Автор: Troy
Зареєстрований: 26.11.2012
Останній візит: 26.01.2015
31 липня 2013 19:11

Скаут UA-Футбол. Новобранець "Динамо" Александар Драгович

                                                       Загальні відомості

Александар Драгович є вихованцем австрійського футбольного клубу «Аустрія», де розпочинав свою футбольну кар’єру в шестирічному віці, пройшовши всі вікові категорії «Фіалок».

В шістнадцять років став залучатись до другої команди австрійського гіганта, а вже наступного сезону був покликаний до лав основної команди, в якій швидко став одним з ключових гравців. Свій перший і єдиний гол в складі «Фіалок» забив 4 грудня 2010 року в поєдинку проти «Зальцбурга», зрівнявши рахунок на 86-й хвилині гри.

1 лютого 2011 року Александар підписав контракт зі швейцарським клубом « Базель» і відразу дебютував - 12 лютого того ж року в грі проти «Санкт-Галлен», яку його нова команда завершила впевненою перемогою з рахунком 3-0. У складі «Червоно-синіх» за два з половиною роки Драгович став триразовим чемпіоном Швейцарії, дебютував в Лізі Чемпіонів та минулого сезону вийшов в ½ фінал Ліги Європи.

Народився Александар Драгович в Австрії, але ще в юному віці дав зрозуміти, що воліє виступати за збірну команду Сербії та оскільки викликів в розташування юнацьких збірних від сербської федерації футболу не надходило, Драго погодився виступати за Австрію. З шістнадцятирічного віку залучався до юнацьких збірних команд Австрії різних вікових категорій. Взяв участь у 17 іграх на юнацькому рівні, відзначившись 4 забитими голами.

2009 року вісімнадцятирічний захисник дебютував в офіційних матчах у складі національної збірної Австрії. Відтоді провів у формі головної команди країни 21 матч. Найбільш важливою подією в своїй кар’єрі, Драгович виділяє дебют на міжнародному рівні в матчі проти збірної Сербії.

Вболівальники «Базеля» дали молодому австрійцю прізвисько «Драго» на честь відомого кінематографічного персонажа, втіленого на екрані Дольфом Лундгреном. Цікаво, що кумиром молодого футболіста, за його словами, є сербський тенісист Новак Джокович, наразі діюча перша ракетку світу в одиночному розряді, а серед футболістів найбільше симпатизує грі захисника МЮ та збірної Сербії Неманьї Відічу.

Встиг відзначитись новобранець «Динамо» в «Базелі» і з негативної сторони, в 2012 році після перемоги в кубку Швейцарії, підчас нагородження двічі вдарив по потилиці Улі Маурера, тоді ще віце-президента Швейцарії, наступного дня він відмовився попросити вибачення знаходячи такий поступок дуже смішним. Але навіть цього йому видалось замало, коли святкування перейшли на вулиці, Александар вирішив повеселити вболівальників і висміяв свій вчинок. В кінцевому підсумку Драговичу довелось просити вибачення в Улі Маурера особисто.

 

                                                    Ігрові характеристики

Він досить високий гравець, має 186 сантиметрів росту, добре складений, достатньо фізично міцний, що дозволяє вигравати переважну більшість верхових єдиноборств та вступати в силову боротьбу з суперниками. До фізичних переваг також варто віднести витривалість, накопичення фізичної втоми ніяк не позначається на його діях під кінець матчу.

Недоліками Драго є швидкість, неможна сказати, що він зовсім повільний гравець, але саме недостатня стартова та дистанційна швидкість, змушують його працювати з певним зазором між нападником, тим самим компенсуючи свої швидкісні характеристики.

Разом з тим Александру добре читає гру та працює на випередження, часто висуваючись в зону опорного півзахисника, намагаючись не дати приймати м’яч супернику.

Драгович рідко використовує довгі передачі, перевагу віддасть зіграти на ближнього партнера по команді чи на опорного півзахисника, що опускається донизу для початку розвитку атаки. Він рідко працює на загострення, фактично ніколи не розпочинає атаки команди, саме цим можна пояснити мінімальну кількість втрат, до прикладу лише дві за 13 проведених матчів в минулорічному розіграші Ліги Європи, та високий відсоток точних передач.

Удар також не можна віднести до сильних сторін його гри. До переваг належить гра головою, він постійно підключається до стандартних положеннях, хоча і забиває австрієць небагато, але його поява в штрафному майданчику, як мінімум, змушує захисників суперника зосереджувати на ньому увагу. Також серед чеснот Драговича гра в відборі і гра в захисті один в один, його дуже складно обіграти завдяки добре розвиненому відчуттю суперника та вмінню передбачати його дії.

Александар швидко реагує на зміну в володінні м’ячем, покриваючи вільні зони футбольного поля. Це розумний гравець, що читає гру, в нього 7,3 підбора вільного м’яча в середньому за гру та 1,9 перехоплень в Лізі Європи, він добре відчуває партнерів, не допускаючи великих розривів між лініями захисту.

Драго - футболіст з чітко визначеною позицією на полі, і хоча сам новобранець киян зазначає, що раніше грав в центрі півзахисту, знайти підтвердження його словам немає можливості. Крім цього звертає на себе увагу надмірна обережність при розвитку атак, Драго не робить проходів з м’ячем в центральну частину поля чи далі, зосереджуючи власну увагу на діях в захисті.

Драгович - дисциплінований гравець, що рідко порушує правила, лише 13 в 13 матчах Ліги Європи, що, погодьтесь, вражає з огляду на його позицію центрального захисника. Він впевнений у власних можливостях та врівноважений, не зважаючи на свої витівки поза футбольним полем.

Психологічно стійкий не піддається на провокації суперників (що дуже важливо, з огляду на своїх майбутніх по захисту – ред.), виважений у власних діях та доволі рідко вступає в суперечки з суперниками та арбітрами на футбольному полі, хоча назвати його зовсім неконфліктним гравцем також не можна.
                                                           

                                                                 Підсумки

Александар Драгович був ключовою фігурою в захисних побудовах «Базеля», не в останню чергу саме його надійна гра в захисті дозволила «Червоно-синім» пройти до 1/2 фіналу Ліги Європи, його основні переваги - це вміння вести боротьбу та гра на випередження в захисті, він добре читає гру, висуваючись вперед в зону опорного півзахисника.

Безперечно, Драго підсилить захисну лінію динамівців, надасть їй впевненості та стрункості, важливо також, що Александар - двоногий футболіст і саме позиція лівого центрального захисника є оптимальним місцем для нього. На користь новобранця киян говорить і його міжнародна кар’єра в збірній.

Нам залишається лише побажати Александру, як змога швидше зрозуміти вимоги наставника киян та тішити своєю грою численну армію вболівальників команди київського «Динамо».

www.ua-football.com/sprojects/scout/51f36b76.html