Автор: Hannover
Зареєстрований: 01.10.2010
Останній візит: 28.12.2016
25 вересня 2013 11:27
26

Quid prodest? Частина перша.

Одне з найдревніших запитань зберігає свою актуальність і до наших днів. Проста, як мяч, формула і по сьогоднішній день спрацьовує практично безвідмовно. Головне пам’ятати – щоб вірно зрозуміти кому вигідно, потрібно чітко розуміти що саме відбувається.


І так, насамперед. сухі факти.
1. Спочатку "кулуарно" (блог Франкова, газета Сєводня) починає з'являтися/зливатися інформація про численні порушення вболівальниками збірної України правил поведінки на матчі з Сан-Марино. При цьому в обох випадках вживається слово "фашизм", хоча FARE (міжнародна організація футбол проти расизму) бореться з проявами не фашизму, а нео-нацизмому.
2. В період з 18 по 20 вересня 2013 р. через віце-президента ФФУ на загал видається три меседжі:
- "вердикт ФИФА озвучат позже, но фашистских флагов не было";
- "есть рапорт и отчет наблюдателя FARE. Там и ультраправые баннеры, и снова штандарт 14 дивизии СС "Галичина", характерные для нацистского приветствия жесты. Что самое неприятное - группа молодчиков, как указано в письме, исполняла обезьяньи звуки ";
- " у меня есть письмо от ФИФА, там сказано, что на стадионе вывешены неонацистские баннеры, в частности дивизии СС-Галичина. Также был напев обезьяньих звуков, нацистские выкрики и движения, которые делали около 20-25 человек"
3. І наостанок сюжет програми "Вєлікій футбол": Неофашизм во Львове. Украине грозит техническое поражение?
 

Я особисто йшов на гру з червоно-чорним шарфом із написом "Слава Україні! Героям слава!". Ні міліція, ні стюарти жодних зауважень не робили. Хоча до чогось подібного себе готував, бо за останній час антіфашістскає двіжєніє стало дуже модним. З цих же причин уважно (наскільки це було можливим) оглядав трибуни. Що я бачив/чув під час матчу.
1. Трибуни співали гімн України, Червону руту, Червону калину і "Гей, забава! Забава аж до рання!". Останню цілком можна зарахувати за гомофобську.
2. Трибуни скандували "Хто не скаче той москаль". З абсолютною впевненістю можна говорити про розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
3. Трибуни скандували "Слава Україні! Героям слава!" та "Слава нації! Смерть ворогам!". Фашизм в чистому вигляді.
4. Коли диктор по стадіону оголошував авторів забитих голів, трибуни підхоплювали та скандували прізвище футболіста. В тому числі і Едмара! Я не впевнений, але може за расизм підійде?
5. На початку другого тайму flash mob "Свободу Павличенко". Антиконституційне гасло спрямоване проти судової влади.
5. Багато червоно-чорних прапорів. Були прапори/банери з портретами Коновальця, Бандери, Шухевича, Тараса Шевченко. Бачив багато різної символіки в тому числі ОДИН раз хрест 1-ої Дивізії Української Національної Армії (правонаступника дивізії СС Галичина).
6. Стадіон гулом/свистом зустрів повідомлення про присутність на грі президента ФФУ. Тут я не визначився, що це - расизм ,фашизм чи гомофобія.
 

Що для мене не зовсім зрозуміло.
1. Чому ФФУ зливає інформацію не через прес-службу (релізи, конференції, офіційний сайт), а дозовано і кожного разу через різні ЗМІ? В хронологічному порядку Стороженко оприлюднював інформацію через Вєсті, Тєррікон та Gazeta.ua? Чому ці події мають явно виражені ознаки PR-акції?
2. Чому Стороженко, як кажуть правоохоронці, путається в показах? Кожного разу з'являються нові деталі, немає чіткої конкретики. Хоча нібито людина оперує офіційними документами.
3. Мені не відомо принципи моніторингу подібних ситуацій з боку FIFA, UEFA та FARE, але де мав сидіти (чомусь мені уявлялося, що це десь поблизу ВІПів) їхній інспектор, щоб на невмовкаючому стадіоні почути улюлюкання 30 чоловік до Едмара?
4. Робив кілька заходів на сайт FARE з метою знайти якийсь посібник, каталог забороненого. Усі спроби невдало. Думаю, якби такий існував, його б розповсюджувало не тільки FARE, а й FIFA, UEFA та регіональні асоціації. До речі, щось схоже на таку брошурку показували в сюжеті ВФ, але Сашу "Трі пяткі" Дєнісова за достовірне джерело сприймати – себе не поважати. Тим більше коли цю брошурку "гортали" в ефірі ВФ виявилось, що в список заборон попав і червоно-чорний прапор. І якщо формальні підстави СС "Галичину" пов'язувати з нацистами є, то яким місцем туди попав прапор ОУН виходить за межі мого розуміння. Зрештою, якщо червоно-чорна символіка заборонена, чому жоден з представників організатора матчу (міліція, стюарти) не зробили жодної спроби особисто мені зашкодити її пронести на стадіон?
5. Для чого штучно нагнітається ситуація чутками про можливе зняття 3-ох з нашої збірної? На моїй пам'яті подібна санкція застосовувалася лише одного разу. Збірній Сербії зарахували технічну поразку за наслідками подій під час матчу Італія-Сербія. Але те, що відбувалося там із поведінкою львівських трибун немає нічого спільного. Ні за суттю, ні за наслідками для самого футболу.
6. Якщо наша країна настільки погана, що людей не потрібно пускати на трибуни та знімати очки з команди, чому 20 вересня УЄФА включив Україну до списку країн-претендентів на проведення Євро-2020?
7. Немає значення як склалася ситуація і які причини до неї призвели, з цим завжди можна встигнути розібратися. Чому в цій ситуації ФФУ замість того щоб займатися прямими своїми обов’язками по відстоюванню інтересів збірної, фактично публічно зливає ці інтереси фразами "нас накажуть і будуть праві"? З'їздили б на практику до юрслужби ПАОКу чи що?
 

Тепер, насамкінець, якщо узагальнити викладене вимальовується наступна картина.
1. Найближчим часом збірна в Львів не приїде. Це факт. Сильно сумніваюся, що від цього виграє сама збірна, адже усі гравці відмічали унікальну підтримку львівських трибун. А от пан Коньков точно зрадіє перспективі більше не чути львівську реакцію на власне прізвище.
2. Напрочуд гарно ця історія з "фашистами" лягає в пару до побиття англійських вболівальників в Києві. Історії до якої в мене особисто ще більше питань ніж до львівської. ІМХО, зараз не той час щоб легко вірити в подібні збіги.
3. При теперішній позиції нашої федерації, і давній дружбі ГМС з Медведчуком (нехай цю тезу і не сприймуть більшість відвідувачів Динамоманії), але я готовий до любого рішення, що мають оголосити у п’ятницю. Хоча і сподіваюся, що в цьому рішенні буде мінімум політики та максимум здорового глузду.
P.S. Історичного лікбезу не провожу за двох причин. По-перше марна це справа. А по-друге цей блог не про політику, а про нашу збірну. Прошу зважати на це при залишенні коментарів.
 

Поиски проявлений фашизма, рассизма и гомофобии напоминают мне старую европейскую игру в охоту на ведьм. скучно людям, вот и развлекаются как могут, и нас развлекают между тем.
Та чуш це все. Зафукали Конькова от і вигрібайте.
Скажи, а почему в нескольких матчах к ряду, во Львове гимн поют на 88 минуте матча - совпадение?
Сховати
Ясно, що не збіг. По 34 000 фашистів кожного разу на гру приходять.
Сховати
а не утрируя? серьёзно, не отшучиваясь - почему?
Сховати
Якщо серйозно, сильно сумніваюся, що коли в Львові починають співати гімн, то при цьому дивляться на годинник. Я не про всі 34 000. А про 99,9% з них. Чим керується 0,1% вони і самі толком не пояснять. Певний відсоток ідіотів при любому зрізі суспільного прошарку знайдеться, але за цю частку ні за якими законами решту не карають.
Сховати
ну понятно что виноват "заводила", остальные подхватывают, но так этого ж заводилу можно найти... а всем всё равно...
Можно вопрос ??? Каково хрена ты поперся на игру сборной с з червоно-чорним шарфом ??? Как портреты Коновальця, Бандери, Шухевича, Тараса Шевченко помогают сборной играть в футбол ???
Сховати
Для мене червоно-чорні кольори так само асоціються з Україною як і жовто-блакитні. Можливо без долі офіційності. Збірну любої країни підтримують символами цієї країни. Для львів'ян такими символами є потрет Коновальця, прапори як червоно-чорні, так і офіційні, вишиванки, тощо.
Сховати
Ну если "так само" то почему не прийти на игру сборной "з жовто-блакитним " ??? Ведете себя как ПРОВОКАТОРЫ , честное слово ... Символ Украины это - Шевченко , Кличко , Лобановский , Бубка (люди с которыми Украина ассоциируется) но никак не Бандера с Шухевичем Для вас футбол чистейшая политика , убеждаюсь в этом все больше и больше !!!
Сховати
флаги и портреты- это история. Если я сегодня припрусь на Олимпийский с портретом Брежнева- FARE заинтересуется этим фактом? Правильно, вряд ли. Львовянам наплевать на отношение к украинскому национализму поляков, недобитых большевиков, и евреев, щедро финансирующих маргинальные по своей сути организации типа FARE. Именно эти организации переводят все из исторической в политическую плоскость. Единственное, от чего надо отказаться- это чисто нацистские штучки( 88 и т.п.)
Сховати
Я ничего не говорю про FARE , они мне вообще безразличны (чем они интересуются и кормятся)... Но уверен на 100% , если они запретят портреты коммуняк (Брежнева Сталина Ленина Берии )то на следующий же день ты увидишь на стадионах таких же (как те, которые на стадионы несут Шухевичей и Бандер) придурков - ПРОВОКАТОРОВ с портретом Сталина в руках и доказывающих с пеной у рта , что в этом нет ничего плохого !!! И так же они не смогут ответить на простой вопрос: "На хера эти портреты нужны на стадионе ??? "
Это всё интересно... Но есть "но" Почему у "болельщиков" ума не хватило НЕ НЕСТИ на стадион то, что может навредить сборной? не знали? история с Динамо Киев ничему не научила? Спасибо, что не захотели лезть в дебри истории, там спорить бесполезно, особенно с теми кто не хочет ничего слышать, да и судя по всему провести ликбез у вас не получилось бы...
Сховати
Приміром заборонено три речі: расизм, нацизм та гомофобія. Якщо не існує чітких критеріїв оцінки проявів цих явищ, я повинен керуватися власними. Згідно власних критеріїв заборонені речі на стадіон не несли. "да и судя по всему провести ликбез у вас не получилось бы..." Без образ. Вас вже ні в чому не переконаєш. І тому, що ви праві, а тому що Ви навіть не припускаєте, що можете змінити свою думку.
Сховати
Конечно не переубедите... да и нее нужно, история - самая неточная из наук... а про критерии... ну вот хотя бы http://i.lb.ua/022/15/52418cdf7b719.jpeg
Сховати
Роман, а можно ссылочку на этот документ? Вот не могу я его найти ни на сайте этой самой ФАРЕ, ни на сайтах сопутствующих ей организациях... Просто интересно почитать что они еще там понавключали)
Сховати
Вот http://issuu.com/farenetwork/docs/fare_signs_and_symbols_guide_screen
ЗАЧЕМ это на стадионе? те кто пронес это на стадион НЕ ЗНАЛИ о последствиях?
Сховати
Ви спробуйте для початку знайти це зобораження на сайтах FARE, FIFA. UEFA чи ФФУ.
Сховати
а зачем? разве вы не знаете что они значат? знаете! зачем сейчас отказываться от своих взглядов?
Сховати
Конкретно про червоно-чорний прапор. Де в ньому нацизм?
Сховати
Нацизм? нигде, но это флаг организации украинских националистов, этому флагу такое же место на стадионе, как и скажем флагу партии рыгионов...
Сховати
То чому прапору ПР в цьому буклеті немає? Ми ж зараз про порушення правил говоримо, а не про політику.
Сховати
почему именно флаг националистов? потому что именно эта полит.сила наиболее лояльно относится к проявлениям неонацизма.
А про те як складаються подібні буклетики читайте блогом вище.
Понимаешь, Рома, так ведь можно и до маразма дойти, если во всем символы видеть. Можнозапретить посещать стадион в футболке Милана например. Почему человек не может прийти на стадион с красно-черным шарфом? Для меня это нонсенс.