23 квітня 2012 15:07
5

Почему украинских судей игнорируют в Европе?

Українські футбольні арбіт­ри опинилися за бортом Євро-2012. У списку рефері, яких УЄФА призначила обслуговувати чемпіонат Європи, тільки два наших співвітчизники. Й обоє не в обоймі основних суддів. 

Чому представникам української футбольної Феміди не довіряють у Європі, «Газета» поцікавилася у фахівців. Із теперішніми арбітрами поговорити не вдалося. Куратор української системи суддівства П’єрлуїджі Колліна заборонив їм спілкуватися з представниками ЗМІ.  

Отож у список УЄФА резервних четвертих арбітрів потрапив Віктор Шевцов, а до запасних асистентів арбітра — Олександр Войтюк. 

Колишній делегат УЄФА Костянтин Віхров у розмові з журналістом «Газети» заявив, що про відсутність українців серед основних суддів на Євро-2012 потрібно запитати П’єрлуїджі Колліну. «Він працює в нас куратором суддівського корпусу. Водночас італієць очолює суддівський корпус УЄФА. Він мав би представляти Україну, — каже Костянтин Львович. — А оскільки наших рефері не запрошують на великі турніри, отже, П. Колліна не бачить гідних. Потрібно чекати, коли хтось із українських арбітрів проявить себе, коли вони почнуть менше помилятися. А то в нас у кожному турі виникають претензії до суддівства».

Віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко переконує, що в наших рефері був шанс обслуговувати Євро-2012, але вони його згаяли. «Щонайменше два-три арбітри мали нагоду проявити себе та потрапити на фінальну частину чемпіонату Європи. Однак вони не проявили своїх найкращих професійних якостей. Унаслідок яких причин — це питання аналізу фахівців, — зауважує віце-президент ФФУ. — Це вина не Колліни, а тих осіб, хто був кандидатом, але в дорозі, на підготовчому етапі, не зміг переконати керівництво Комітету (насамперед П’єрлуїджі як людину, яка відповідає за арбітраж у фінальній частині Євро-2012), що їхні професійні та людські риси найвищого рівня, і вони його не підведуть».

За словами відомого в минулому арбітра, який кілька років працює директором відділу міжнародних змагань донецького «Шахтаря», Любоша Міхела в наших рефері помітно прогрес. А для того, щоби потрапити на Євро-2012 українцям забракло часу. Л. Міхел розповів, що УЄФА ділить арбітрів на чотири групи. В топ-групу, яка обслуговує ігри великих турнірів, входять 12 представників Феміди. Що шість місяців відбувається незначна ротація. «Після завершення сезону та перед зимовою паузою суддівський комітет УЄФА може понизити рейтинг одного-двох суддів і відправити їх у нижчу групу або, навпаки, когось із нижчої перевести у вищу, — розповідає колишній рефері. — Ротація незначна. А тому, щоби заслужити підвищення, потрібно виконувати свою роботу на найвищому рівні впродовж кількох років. Один вдалий сезон не може сприяти карколомному стрибку та миттєвому переведенню в топ-групу. Свій клас потрібно постійно підтверджувати».       

Сам П’єрлуїджі Колліна закликає не робити трагедії з того, що наші рефері не судитимуть матчі Євро-2012. «Мені часто ставили запитання, чи можливо, щоб на чемпіонаті Європи Україну представляла українська суддівська бригада. Відповідав, що нічого неможливого немає, але, звичайно ж, досягти цього надзвичайно складно, оскільки нині українські арбітри не входять до категорії УЄФА «Еліт», — наголошує Колліна. Він зауважив, що його метою не є лобіювання інте­ресів українських суддів на Євро-2012, а зміна ситуації у футбольному суддівстві України загалом.

уберите эту фотографию он не арбитр а ..............
а зачем этот ушлёпок фигурирует на странице этого блога?
думаю Бакса только посудомойщиком в Европе возьмут после такого скандала
Опять эта противная рожа.
ТА нашим суддям особливо воно і не потрібно, он Вакс заробив грошей більше чим вся бригада арбітрів на ЧЄ))))