожено. У Росії турбуються, що Огнен уже не відновить кондиції кількарічної давнини, та, з іншого боку, стверджують, що Вуко так чи інакше «Спартаку» допоможе. Власне, про щось більше писатимуть, коли хорватський «Бульдог» (характеристика від кількох фанатів москвичів) проведе більше часу на полі. Нині в активі Огі лише два виходи на заміну (35 хвилин у сумі).

Мілош Нінкович («Евіан», Франція)

Оренда до: 30.06.2013.

Статистика: 9 матчів (8 — у основі, один вихід на заміну, тричі замінений упродовж матчу).

Життя до оренди: очевидно, Нінкович до Києва не повертатиметься. Він — один із найяскравіших представників того баласту, від присутності якого так завзято вирішив вилікувати столичний ФК Олег Блохін. І нехай вас не вводить в оману те, що Мілош досі належить «Динамо»: термін дії його оренди добігає кінця синхронно із завершенням дії контракту з українським клубом. Отож, улітку серб або залишиться в «Евіані», або далі мандруватиме Старим Світом.

Погляд із-за кордону: якщо говорити про обох динамівських повпредів у Франції, то вони не привернули до себе особливої уваги ЗМІ. Припустімо, ні в газеті Equipe, ні в журналі FranceFootball досі не надруковано оглядового матеріалу про них — бодай на пару абзаців. Аби зрозуміти, яке все-таки враження наші хлопці викликають у Галлії, звернулися до сайту офіційного фан-клубу «Евіана» й побачили, що «все, як у нас»: про Бетао — кількома абзацами нижче, а натомість серб зарекомендував себе гравцем добротним, проте функції плеймейкера даються йому тяжко, до того ж, часто травмується… До слова, один із відвідувачів згадуваного веб-ресурсу назвав Нінковича «розподільником ікри»: чесно зізнаємося, що не знаємося на сленгові французької мови, тому не відаємо, що означає ця фраза — distributeur de caviar.

Горан Попов («Вест Бромвіч», Англія)

Оренда до: 30.06.2013.

Статистика: 11 матчів (8 — в основі, три виходи на заміну, одного разу замінений упродовж матчу).

Життя до оренди: кілька провальних матчів на старті сезону та оренда Тайє Тайво призвели до того, що Горан Попов вирушив до омріяної ним Англії. Із приходом Євгена Селіна конкуренція на лівому фланзі «Динамо» ще більше загострилась, а тому в повернення Попова аж ніяк не віриться. Тим паче, за рівнем та, особливо, за типажем він є копією Тайво та Селіна. Загалом, попри нестабільне місце у старті, не прагнуть відпускати кремезного оборонця й «дрозди». У складі «Вест Брома» Попов устиг відзначитися зусібіч: приміром, узимку його визнали гравцем місяця в команді, а вже за кілька тижнів Горан перетворився на антигероя, коли обплював футболіста «Тоттенхема».

Погляд із-за кордону: вболівальникам ВБА Попов одразу сподобався. Мабуть, передовсім через типаж футболіста-трудівника, який зірок із неба не хапає, але битиметься за будь-яких умов. Фанати «дроздів» активно порівнюють Горана з танком і боксером-важковаговиком. Задоволений футболістом, що належить «Динамо», й наставник ВБА Стів Кларк: «Попри його жахливий вчинок у матчі проти «Тоттенхема», Горан заслуговує на те, щоби ми викупили його контракт. Працездатність Попова просто вражає: на кожному тренуванні повністю викладається, доводячи, що хоче тут залишитися».

Рафаель(«Шальке», Німеччина)

Оренда до: 30.06.2013.
Статистика: 8 матчів (один у основі, сім виходів на заміну, одного разу замінений упродовж матчу).


Життя до оренди: вальяжний, лінивий, неквапливий, водночас дуже технічний та розумний плеймейкер Олегу Блохіну виявився непотрібним. Судячи з усього, не надто потрібен він і наставнику «Шальке» Йєнсу Келлеру, котрий досі не довірив знаному в німецькій бундеслізі майстру бодай один повний матч. Станом на кінець березня Рафаель начисто поступився в конкуренції іншим футболістам «Шальке». Із приводу майбутнього бразильця німецькі ЗМІ категоричні: про викуп контракту мова не йтиме.

Погляд із-за кордону: авторитетний та широковідомий німецький Bild піддав Рафаеля нищівній критиці після фіаско «Шальке» в матчі з «Нюрнбергом»: «Рафаель перейшов у«Шальке» взимку на правах оренди й хотів грати в гельзенкірхенському клубі на позиції плеймейкера. Але 19-річний Юліан Дракслер виглядає набагато краще. Ми мали можливість переконатися в цьому після виходу Рафаеля на заміну в Нюрнберзі. Усі бачили: бразилець занадто повільний — викуп його контракту виключений».

Айїла Юссуф («Ордуспор», Туреччина)

Оренда до: 30.06.2013.

Статистика: два матчі, один гол (обидва поєдинки розпочинав із основи, одного разу був замінений).


Життя до оренди: постійні травми призвели до того, що колись ключовий футболіст «Динамо» працевлаштувався найгірше за всіх: у турецькому клубі «Ордуспор», котрий нині веде відчайдушну боротьбу за виживання в тамтешній суперлізі. Єдиний позитивний момент у цьому — Юссуф працює під орудою знаменитого, але в останні роки провального аргентинського фахівця Ектора Купера.

Погляд із-за кордону: зізнаємося, що знайти щось путнє та цікаве про турецький етап кар’єри Юссуфа з першоджерел нам не вдалося. Ймовірно тому, що відгуків фактично немає, адже, зігравши два поєдинки, нігерієць.., правильно, травмувався! Отож нині лікується. Додамо лише, що в турецькій пресі з’явилося кілька досить об’ємних заміток щодо переходу Юссуфа до «Ордуспора», зокрема писалося, що є досить дивним те, коли футболіст, котрий колись успішно виступав у Лізі чемпіоні (забивав мадридському «Реалу»!), нині деградував до рівня аутсайдера турецького чемпіонату.

Звісно, можна ще згадати орендованого захисника Леандро Алмейду, але той у загальну канву не надто вписується, бо виступає не в Європі, а в бразильській «Курітібі». Утім, географічне положення не завадило Алмейді здійняти чималий галас на іншому кінці планети — в Україні: оборонець, контракт якого досі належить «Динамо», піддав безсоромній критиці наставників київського клубу. Леандро різко відгукнувся про тандем Блохін — Михайличенко, зробивши пророцтво, що допоки ці двоє працюватимуть у клубі, трофеїв не буде. Наскільки розвинуті здібності оракула в Леандро Алмейди, нині невідомо, зате забивати він у рідній Бразилії швидко навчився, записавши дубль у матчі останнього туру. Вочевидь, після тих записів у соціальній мережі Алмейді й після десятьох влучень у одному матчі двері до «Динамо» зачинені. Принаймні нині, коли командою керують бездарні, на погляд Леандро, фахівці.

Слід розповісти про долю ще одного орендованого — представника чеського «Слована» Сергія Рибалки, але його персону ми вже розбирали в попередньому номері, де розмірковували на тему українців за кордоном.

До речі, помітили, що серед орендованих «європейців» українців практично немає? Хоча в списку баласту фігурували й вітчизняні гравці. От вам іще один приклад того, що умовний Мілевський не має бажання йти шляхом умовного Попова та Рафаеля: йому приємніше та тепліше просто щомісячно забирати зарплату. Тому й такий мінімум футболістів із українськими паспортами грає на теренах Старого світу (Молдову та Білорусь не рахуємо).
Спитаєте, який висновок? На наш погляд, компанія ця занадто різношерста, щоби підводити одну риску під усіма. Хтось «Динамо» просто непотрібен (Юссуф, Нінкович), хтось не горить бажанням повертатися (Попов, Бетао), а хтось підпадає під обидві категорії: непотрібний і не бажає вертатися (Алмейда, Рафаель).

Гліб КОРНІЄНКО, «Український футбол»