Автор: Забутий актор
Зареєстрований: 18.02.2011
Останній візит: 05.09.2012
19 травня 2012 11:56
2

Цар над султанами

Хочу нагадати вам матч, у якому Андрій Шевченко повторив рекорд результативності Ліги чемпіонів. І лише через 7 років Лео Мессі підніме планку на нову висоту. 

Першим, кому вдалося упродовж одного матчу Ліги чемпіонів забити у ворота суперників 4 голи, став Марко ван Бастен. У 1992 році голландець оформив перемогу «Мілану» над шведським «Ґетеборгом» (4:0). Лише через вісім років ван Бастену зумів скласти компанію Сімоне Індзагі, який розписався «покером» у воротах «Марселя», а «Лаціо» переміг з рахунком 5:1. Згодом феєрили Дадо Пршо із «Монако» і Руд ван Ністелрой («МЮ»). У 2005 році Андрій Шевченко розширив почесний квартет до квінтету. Ось як це відбувалося…

…23 листопада. «Шукрю Сарачоглу» вирує, немов вулкан. Аби опинитися в славнозвісному «пеклі», не обов’язково їхати на старенький «Алі Самі Єн». Пресинг від дванадцятого гравця – візитна картка усієї Туреччини. Турнірне становище в групі «Е» після чотирьох турів лише на перший погляд було для «Фенербахче» плачевним. «Канарки» посідали останню сходинку, маючи в активі 4 очки, тоді як на іншому полюсі розташувався ПСВ (7 очок), а «Шальке» та «Мілан» набрали по 5 пунктів. При вдалому збігу обставин перемога над «россонері» могла вивести турків відразу ж на першу сходинку.

Здавалося, мотивація мала б зашкалювати, проте підопічні Крістофа Даума боягузливо сховали голову в пісок, не наважуючись потурбувати Нельсона Діда. Перші хвилини матчу запам’яталися повною відсутністю небезпечних моментів, а також травмою Рікардо Кака, через яку він невдовзі попросить заміну. Прогриміло на 16-й хвилині. Зеєдорф перехопив пас когось із суперників і одразу ж скерував м’яч на Шевченка, організувавши йому вихід на побачення з Демірелем. У свої найкращі часи Андрій реалізовував такі «буліти» навіть із заплющеними очима, а тому пробив вивірено і навіть цинічно, поміж ніг кіпера – 0:1. 
 

«Фенер» посипався. На 23-й хвилині Сержиньо прострелив зліва, Руй Кошта скинув під удар Зеєдорфу, який «зарядив» з лінії штрафного в руки Демірелю. Через мить навісна передача з флангу знаходить голову Джилардіно, проте за турків зіграла стійка воріт. Наступна атака гостей… Отетерілі турецькі захисники дають Зеєдорфу змогу спокійно дочекатися підключення Руя Кошти. Голландець безперешкодно робить пас, португалець в дотик пробиває. І якби трохи влучніше – бути б голу, адже позиція просто вбивча. Стадіон наче відчув, що в другому таймі на нього очікує ще й не такий «вбивчий» футбол, а тому незадоволеним гуркотом супроводжує команди до роздягалень.

А після відпочинку на полі володарював лише один Цар – Андрій Шевченко. Українець закрутив такий вихор голів і нереалізованих стовідсоткових моментів, що в османів голова пішла обертом…

52 хвилина. Шева приймає м’яч за межами штрафного майданчика, правицею дезорієнтує суперника, лівою одразу ж пробиває у самісінький кут. Демірель, склалося враження, цей епізод банально прогавив – 0:2.

54 хвилина. Сержиньо ідеально викручує м’яч на голову Шевченку, але той з кількох метрів влучає в голкіпера.

59 хвилина. Андрій залишає позаду захисників і мчить на Деміреля. Обіграти кіпера не вдається - турок кінчиками пальців дотягується до м’яча, начебто відвівши загрозу. Та Шевченко не здається! Підхопивши «кулю», запустив її «парашутом» у «рамку», але на лінії воріт вже встиг отаборитися захисник. Ще одне добивання – і вже інший партнер Деміреля геройськи стрибає під м’яч.

64 хвилина. Дежавю! Голкіпер вдруге поспіль перемагає у дуелі з Шевою віч-на-віч. Цього разу Волкан встиг перевести м’яч на кутовий.

70 хвилина. Сержиньо знаходить Шевченка на дальній штанзі – удар в дотик, 0:3. Розіграно, наче по нотах.

76 хвилина. Шеві не вдається реалізувати своє третє рандеву з чотирьох, проте першим на м’ячі Крістіан Вієрі, який щойно вийшов на заміну. Бобо вишукано, а-ля Сержиньо, викочує під удар Андрієві – 0:4. Завіса!

Після цього історичного поєдинку шляхи команд розійшлися, наче в морі кораблі. У шостому турі «Мілан» обіграв «Шальке» і кваліфікувався до плей-офф з першого місця. Натомість «канарки» поступилися ще й ПСВ, тож так і залишилися на останній сходинці. Вже навесні Шева і Ко переконливо здолають «Баварію» та «Ліон», і лише за крок до фіналу їх зупинить «Барселона». Український форвард стане найкращим бомбардиром того розіграшу, «наколотивши» загалом аж дев’ять м’ячів. Ну а нам залишається думати-гадати-припускати, чи спричинив би зараз Мессі такий резонанс своїм пента-триком у ворота «Байєра», якщо б тоді, сім років тому, Андрій Шевченко реалізував хоча б два із трьох невдалих виходів на володіння Деміреля.

«Фенербахче» - «Мілан» - 0:4 (0:1)

 

дуже приємно було згадати, Шева дійсно один з ВЕЛИКИХ гравців, велике спасибі за блог !!!!!!
И к чему этот блог?(( Мы и так знаем все достижения Шевченко и гордимся тем, что у нас, когда-то, был такой футболист! Нынешний Шева - это уже дааааавно не тот Шева, которого мы знали по играм за ДК конца 90-х и по всей его карьере за "Милан"! Вся остальная его карьера - коту под хвост!