18 березня 2013 12:40

Александр ФУНДЕРАТ: "Уход фон Лиувена из академии "Шахтера" произошел очень быстро"

В.о. директора Академії «Шахтаря» — про своє призначення та суміщення посад

— Олександре Анатолійовичу, як сприйняли призначення? Чи готові були до такої пропозиції?

— Щиро кажучи, це — неповноцінне призначення, оскільки посада моя — в. о. директора Академії «Шахтаря». Так сталося, що голландський фахівець Патрік фон Ліувен прийняв пропозицію іншого клубу, тож довелося заповнювати вакансію.

У пана Патріка було завдання вибудувати чітку структуру Академії. Нам же потрібно підхопити всі його напрацювання й принаймні до завершення сезону працювати в тому ж руслі, зберігаючи напрям у тренувальному процесі.

Щодо мене, то внутрішній світ навчального закладу знав дуже добре, проте переважно його спортивну складову, а ось віднині доведеться розбиратися й щодо організаційного плану. Ще майже за тиждень до мого призначення відчувалося, що будуть зміни, однак ця подія сталася зненацька.

— Чи готові взяти на себе таке навантаження, адже робота все-таки нелегка?

— Дорогу осилить той, хто йде. Звичайно, розумію, що це нова робота, й вона складна. Але життя завжди кидає нам виклики, які повинні приймати. Утім, це ж не буде індивідуальна робота, мені допомагатиме тренерський штаб Академії та футбольного клубу.

— Як поставилися до такої події колеги по тренерському цеху (в команді майстрів, Академії)?

— Усе відбулося досить швидко. Пан фон Ліувен спочатку проінформував, що залишає Академію, проконспектував свою роботу, а потім на спільній з ним нараді нам повідомили, що мене призначено в. о. директора Академії «Шахтаря». Повірте, поки що в мене навіть не було часу поспілкуватися з кимось із клубних колег.

— А хто ж очолюватиме «Шахтар-3»?

— Ми як працювали раніше у парі із Сергієм Миколайовичем Ковальовим, так і продовжуємо.
Зізнаюся, ситуація вийшла дещо несподіваною: призначення співпало з планами провести два контрольні матчі «Шахтаря-3». Перший із «Буковиною» (розмова відбулася у вівторок. — П. І.), а другий — із «Севастополем». Отож ми ще в Криму, на зборах, і готуємо команду до поновлення чемпіонату. А вже після повернення зі зборів побачимо, як складатимуться плани. Поки що «Шахтарем-3» повністю займається Сергій Ковальов.

— Чи розглядається варіант сумісництва двох посад?

— З огляду на те, що до поновлення чемпіонату в другій лізі залишилося менше місяця, а також на те, що наш тренерський штаб несе відповідальність за виступ «Шахтаря-3», таке тимчасове поєднання цілком логічне. При цьому професіональній команді приділятимемо максимум уваги.

— Чи вдалося поспілкуватися з Патріком фон Ліувеном перед тим, як прийняли посаду директора?

— Так, навіть перед нашим від’їздом до Криму спілкувалися з голландським фахівцем. Усі надбання та напрацювання в Академії він намагався повністю передати. А це, крім навчально-тренувального процесу, величезний шмат роботи в організаційному плані.

— Таке призначення, на вашу думку, прояв довіри до вітчизняних кадрів?

— А це вже не мені судити, хто кому довіряє (сміється). Для початку треба щось зробити, щоб уже оцінювали й давати визначення — виправдали ми довіру чи ні. Напевне, це питання зараз треба адресувати тим людям, які висловили довіру й зробили таке призначення.

— Воно відбулося на тлі того, що УЄФА особливо звертає увагу, щоб у клубах було якомога більше власних вихованців…

— Це пріоритетне завдання, яке ставиться перед нами, й ми його обговорювали з керівництвом клубу. Уся робота спрямовуватиметься на вирішення завдань, які стоять перед першою командою.

Павло ІСТОМІН, «Український футбол»

loo_lane