Автор: Володимир
Зареєстрований: 25.05.2009
Останній візит: 23.07.2012
10 листопада 2010 18:38
17

Думи мої, думи...

 

Було колись: у Києві ревів стадіон,
Було колись: овацій Європи мільйон...     
Перемагали. Здобували і Славу, і Честь. 
Минулося... Осталися Могили на полі.
(За мотивами великого Кобзаря)

P.S. Не сприймайте буквально останній рядок.

 

Мій батько відчував несамовите щастя у 1975-му і 1986-му, я - маленький хлопчик, не знаючи славетної історії, ледь розбираючись у прізвищах Героїв команди з Дніпра, несамовито стрибав на трибунах київського стадіону 1999 року, споглядаючи за тим, як Шева забив останній гвіздок у труну титулованого "Реалу"... Ці відчуття та емоції я ніколи не забуду, але не хочеться мені, як і всім Вам, жити цими спогадами, підсолоджувати ними серце після шерифів і бате.

На жаль, сьогодні команда дуже-дуже рідко дає привід для радощів, а частіше розчаровує навіть після переможного результату на табло. Про проблеми сьогодення нашого улюбленого футбольного клубу було написано вже сотні повідомлень на Динамоманії, тому дуже коротко:

  1. Відсутність стабільності, постійні зміни тренерів.
  2. Недалекоглядність пана Ігоря Михайловича.
  3. Слабка підготовка в дитячих школах і молодіжних командах.
  4. Селекція й трансфери.
  5. Медична служба.
  6. Робота клубу з уболівальниками.
  7. Психологія гравців, зіркова хвороба, занадто низька планка вимог до себе.

Часи, які переживає Динамо, можна порівняти із 1660-1686 роками в історії України (Війська Запорозького) - з Руїною. Помер Хмельницький - настали для наших предків часи смути й розбрату, помер Лобановський - почалися часи смутку й розчарувань для вболівальників із берегів Дніпра та й всіх людей, хто підтримує та вболіває за нашу команду. Були особи, які на тлі інших "видатних" державотворців, виділялися своїми вчинками на благо України - Іван Виговський та "Сонце Руїни" Петро Дорошенко, і з ними можна порівняти Юрія Павловича Сьоміна. Він, як і вони, вигравав битви, але програв свою війну. Останнього нашого головного тренера - Валерія Газзаєва - я б порівняв... із гетьманом Юрієм Хмельницьким, який також наробив помилок і від безпорадності зрікся булави, як і Газзаєв тренерської лави, постригся в ченці. (Щоправда, Газзаєва у ролі ченця монастиря я не уявляю =)

Сьогодні в нас, кажучи мовою історії - наказний гетьман - Олег Лужний. З ним ми пережили гідну поразку від Шахтаря, вистраждану перемогу над АЗ і Волинню, блискучий бліцкриг проти того ж таки АЗ, чортзна що з Оболонню, складну перемогу в Алчевську. Думки вболівальників (деяких) не викликають поваги: "Лужний - наш тренер! Гіп-гіп ура!" і через тиждень "Фтопку этого биндеру" (с) Football.ua

Хочеться закликати не робити передчасних висновків: щонайменше, до зими, потрібно почекати. Хочеться вірити, що Лужний як людина, якій небайдужа доля Динамо, почистить наші ряди, впровадить якісь нові схеми чи концепції в грі, налагодить дисципліну, повибиває ту пафосну чортівню, що засіла в головах деяких наших "зірок".

Я вважаю, що Лужного слід лишити до літа. Дати йому можливість провести збори, зробити вивірені придбання, а не закупку нової латино-американської бригади. Олег Романович - людина жорстка, на полі він був справжнім Акелою, боровся до останньої порваної жили, тому можна очікувати такого радикалізму від нього й у сенсі кадрової політики. Як бачимо, окрім Коваля, поки що жодне з придбань Газзаєва себе не виправдало. Шевченка не рахуємо, це не заслуга Валерія Георгійовича та селекційної служби. Кістяк команди складають перевірені часом бійці (Михалик, Каддурі, Мілевський, Шовковський) і придбання Сьоміна - Вукоєвич, Єременко, Бетао. Тому потрібно від слів перейти до справи. Якщо гравець уже впродовж довгого часу не відповідає рівню команди - то нічого йому тут робити. Це стосується Гіоане, який вже не паличка-виручалочка, а навпаки, Нінковича, поява якого означає -1 гравець у нашій команді. Каддурі та Юссуфу також пора підшукувати нову команду. Андрій "Свідок" Несмачний може залишитися в структурі клубу в іншій ролі. Якщо бути більш радикальним, то хотілося бачити б більш майстерних гравців, ніж Маграо, Сілва, Алмейда, Андре. Може, поміняємо їх на Джонатана і ще когось більш вартісного?..

Отже, терпіли ми заробітчанина Газзаєва, давайте і стерпимо свою людину. А йому куди складніше, ніж ВГГ! Якщо росіянин просто все зламав і почав ліпити скульптуру, якій не судилося бути завершеною, то Лужний тепер повинен працювати із командою, яка поки ще не є не те що механізмом, а й навіть його ескізом. Але в Олега Романовича непогано виходить, тому віримо, браття, віримо!

Одне життя - одна любов!

Хороший статья! Единственно что не понравилось, так это параллели между футболом и историей Украины(( Да и сравнивать ЛОРа с Лобановским...(( А в остальном, что касается футбола, полностью согласен! Отдельное спасибо за твои семь пунктов - ни прибавить, ни отнять!
Сховати
Якби я цікавився біологією, то порівняв би Динамо з живим клітинним організмом =) А так дві мої улюблені науки - історія та право з політологією, тому від цього й вийшли мої судження. Лобановського я порівняв із Хмельницьким, а не з Лужним.
Самое главное: раньше на всем постсовке было два футбольных Имени - "Динамо" Киев и "Спартак" Москва. Эти два клуба формировали составы как было душеньке угодно. За сущие копейки, а то и вхаляву, комплектовались игроками которые сейчас стоили бы по 15-20 млн евро каждый. А теперь за качественных игроков надо платить, все лучшие в двух самых богатых клубах - в "Шахтере" и "Зените". ЦСКА можно за скобки вынести, там громадная заслуга селекционеров и Гинера. По тому же пути сейчас идет Металлист. По крайней мере пробует. Эти ребята из тонны говна выудят кусочек золота всенепременно. То есть, есть как бы два пути к успеху..Первый путь - тратить огромные деньги, второй - сформировать сильную службу селекции. Только заниматься этим некому.
Сховати
Эх Марчелло, да за долю малую немыслимых сумм, растрыньканных на покупки мусора, а также "ярких" поездок в Бразилию итд, оплату "абсолютно доверительных" тренеров - такую можно селекционную службу отгрохать.. Но для начала надо ее внести в стратегию развития, а не доверять таким "профи" что объявляют на стадионе, или наполняют сайт клуба
Сховати
Сержио, Вы столько твердите о структуре развития клуба, что хочется уже понять Ваше видение этой структуры и этого понятия в целом! На всякий: сайт - это не часть структуры клуба. Это часть паблик-релейшн, т.е. составляющая одного из направлений популяризации. Сама популяризация безусловно обязана входить в концепцию развития, но это не главное направление именитого клуба и далеко не первоначальная задача.
Сховати
Вал, вы не понимаете.. ну как бы сказать? не может организм человека считаться здоровым, если у него все лицо в прыщах или усохло пару пальцев. И хорошая организация не может быть эффективной в одном, а плохой в другом. И кстати. Я - не твержу. Я напоминаю о необходимости СТРАТЕГИИ развития
Извините за замечание, но все-же лично меня несколько в неудобное положение ставит Ваша аватара в сочетании с никнеймом... Вы, на мой взгляд, слишком капитально и не очень этично позиционируетесь... Аватара, как и ник - могут быть любыми, но не стоит так уж однозначно подписываться и визуализироваться с великим украинским песенником! Я это замечаю по той причине, что мысли Вы излагаете очень грамотно и эстетически выверенно.
Сховати
Вважатиму за комплімент останні Ваші слова =) До цього в мене був інший нік і аватар, але також довелося змінити, бо в когось виникли зауваження і мене про це ввічливо попросили... Тому зупинився на своєму улюбленому композиторові. Зрештою, на сайті є Берія Л.П. Чому б не бути Івасюку? =)
хорошо сказано. Настоящий патриот не побоится признать очевидное, он будет что-то делать для исправления ситуации, а не затягивать хором "вссеее-в-порряяядке" и УРРЯ
Сховати
Красно дякую Вам за підтримку! Як на мене, ті, хто переконують, що в ДК все супер (якщо такі люди, звісно, є), - або сліпі, або насправді не люблять Динамо і бажають йому зла.
Очень понравились исторические параллели! Ранее не проводил аналогию между Газзаевым и Юрием Хмельницким, но после Вашего сравнения и сам пришел к выводу, что персоны крайне схожи в своих проявлениях!! Только вот крайне не хотелось бы, чтоб ИМС оказался напрямую сравним с Павлом Скоропадским, который многое хотел, прилично успел начать, но по ряду причин практически ничего из задуманного не успел закончить и был вынужден оставить гетманство и иммигрировать.
Сховати
Дякую! Однозначно погоджуюся з Вами стосовно Павла Скоропадського. Дуже не хотілося б, щоб та чехарда, що коїться із тренерами, перекинулася на президентський пост.
Не согласен я . Это ж кем нужно быть , чтобы восхищаться игрой команды с какой-то там лиги , её контролем мяча с ТВОЕЙ командой !!! Вы знаете , у меня чтобы это объяснить нет ни одного приличного слова . )
Сховати
Вибачте, хотілося б конкретніше. Захоплення чиєю грою я висловив у своєму пості? Яку команду я порівняв із Динамо?
Сховати
Да причем тут Вы ? Я наказного гетьмана мав на увазі .
Спасибо за пост! очень правильные мысли!
Сховати
Дякую за хороші слова! Дуже приємно!