16 квітня 2012 10:32
2

Александр ПАЛЯНИЦА: "Если Коллина скажет, что судья был прав, удаляя Гармаша – стоит ли вообще тогда учить правила?"

Одразу два протистояння донецьких та захiдноукраїнських футбольних команд подарувало уболiвальникам жеребкування Кубку України. У пiвфiналi "Металург" прийматиме "Карпати", а "Волинь" – "Шахтар". Про це та інше кореспондент сайту "Футбол24" поговорив з Олександром Паляницею, вiдомим в минулому футболiстом.

Проаналiзуйте, будь ласка, чвертьфiнальнi матчi...

– Почну з "Карпат". Вони нарештi хоч трохи приємно здивували. Рух вперед ми побачили. Все було, як колись. Масованi атаки, бажання перемогти. Ну, i багато помилок. Їх львiв'яни зараз позбутися не можуть. Щодо перемоги "Шахтаря", то вона була важкою. Мiй колега Iван Гецко сказав, що його розчарували хлопцi, якi сидять на лавi запасних у "Шахтарi". У таких матчах вони мають гризти землю, щоб довести профпридатнiсть. А вони мало не осоромилися, бо могли й не виграти у першолiгового "Металурга".

Ще два поєдинки проходили аж 120 хвилин, а не 90...

– Так, можливо донецький "Металург" не награв на перемогу, але щастить сильнiшим. Особливо рiвною була гра "Волинь" – "Арсенал". Браво Майкону. Вiн забив важливий гол. Довiв, що справдi хороший нападник. Такий собi Лiонель Мессi чемпiонату України. Майкон мiг забити ще удруге.

Гравець "Арсенала" Максим Шацьких висловився, що його команда "просидiла 120 хвилин на чужих воротах"...

– Я б так не сказав. "Волинь" також чудово грала. Так, луччани вiдiйшли на свою територiю i дiяли на контратаках. Але ж така гра другим номером вже давно притаманна для "Волинi" у матчах на виїздi. У цьому немає нiчого дивного. Така тактика приносить плоди.

Як вам рiшення арбiтра повторити удар з 11-метрової позначки?

– Нi, про суддiв не хочу говорити. В Українi є кому про це говорити.

Вас же не оштрафують...

– Нi, не оштрафують, бо я зараз поза футболом. Живу собi спокiйно в Житомирi. Щодо суддiв, то менi просто цiкаво почути думку П'єрлуїджi Коллiни з приводу вилучення Дениса Гармаша. Чомусь iталiєць мовчить. А ми хочемо почути вердикт. Якщо Коллiна скаже, що суддя зробив усе правильно, то я не знатиму, кому вiрити i чи варто взагалi вчити правила i їх дотримуватися. Футбольнi правила пишуться пiд окремi поєдинки.

Повертаючись до рiшення суддi матчу "Арсенал" – "Волинь"... Чи погоджуєтеся, що реферi реваншувався за те, що взагалi призначав цей
пенальтi?

– Погоджуюся. Якби вiн зарахував гол Максима Шацьких, то отримав би низьку оцiнку. Чому? Бо ця помилка вiдчутно вплинула б на результат. Можливо, суддя вiдчув, що дав маху. Може, асистенти пiдказали про помилку. Свою провину реферi вiдчув. Це однозначно. Якщо дiяти так само, то треба не зараховувати всi голи, якi забиваються з пенальтi. То воротар ранiше вибiжить, то гравцi ранiше стартують в штрафний майданчик.

Гаразд, ставимо крапку з чвертьфiналами i переходимо до майбутнiх матчiв 1/2 фiналу. Буде донецький фiнал?

– Побачимо. "Волинь" та "Карпати" мають високi шанси пробитися у фiнал Кубку. Захiдняки виграють, якщо вийдуть на поле з вiдповiдним настроєм. Мотивацiя величезна. Одна перемога – i ти в Лiзi Європи. До того ж, "Волинь" ще нiколи не була у фiналi Кубку. Дем'яненко вмiє вигравати кубковi матчi. Свiжий приклад – трiумф в Азiї. "Шахтар" також звик все вигравати. Певен, Луческу привезе до Луцька основу. Все одно гiрникам буде важко, бо "Волинь" вже вирiшила всi свої питання в чемпiонатi. Ну, а "Карпати" отримали великий шанс вiддати уболiвальникам борг за тi всi нервовi стреси, якi вони пережили цiєї весни.

Ви бiльше переваги вiддаєте "Карпатам" i "Волинi"...

– Вони виграють, якщо покажуть характер i волю до перемоги.

Що для "Карпат" важливiше: Лiга Європи чи Прем'єр-лiга?

– Безумовно, що Прем'єр-лiга. Вони повиннi лишитися. Це не обговорюється. А щоб компенсувати уболiвальникам провальний сезон, мають пробитися в єврокубки. Ну, не може такий клуб, таке мiсто, такi уболiвальники грати в першiй лiзi! Нехай пробачать мене фани "Олександрiї" чи "Оболонi". Ну, мусять "Карпати" бути в елiтi! Принаймнi, я за них уболiваю.

Ви назвали двi команди, якi понизяться в класi?

– "Зоря", мабуть, залишиться. За збереження прописки боротимуться три команди: "Карпати", "Оболонь" та "Олександрiя". Хочу, щоб iз цiєї бiди
вибралися львiв'яни.

Якщо ж ваша мрiя не здiйсниться i якщо "Карпати" таки вилетять, то їхнi футболiсти захочуть лишитися в командi? Єврокубки будуть для них стимулом зостатися?

– Безумовно! Багато чого залежатиме вiд позицiї керiвникiв "Карпат". Вони повиннi зберегти футболiстiв, забезпечити їм належнi фiнансовi умови. Ну, а  гравцi все-таки сезон можуть пережити в першiй лiзi. Все-таки вони гратимуть в Лiзi Європи. Та ми задалеко забiгли. "Карпати" ще не вилетiли i ще не пройшли до фiналу Кубку.

Про дно турнiрної таблицi ми поговорили. А як щодо верхiвки?

– Як на мене, буде "золотий матч". "Динамо" чи "Шахтар"? Спрогнозувати неможливо. Нинi вони рiвнi. Головне, щоб суддi не заваджали футболiстам. А самi гравцi також щоб грали у футбол, а не влаштовували "клоунаду".

Ви про Олександра Алiєва?

– I не тiльки про Алiєва. У "Шахтарi" є також цiкавi персонажi. Дарiо Срна. Нiбито грає у футбол. А iнодi грає роль артиста. До речi, в Донецьку
вiн також повинен був отримувати жовту картку.

 

Прошу прощения за то, что слово "террикон" написал с большой буквы... Очепятка)))
Я в шоке с Террикона... Они из этого интервью убрали "неудобные" фразы Паляницы относительно удаления Гармаша...