18 червня 2010 20:16
11

Виталий ДАНИЛОВ: "Григорий Суркис сам заинтересован в сохранении лимита"

Прес-служба ПРЕМ’ЄР-ЛІГИ запитала президента Об’єднання Віталія Данілова про його враження від засідання Виконкому ФФУ:

− Віталію Богдановичу, за два дні до Виконкому відбулися Загальні збори Учасників Прем’єр-ліги. На них, за присутності першого віце-президента ФФУ Олександра Бандурка, були затверджені Договір із федерацією і прийнято новий Регламент змагань. Пізніше Виконком ФФУ переглянув пропозиції Прем’єр-ліги. Ви здивовані?

− Здивування − не те слово, що відповідає моєму внутрішньому стану. За кожної слушної нагоди федерація декларує своє бажання співпрацювати і готовність до пошуку компромісів. Коли я на Виконкомі звітував за минулий сезон, то торкнувся теми нашого співробітництва і побажав, щоб усі наші «тертя» залишилися у минулому. На жаль, бажання ФФУ відрізняються від наших.

− Чи були заздалегідь проведені переговори із ФФУ з приводу розбіжностей у тексті Договору між федерацією і Прем’єр-лігою?

− Звісно ж! І нам вдалося владнати більшість з тих розбіжностей. Залишалося лише два питання. Перше − це склад арбітрів на наступний сезон, і друге − можливість запрошувати іноземних рефері. В обох випадках наші аргументи не були почуті. Навіщо нам 24 арбітри для обслуговування матчів Прем’єр-ліги. Яка світова практика з цього питання? Набирають суддів за кількістю команд у лізі плюс додають ще двох про запас. Тобто, у наших реаліях це 18 арбітрів. Більше не потрібно. Інакше судді просто протиратимуть штани у цих списках. Ми ж хотіли, аби вони мали постійну практику і завдяки ній професіонально вдосконалювалися. В Англії давно пропагують саме таку методику. Там справедливо вважають, що судді мають на рівні з гравцями знаходитися у гарній фізичній формі і в ігровому тонусі. За цих обставин вони завжди перебуватимуть в епіцентрі подій і не відставатимуть від ритму гри.

− А право запрошувати іноземних арбітрів? Вони ж відбиратимуть роботу у наших і не даватимуть українським суддям прогресувати. І як з таким багажем сподіватися на присутність вітчизняної бригади на матчах Євро?

− Хочу помилятися, але давайте розмірковувати разом. До Євро залишилося два роки. У топ-групі ФІФА немає жодного українця. Ближчим до цього списку був Олег Орєхов, якого дискваліфікували. Як на мене, щоб проводити матчі Євро-2012 якійсь з українських бригад потрібно потрапити до топ-групи не пізніше наступного року. Пропоную кожному самому подумати, наскільки це реально.

− Навіщо ж посилювати нинішній стан речей? Іноземних рефері запрошували б на дуже важливі матчі. Відтак наші судді не набували б необхідного досвіду працювати у складних умовах…

− Невірна думка. Навпаки! Українські судді отримували б неоціненний досвід співпраці з визнаними арбітрами світу. Вони б аналізували їхні дії у наших матчах, а не в іноземних чемпіонатах або навчальних посібниках. Погодьтесь, то є велика різниця. До України приїжджає італієць Тальявенто, якого призначають п’ятим на фінал Ліги Європи. Це визнання? Однак в Україні після матчу «Шахтар» − «Динамо» він отримує від нашого інспектора двійку. За що? За те, що гра рукою по-різному трактується в Україні і ФІФА/УЄФА. І як в такому випадку розраховувати на появу наших суддів у топ-групі, якщо вони по-різному розрізняють епізоди. Прем’єр-ліга зацікавлена у професіональному зростанні вітчизняних арбітрів. Для цього ми підвищуємо їм гонорари, оплачуємо навчально-тренувальні збори.

− Скільки отримуватимуть арбітри у сезоні 2010/2011?

− За проведення матчу Прем’єр-ліги головний арбітр отримуватиме 12 тисяч гривень. Асистенти − по 6 тисяч. Ми збільшуємо гонорари і хочемо за це єдиного − якісного суддівства. Але ніяк не можемо цього добитися. У минулому сезоні на зарплатню арбітрам, асистентам, делегатам і інспекторам було перераховано 15 мільйонів гривень. На навчально-тренувальні збори, у тому числі закордонний у Туреччині − один мільйон сто тисяч гривень. Всі мною названі цифри то є кошти клубів! Хіба через це клуби Прем’єр-ліги не мають права розраховувати на дозвіл запрошувати іноземних рефері, щоб не робити окремих преференцій «Шахтарю» або «Динамо», як сталося наприкінці минулого сезону?! Клуби платять величезні гроші на розвиток українського арбітражу, тому ми вважаємо, що справедливі наполягати на появі інституції рівновіддаленого суддівства. Прем’єр-ліга вітає ідею із запрошенням іноземного фахівця очолити Комітет арбітрів ФФУ. На жаль, тривалий час федерація відхрещувалося від проблем із вітчизняним суддівством. Але лише після багаторазових звернень Прем’єр-ліги визнала факт наявності недоліків у роботі свого Комітету! Хоча тривалий час у Будинку футболу не хотіли помічати цього.

Водночас, реформи в українському арбітражі мають бути не локальними, а глобальними. Вважаю, що можливість запрошувати іноземних суддів, якої нас позбавили, була би плюсом для вітчизняного суддівського корпусу. Цим би ми спонукали наших арбітрів до професіонального зростання. З мотивацією у них все має бути добре − ми їм підняли гонорари і повністю забезпечуємо навчально-тренувальні збори.

− Тим не менше, але Виконком, задовольнив прохання клубів Прем’єр-ліги про збереження чинного ліміту на легіонерів…

− За це питання я хвилювався менш за все.

− Чому?

− Було у мене внутрішнє відчуття, що Григорій Суркіс сам зацікавлений зберегти нинішній ліміт і переконає Виконком прийняти це рішення.
 

Админы!Срочно замените фото Данилова на просто надпись "Данилов".А то у моей кошки после увиденной фотоморды уже сутки несварение желудка.Ведь мучается же животное,бедное...;)
еще один с кротобазы..
Хоть бы что-то новенькое придумал! Шестерка кротячья - она шестерка и есть!
У этого мужика вид больного человека. alex2 правильно заметил - Рожа у него по виду не одухотворённая интеллектом. Я бы добавил- и измученая алкоголем.
Вот мул кротятский. А кротам что не выгодно бразил сколько играет в основе
Подстилка кротячья.(
ЕЩЕ БЫ!!! столько варяг понабирать
Был ли уже озвучен такой вариант произношения его фамилии, как "даунылов"? Рожа у него по виду не одухотворённая интеллектом и больно унылая...
Даунилоф:"Наша песня хороша....".
побрейся и умойся, а то как алкаш. хотя, почему как?