2 вересня 2011 11:43

Андрей БАЛЬ:"Кандидатов в сборную стало меньше, но, главное, что есть костяк"

Як запевняє Андрiй Баль, один iз тренерiв нацiональної дружини, захищати кольори збiрної достойнi лише 30 футболiстiв

Три тижні тому нацiональна збiрна України з футболу провела домашнiй поєдинок проти шведiв. Цiєю грою "синьо-жовтi" закiнчили лiтнiй цикл пiдготовки до Євро-2012.

Наступний збiр команди Олега Блохiна заплановано на вересень. Про стан збiрної України кореспондент "Експресу" поговорив з одним iз тренерiв - Андрiєм Балем.

- Перед грою зi шведами Олег Блохiн ударив на сполох - нiбито збiрнiй катастрофiчно бракує кадрiв...

- Так, це правда. В Українi нинi дуже багато травмованих гравцiв. Але найбiльша бiда в тому, що велика група виконавцiв переживає спад. Це справдi велика проблема.

- Чи можете порiвняти сучасний стан збiрної України iз 2006 роком, коли "синьо-жовтi" готувалися до чемпiонату свiту?

- Тодi було бiльше добротних виконавцiв, ми мали вибiр. Нинi потенцiйних кандидатiв поменшало. Та головне, що є кiстяк.

- За рiк до початку свiтової першостi в Нiмеччинi ви заявляли, що стежите за 45 виконавцями...

- А цього року в нашому розширеному списку значно менше хлопцiв, близько тридцяти. Та це не означає, що тiльки вони гратимуть у збiрнiй.

Якщо ви зауважили, на кожен збiр ми запрошуємо нових людей. Даємо шанс усiм. Ми вiдкриваємо дорогу до збiрної лише тим, хто справдi хоче в нiй виступати.

- Але ж в iнтерв'ю усi запевняють, що готовi битися за синьо-жовтий прапор! Чи є проблема з мотивацiєю у гравцiв збiрної?

- Перед кожним збором ми зустрiчаємося з гравцями, спiлкуємося, вивчаємо їхню логiку i з'ясовуємо справжнiй рiвень цього бажання. Так, на словах усi переконують, що хочуть одягти синьо-жовту футболку. Та висновки ми робимо самi.

- Нашi футболiсти звикли грати за великi грошi, якi їм платять клуби...

- Ми про це знаємо. I завжди наголошуємо: "Збiрна - це не поле для заробiткiв". Збiрна не може обiцяти грошей. Це вiдстоювання честi країни, прапора i можливiсть кар'єрного зростання. Все. У збiрнiй Блохiна - жодного слова про грошi.

- Як тренерський штаб ставиться до того, що провiднi гравцi - Мiлевський та Алiєв - втратили фiзичну готовнiсть? Ви якось за них боретесь чи це проблема самих футболiстiв?

- Звiсно, ми не прийдемо до Мiлевського чи Алiєва i не проситимемо, аби вони лiпше працювали. Але ж i кидати хлопцiв напризволяще в таких ситуацiях не треба. Ми спiлкуємося з головними тренерами клубiв, розпитуємо про причини негараздiв i висловлюємо свої побажання.

- Чи працює нацiональна збiрна України з прицiлом на вiдбiрний цикл чемпiонату свiту? Iншими словами, чи думає тренерський штаб про життя пiсля Євро-2012?

- Недавно вiдбулося жеребкування вiдбiрного циклу. В України цiлком нормальна група. Прохiдна. Я вважаю, що нам до снаги перемагати не лише полякiв чи чорногорцiв, а й самих англiйцiв. Вони переживають чорнi часи. Та чи думаємо ми про життя пiсля Євро-2012? Ще нi.

Одразу пiсля жеребкування виникли питання до Олега Блохiна про шанси виходу на мундiаль. Але ж, даруйте, ми уклали контрактi з ФФУ лише до завершення європейської першостi! Виконуємо це завдання i наразi не знаємо, хто працюватиме пiсля нас.

Вiриться, що пiсля чемпiонату Європи залишимося на своїх посадах. Тодi й доведеться мiркувати, якою буде команда 2013-го чи 2014-го.