14 січня 2013 19:00
3

Александр ЯРОСЛАВСКИЙ: "Тайсон мог оказаться в "Челси", а оказался в "Шахтере"

Екс-президент «Металіста» коментує трансфер Тайсона й чутки про придбання ним нового ФК

— Олександре Владиленовичу, харківський клуб здійснив найперший за нового власника трансфер. І то одразу — резонансний… Звідси можна зробити висновок, що наразі в клубі нічого не змінилося, адже і при вас «Металіст» підсилював конкурентів — згадаймо бодай минулорічний перехід Марко Девича.
— Я не можу розмірковувати на тему — змінилося щось чи ні від часу мого відходу з клубу. Проте в ситуації згаданих трансферів є одна спільна риса, яка пояснює, здається, все: і в контракті натуралізованого серба, і в контракті бразильця була «клаусура» — пункт із зазначеною сумою відступних, заплативши яку цих футболістів міг придбати будь-який ФК. Ось вони цим і скористалися. У випадку з Тайсоном сума становила 20 млн доларів, і вона є часткою угоди з продажу «Металіста».

— Тобто?
— Тобто є частиною погашення тієї угоди, яку ми уклали з новою адміністрацією «Металіста» напередодні Нового року… Тайсон міг опинитися в «Челсі», натомість опинився в «Шахтарі» — побачимо, що з цього вийде. Припустімо, з минулорічного трансферу Девича майже ніхто не виграв: у нас він буд твердим гравцем основи, а в Донецьку…

— Давайте про «роман, що не відбувся» бразильця з «Челсі»: справді, з боку лондонців був серйозний інтерес, якась конкретика?
— Ну, як… В Одесі кажуть: «Інтерес, інтерес, виходи на букву «С»… Навіщо про це сьогодні розмовляти? Мабуть, не підійшов він англійському клубу. Яка тут конкретика?

— І все ж — про неї: чи буде з весни на футболках «Металіста» логотип DCH?
— Маєте на увазі, чи пропонували мені виступити титульним спонсором харків’ян?.. Поки до мене ніхто не звертався, та й навіть якби зверталися, я б це не став коментувати.

— А чи прокоментуєте інформацію, яку я знайшов на трьох різних джерелах: нібито (наголошую на цьому слові!) невдовзі ви придбаєте або «Олександрію», або «Арсенал», або «Зорю»…
— А ще мені з Криму телефонували — пропонували «Таврію» купити (сміється)! Маю враження, що після того, як у мене з’явилися великі гроші (ну, поки що не заявилися, але повинні…), всім кортить «вбухати» мені якийсь клуб! Поки скажу так: усе це неправда… Знаєте, в нашому футболі ситуація парадоксальна: я насправді не розумію, що таке «власність українського ФК».

— ???
— Ось, подивіться: серед усіх клубів ПЛ лише «Шахтар» і «Дніпро» мають власні стадіони, що коштують конкретну суму. В усіх інших — оренда. То це як: їхня власність чи все ж ні? І як це оцінювати? Я не знаю… А якщо не відомо, що оцінювати, то як це можна придбати?

— Трохи заплутатися… Давайте запитаю по-інакшому: наприкінці минулого року ви казали мені, що в будь-якому випадку залишитесь у футболі — принаймні як уболівальник. Наразі на більше не розраховуєте?
— Розраховую. Більше того: нині розглядають певні футбольні проекти, однак, звісно, поки що карти не розкриватиму.

Володимир БАНЯС, газета «Український футбол». 

И какой нормальный человек в здравом уме между Лондоном и Донецком выберет Донецк?
"Тобто є частиною погашення тієї угоди, яку ми уклали з новою адміністрацією «Металіста» напередодні Нового року… " ------------------------------------------------------------------------------- Если я правильно понял Ярославского, Курченко условием покупки Металлиста поставил продажу Тайсона в Шахтер. Исходя из этого Курченко имеет какое то отношение к Ахметову, а значит велика вероятность, что мы видим зарождение нового фарм-клуба. Возможно готовиться проект:"Вечно второй клуб после Великого и Ужасного Шахтера", для того чтобы выкинуть Динамо из ЛЧ и оставаться на троне неограниченное время. Это я нафантазировал конечно, но кто его знает...?
"Тобто є частиною погашення тієї угоди, яку ми уклали з новою адміністрацією «Металіста» напередодні Нового року… " Я так понимаю, что контрактом предусмотрена продажа ведущих игроков и этими деньгами рассчитываться с Ярославским? Прикольный "инвестор"... Получается "то ли ещё будет..."