8 квітня 2012 22:59
6

Константин ВИХРОВ: "Арбитр настолько хотел показать свою нейтральность, что оказался таковым лишь для одной команды"

Арбітр матчу "Шахтар" — "Динамо" Юрій Вакс вилучив киянина Дениса Гармаша наприкінці першого тайму. Цей епізод став ключовим у поєдинку. У другому таймі "гірники", які грали у більшості, двічі відзначилися у воротах Шовковського. Тепер команди мають однакову кількість очок.

Колишній делегат УЄФА, професор Костянтин Віхров на прохання Gazeta.ua оцінив суддівство Вакса у вчорашньому матчі.

"Найбільша помилка Юрія Вакса у тому, що він настільки хотів бути нейтральним, що перегнув палку і почав приймати рішення на користь однієї команди. Інколи хочеться бути таким нейтральним, що можеш ущемити одну команду. Це відбулося вчора на футбольному полі. Якщо розібратися, то Вакс показував необов'язкові карточки, як одній так і іншій команді. А коли потрібно було давати попередження він цього не робив.

Словом, в арбітра були помилки під час матчу, але головна з них — він незаслужено вилучив футболіста з поля. Після травми і надання медичної допомоги на футбольному полі за правилами гри футболіст має залишити поле. Власне Гармаш це і зробив. Денису надали медичну допомогу і він побіг за бокову лінію. Правила не говорять куди вибігати за межі поля. Треба відзначити, що Гармаш ПОБІГ, він не робив це повільно. Він біг, щоб залишити поле, так як цього вимагають правила. Арбітр показав йому за це жовту картку. Вона незаслужена.

Вакс помилився, коли дав голкіперу "Шахтаря" ввести м'яч у гру ударом від воріт, коли на полі ще перебували медичні працівники. Треба було дочекатися, коли вони його залишать, а вже тоді вводити м'яч у гру.

Але Вакс настільки хотів показати, що він нейтральний, що виявився таким тільки для однієї команди."

Перед матчем ЗМІ та представники команд, особливо "Шахтаря" пройшлися по Юрію Ваксу. Це вплинуло на його суддівство?

"Це був вплив і тиск на арбітра. Коли всі говорять, що він такий-сякий, там нас засудив і там засудив, то звичайно, це тиск. Тоді людина думає, як відсудити так, щоб нікого не ущемити."

"Динамо" збирається подати протест...

"Матч вже відбувся. Рахунок ніхто вже не змінить. 90 хвилин матчу арбітр є королем не полі. Ніхто не може вплинути на його рішення. Ніхто."

Яке покарання чекає на Вакса?

"Це вирішуватиме Колліна. Але він як завжди скаже, що все в порядку. Вакс — молодий арбітр. У нього є певні можливості бути суддею, але матчі такого рівня ще не для нього. При виборі арбітра на такий матч треба врахувати досвід, насамперед психологічного впливу, який може витримати людина. Це не так просто. Якби таку гру довірили комусь із журналістів, то він би утік з поля.

Треба ще врахувати, що футболісти, які вчора були на полі, це мультимільйонери. У них у всіх свій імідж і зарозумілість. Треба серед них навести порядок. Матч довірили молодому арбітру, у якого стався психологічний зрив. Його нейтральність по відношенню до "Шахтаря"  переросла у прийняття рішеннь проти "Динамо".

Якого арбітра ви б призначили на матч "Шахтар" — "Динамо"?

"Суддівством у нас займається Колліна. Я нікого виділяти не буду, адже не працюю з нашими арбітрами. Можна сказати, що варто було б призначили рефері з більшим досвідом.

Мають бути і молоді, і досвідчені арбітри, але перші мають проводити (не можна казати обслуговувати, так не правильно) такі матчі, які не мають особливого турнірного значення. Навіть, якщо арбітр допустить якісь помилки, то нічого страшного не станеться.

Якщо мова йде про матч, в якому вирішується доля чемпіонства, то помилка може впливати на результат."

Якщо буде "золотий матч", якого арбітра треба призначати на цю гру?

"Перш за все досвідченого, стійкого до психологічного тиску і впливу. Це дуже важливо. І такого, який в останній період показав, що добре знає правила гри."

Ірина КОЗЮПА

если не будет "золотого" матча я уверен в европе возникнут определённые вопросы.А там денги ахметки не работают.Там руки подлецам не подают и не прогинаются перед ними.Пусть потом попробует кого нибуть продать с ним никто не захочет иметь дело.Там бизнес делается белее менее чесно.
Обыграем кротов и на песке,и на снегу....
А формолировка протеста "полиявшие на окончательниый счёт матча"не очём не говорит.Я бы посоветовал Динамо при проведении золотого матча не выходить на поле .Этим они покажут характер ,а не преклонение преклонение перед баксами.Думаю в глазах болельщиков это будет поступок достойный уважения и привлечения всей армии болельщиков Украины к проблеме суддейства.
Сховати
Да ну, перестань. Так не делается. Играть нужно всегда. "Матч состоится при любой погоде"(с)
Повністю згоден.Результат вже відомий,а давати ахметову можливість ще раз познущатися не треба.
"90 хвилин матчу арбітр є королем не полі. Ніхто не може вплинути на його рішення. Ніхто." - ДО матча могут