Автор: Nazgul
Зареєстрований: 08.03.2013
Останній візит: 27.05.2014
2 травня 2013 16:18

Скаут UA-Футбол. Дмитро Хльобас

Дмитро Хльобас народився 9 травня 1994 року в місті Лохвиця полтавської області, нападник команди київського «Динамо». Вихованець ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського. З 2008 по 2011 рік в ДЮФЛ виступав за «Динамо» (Київ).

29 липня 2011 року молодий нападник дебютував в матчі молодіжних команд «Металург» (Донецьк) - «Динамо» 0-2. І відразу Хльобас став основним гравцем молодіжної команди, в першому сезоні в 24 матчах забив 5 голів. 17 листопада 2012 року у віці 18 років він дебютував за основну команду «Динамо» в матчі чемпіонату України проти донецького «Металурга», вийшовши на заміну на 68 хвилині замість Марко Рубена. З 2007 року виступає за юнацькі збірні України різних вікових категорій.

Загальні відомості

Дмитро Хльобас зацікавився футболом у ранньому дитинстві, коли його батько, який також займався цією грою, відправив хлопця до місцевої дитячо-спортивної школи, де його першим тренером став Олександр Харченко. Він і заклав фундамент майбутнього становлення Дмитра як футболіста.

«Коли мені було років шість років, почав займатися в дитячій школі, яка працює до цих пір. Грали з друзями в своє задоволення в залі, природно, спочатку ніякої серйозності не було. Повторюся, це була абсолютно не така серйозність, з якою зараз тренуються дітлахи на "Нивках". До них відносяться занадто відповідально, кричать, а це не дуже добре. У такому віці їм ще все одно, вони повинні грати в своє задоволення. Також великий внесок зробив батько, тому що він сам футболіст. Напевно, він також грав би на професійному рівні, якби не його батьки, які наполягли, щоб він займався навчанням, а не футболом», - розповідає Хльобас в інтерв'ю офіційному сайт "Динамо".

Першим клубом Хльобаса стала «Енергія» Ромни. Тоді команда була досить непоганого рівня, але зараз вже клуб цей розпався. Коли ж Дмитру виповнилося 11 років, він отримав пропозицію від «Динамо» Київ.

«Сталося це після одного з дитячих турнірів, який проходив в Києві. Незважаючи на те, що місто маленьке, у нас була хороша команда, у своєму районі ми перемагали всіх та отримали право поїхати до столиці України. Мені тоді було 11 років, я грав досить вдало і хтось з динамівських селекціонерів мене помітив. А після гри поговорив з моїм батьком і сказав, щоб я приїжджав на збори, які проходили на базі в Конча-Заспі, до тренера Олега Петровича Крисана, - розпо. Перші три дні пройшли нормально та згодом через деякий час почав сумувати за батькам, почалися сльози і прохання забрати мене назад. Але в результаті мене залишили і правильно зробили. З часом я звикся, обзавівся друзями і майже відразу почав грати в офіційних матчах. Олег Петрович - дуже досвідчений фахівець, ми були зовсім маленькими, і він замінив нам батька».

Статистика

Індивідуальні навики та якості Дмитра Хльобаса

Фізичні характеристики

Дмитро Хльобас невисокого зросту - 172 сантиметри, але він - добре складений гравець, кремезний, здатний вести та нав’язувати силову боротьбу опонентам, загалом ведення єдиноборств, як в низу так і в верху можна віднести до сильних якостей Дмитра, міцно стоїть на ногах, добре координований, з хорошою стартовою швидкістю. Мінуси Хльобаса витікають з його переваг, сильно розвинута мускулатура робить його недостатньо пластичним, гнучким, бігу не вистачає візуальної легкості та еластичності. Вважко нашому герою даються і фізичні навантаження, запропоновані головним тренером киян на зборах, що може свідчити про недостатню витривалість з однієї сторони, чи надто високі навантаження для молодого гравця, запропоновані Олегом Блохіним з іншої.
Це загалом є проблемою команди київського «Динамо», стереотипність ведення фізичної підготовки фактично унеможливлює попадання в склад молодих талановитих гравців за певними винятками. Змушені констатувати, вміння дозувати навантаження з огляду фізичний розвиток та вік футболіста не входить до чеснот наставників киян.

Технічні характеристики

Дмитро в якійсь мірі унікальний нападник для чемпіонату України, адже володіє однаково добре поставленим ударом з обох ніг, з легкістю виконує так складний технічний елемент, як удар зльоту. Хороша координація дозволяє йому завдавати ударів з будь-яких позицій та зі спротивом захисників, непогано грає головою і веде верхові єдиноборства в штрафному майданчику суперника.

Недоліками Хльобаса є контроль м’яча, йому необхідно декілька дотиків, щоб обробити його, а це в свою чергу надає додатковий час захисникам на перебудову чи можливість приблизитись до нападника. Це обмежує в часі Дмитра. Над якістю виконання передач герою цього матеріалу також необхідно ще працювати, гра один в один в основному ведеться Хльобасом за рахунок швидкості прийняття рішень та стартовій швидкості в поєднанні з координацією рухів, проте віднести до переваг її також поки що не можна.

Тактичні характеристики

Хльобас діє на місці центрального нападника, він постійно перебуває в русі, створюючи тиск на центральних захисників, тим самим утворюючи глибину атаки та відсуваючи лінію захисту суперників максимально низько до власних воріт. В нього добре розвинуте відчуття гольової позиції, хлорел швидко реагує на втрату м’яча партнерами для створення пресингу відразу при втраті, добре оцінює ситуацію на полі перед прийомом м’яча.

З мінусів відзначимо наступне: при контролі м’яча віддасть перевагу власним діям навіть, якщо партнер перебуває в більш вигідній ситуації, погано відкриває зони для атак партнерів з глибини, не відволікаючи захисників за собою від воріт. Хоча сам Дмитро говорить, що здатний зіграти, як лівого так і правого півзахисника та навіть центрального півзахисника, на позиції якого Хльобаса пробували награвати в юніорських командах, все ж рідним виглядає лише місце центрального нападника.

Психологічні характеристики

Дмитро по-спортивному наглий гравець, напористий непоступливий в єдиноборствах, проте, можливо, впевненості в власних діях йому ще не вистачає. Ттакож хотілося б бачити більший прояв ініціативності від Хльобаса, хоча його позиція на полі центрального нападника і залежна від партнерів по команді. Варто працювати нашому герою і над лідерськими якостями, що в якійсь мірі залежно від наставників «Динамо», яким просто необхідно більше уваги приділяти власним вихованцям, працюючи в першу чергу над психологією молодих талантів, керуючись висловлюванням радянського поета, перекладача та літературознавця Льва Озерова:

Пренебрегая словесами
Жизнь убеждает нас опять:
Талантам надо помогать,
Бездарности пробьются сами.

Результативність Дмитра Хльобаса в поточному чемпіонаті молодіжних команд, говорить сама за себе. Головне, щоб вона надала молодому форварду додаткову впевненість, яка ні в якому разі не повинна переростати в самовпевненість. «Не скажу, що я вже переріс рівень молодіжного чемпіонату, але відчуваю, що стрімко його переростаю. Про це можна судити, навіть порівнявши мої результати в минулому сезоні і нинішньому. Я тільки в першому колі сезону-2012/13 забив в два рази більше м’ячів, ніж за весь чемпіонат минулого року, не знаю, якою буде моя подальша доля, але мені хотілося б грати в Прем’єр-лізі , вже починаючи з сезону 2013/14 року, довше в дублі просто немає сенсу залишатися, потрібно рости, а не топтатись на місці».

Бомбардирські здібності націленого на ворота юного форварда не залишились непоміченими і головним тренером «Динамо» Олегом Блохіним - 17 листопада 2012 року в матчі проти донецького «Металурга» Дмитро дебютував за основну команду «Динамо», замінивши Марко Рубена на 68-й хвилині . «В цій грі ми подивились Хльобаса, - сказав наставник киян після матчу. - Це перспективний футболіст, що забиває багато м’ячів, але йому лишень 18, а українські гравці зазвичай заявляють про себе у віці 23-24 років. Зараз вже немає таких зірок, як Шевченко чи Ребров, які рано приходили в першу команду, хоча, може хтось і вистрелить».

А зимою 2013 року Дмитро відправився на збір з головною командою. Потрібно відзначити, що це вже другий збір з основою, перший був в літку 2012 року ще при Юрії Сьоміні, нажаль, Хльобасу не вдалось переконати наставників «Динамо», та закріпитись в основній обоймі киян, чому в негативному значенні завадили проблеми зі здоров’ям.

Після зборів Дмитро поділився своїми думками стосовно проведеної роботи під керівництвом Олега Блохіна. «Враження і відчуття від збору у мене весь час змінювалися, у літаку були одні, в готелі - інші, а на полі - треті. Важкими були перші дні, кожен день бігали фартлеки, Увечері та вранці була робота на фізику, кожен день по два тренування, ще й вранці пробіжка, але, думаю, її можна не рахувати»…

Підсумки

Дмитро Хльобас - безперечно талановитий гравець з природнім інстинктом форварда, з добре розвинутим відчуттям гольової позиції, володіє поставленим ударом з обох ніг, що при належному відношенні до роботи над своїми недоліками найближчим часом повинен заявити про себе на рівні української Прем’єр-ліги. Звісно, за умови, якщо динамівські наставники будуть більше уваги приділяти власним вихованцям та надавати ігровий час в основному складі команди, в іншому випадку - кращим варіантом для Дмитра буде оренда в один з клубів вищого українського дивізіону, де він отримає можливість розвивати свій талант в більш конкурентних умовах.

В підготовці матеріалу використовувалось інтерв’ю Дмитра Хльобаса офіційному сайту команди київського "Динамо".

UA-FOOTBALL.COM