30 жовтня 2010 17:25

Промежуточные итоги Павла Яковенко

У п’ятницю, 29 жовтня, у Будинку футболу відбулося чергове засідання «Футбольного прес-клубу», присвячене виходу молодіжної збірної України в фінальну частину чемпіонату Європи 2011 року. У розмові з провідними спортивними журналістами столиці взяв участь головний тренер «молодіжки» Павло Яковенко.

За півтори години присутні обговорили як питання, безпосередньо пов’язані з виступом «синьо-жовтих» у кваліфікації Євро-2011 (U-21), подальші плани команди та її наставника, так і деякі загальні футбольні теми.

Нюанси в підготовці
Прийнявши щирі привітання від численних працівників ЗМІ, що зібралися в затишному Залі засідань Виконкому ФФУ на п’ятому поверсі Будинку футболу, Павло Яковенко коротко зупинився на специфіці підготовки команди до кваліфікаційних матчів Євро-2011 (U-21). Зокрема він відзначив, що зазвичай тренерам бракує часу на повноцінний навчально-тренувальний збір. «За три-чотири дні, на які гравці потрапляють до наших рук, підготувати їх дуже важко. Тож для нас головне − оперативно визначити їхній функціональний та психологічний стан, а також одразу переключити увагу з клубних справ на збірну», − розповів Яковенко.

Додаткові збори
У цьому зв’язку наставник «молодіжки» високо оцінив надану йому можливість провести два додаткові збори перед вирішальними матчами − вдома проти Франції у групі та в раунді плей-офф проти Нідерландів. «Дуже вдячний за те, що клуби пішли нам назустріч, а Федерація футболу України профінансувала два наші збори, котрі не проходили в рамках дат ФІФА. На них ми отримали можливість детальніше попрацювати над тактикою, виконанням «стандартів», а також краще вивчити суперників», − зазначив Яковенко. Як підсумок, додаткові зусилля тренерського штабу та національної асоціації не були марними. Адже нічия з французами (2:2), власне, гарантувала українцям першість у групі, а відмінна гра у першому матчі з голландцями в Роттердамі (3:1) фактично і забезпечила їм місце в фінальній стадії.

Сильна психологія
Яковенко із журналістами обговорили чесноти та вади його команди, принципи формування її складу. Зокрема, присутні погодились, що нинішнє скликання «молодіжки» відзначається надзвичайною впевненістю в своїх силах та психологічною стійкістю. «У нас ніколи не було проблем із психологією, − підтвердив фахівець. − Хлопці виходять на поле і не дивляться, з ким їм грати − вони не бояться нікого. А іноді вони навіть заграються, як це було з французами удома». Між тим, тренер не погодився з думкою, що українці не вміють грати «першим номером». За його словами, команда намагається діяти так, як цього вимагає ситуація. «Коли треба грати «першим номером» − ми граємо», - резюмував він.

І знову про ліміт
Дуже активна дискусія в залі розгорілась щодо питання переходу гравців від молодіжного футболу до дорослого. Журналістів цікавило, чому так багато талановитих молодих виконавців губляться у великому футболі. «На мою думку, це питання слід ставити саме клубам, бо саме від них зрештою залежить, скільки матиме той чи інший гравець ігрової практики», − підкреслив Яковенко. Утім, наставник «молодіжки» погодився, що проблема недостатньої довіри молодим українським гравцям у клубах існує. «Я бачу єдиний вихід з ситуації − більш жорсткий ліміт на легіонерів. На мою думку, ідеальний варіант − вісім українців плюс три іноземці. Однак хочу підкреслити, що я висловлююсь так у ролі тренера збірної. Можливо, якби я очолював клуб − то дотримувався б інших поглядів», − зауважив Яковенко.

«Націоналка» − головна
Представників преси надзвичайно цікавило й те, як надалі будуватимуться стосунки між молодіжною збірною, котра братиме участь в фіналі Євро-2011 (U-21), та національною, що готується до домашнього Євро-2012. Адже вже зараз низка гравців грає, що називається, на дві команди, а невдовзі очікується ще більше поповнення головної збірної країни за рахунок підопічних Яковенка. «Моя позиція проста − ми, в першу чергу, повинні готувати кадри для національної збірної. Тому гравці «молодіжки» повинні прибути до національної команди на першу ж вимогу її наставника. Інша справа, що ми з керманичем першої збірної завжди можемо сісти та обговорити ситуацію, знайти найкращий варіант», − підкреслив Яковенко.


Мета − перемога на Євро та Олімпіада

Наостанок Павло Яковенко оприлюднив завдання своєї команди на фінал Євро-2011 серед молоді. «Ми мріємо про перемогу в турнірі й вихід на Олімпіаду 2012 року, що відбудеться в Лондоні. Наразі важко сказати, хто буде фаворитом у Данії, що прийматиме Євро-2011, адже попереду ще дуже багато часу. Ми матимемо щонайменше три контрольні гри та десь тиждень перед турніром на безпосередню підготовку. Гадаю, за цей час ми зможемо досконало вивчити наших суперників з усіх ракурсів», - підсумував наставник.